Chris Froome ob koncu etape ni mogel zadržati solz. Foto: Reuters
Chris Froome ob koncu etape ni mogel zadržati solz. Foto: Reuters
Nairo Quintana
Nairo Quintana ob prihodu v cilj. Zagotovo bo obžaloval, da ni tako močno napadel že prej. Foto: Reuters
Thibaut Pinot
Zmagovalec etape je bil Thibaut Pinot. Foto: Reuters
Froome bo v Pariz prišel v rumenem
Froome bo drugič v karieri dobil Tour
Vzpon na Alpe d'Huez: napad Quintane na Frooma
Osvojite Alpe d'Huez z Davidom Črmeljem

Zmagovalec 102. Toura je Froome, ki bo drugič v karieri v Pariz prikolesaril v rumenem. 30-letni kolesar Skya je pokazal izvrstno pripravljenost v Pirenejih. Na prvi gorski etapi Dirke po Franciji je napravil odločilno prednost, ko je z izjemnim napadom strl glavne konkurente, zatem pa v Pirenejih in Alpah s pomočjo odlične ekipe uspešno branil vse napade. Na 20. etapi je Quintana dokazal, da je Froome ranljiv. Britanec je bil že načet, a povsem ga Kolumbijcu vendarle ni uspelo streti.

"Nisem še povsem dojel. Toliko stvari mi je šlo po glavi med vzponom. Bili so trenutki, ko sem čutil nevarnost, a so bili moji moštveni kolegi vedno ob meni, Richie Porte povsem do konca. Pomislil sem na vse, kar smo žrtvovali za to, na vse treninge, čas, ki sem ga preživel proč od žene in družine … Bil sem že povsem ob koncu z močmi, a te misli so me gnale naprej. Etapa je bila dolga le 110 km, a zdelo se je, kot bi bila 300. Bilo je zares izjemno težko. Neverjetno, res je neverjeten občutek, da še naprej nosim rumeno majico," je bil ob koncu čustven Froome.

Froome v težavah, a zdržal
Na predzadnji etapi Toura je Quintana dokazal, da upravičeno velja za trenutno najboljšega kolesarja v vožnji v klanec. Kolumbijec je v izjemnem slogu opravil z 21 serpentinami legendarnega vzpona. Podobno kot že na nekaterih drugih etapah je Movistar najprej napadel z Alejandrom Valverdejem, nato pa je sledil še skok Quintane. Španec in Kolumbijec sta tokrat to demonstrirala približno deset kilometrov pred ciljem.

Froome njunemu ritmu ni mogel slediti. V veliko pomoč sta mu bila Richie Porte in Wouter Poels, ki sta poskušala izničiti napad Quintane. Movistar je dobro pripravil napad, saj je, ko je popustil Valverde, Quintana ujel rojaka Winnerja Anacono, ki je bil predtem med ubežniki. Nekaj manj kot pet kilometrov pred ciljem pa je Quintana ostal sam in v izjemnem ritmu napadal. Na koncu je v velikem slogu prikolesaril v cilj in zasedel drugo mesto, a je bil napad prepozen in Froomova prednost, ki je pred etapo znašala dve minuti in 38 sekund, je bila dovolj velika. Na koncu je v skupnem seštevku Quintana za novim zmagovalcem Toura zaostal za minuto in 12 sekund.

Pinot zmagovalec etape
Za francosko slavje na kultnem vzponu je poskrbel Thibaut Pinot, ki se je najprej v pobegu na klancu boril z Ryderjem Hesjedalom in ga nato tudi strl, prednost Francoza pa je bila dovolj velika, da je zadržal tudi napad Quintane in v cilj prišel 18 sekund pred njim. Tretji je bil Hesjedal, Kanadčan pa je za Pinotom zaostal 41 sekund. "Danes je bila izredno težka etapa, a sem zelo srečen, da sem se vpisal v zgodovino dirke. Etapa je bila težka za noge, vedel sem, da mi Quintana tesno sledi, a vedel sem, da je nastopil čas za mojo zmago. Na letošnji dirki sem imel dobre in tudi slabe dni, moral sem se ves čas boriti in uspelo mi je vknjižiti etapno zmago. Ta je res nekaj posebnega, moram se zahvaliti tudi ekipi, ki me je spravila v dober položaj pred zaključkom, in to je nagrada za vse," je po etapni zmagi dejal Pinot. Kristijan Koren je v cilj prišel na 100. mesto, v skupnem seštevku pa je zdaj 69.

V nedeljo se bo Tour končal s parado šampionov v Parizu. Jasno je tudi, kdo bo na Elizejske poljane prikolesaril s posebnimi majicami. Froome je ob rumeni majici osvojil tudi pikčasto za najboljšega hribolazca. Bela majica za najboljšega mladega kolesarja je v lasti Quintane, zelena za najboljšega po točkah pa Petra Sagana.


Modane-Alpe d'Huez, 110,5 km:
  1. T. PINOT         FRA  3:17:21
  2. N. QUINTANA      KOL    +0:18
  3. R. HESJEDAL      KAN     0:41
  4. A. VALVERDE      ITA     1:38
  5. C. FROOME         VB     1:38
  6. P. ROLLAND       FRA     1:41
  7. R. PORTE         AVS     2:11
  8. W. ANACONA       KOL     2:32
  9. W. POELS         NIZ     2:50
 10. R. PLAZA MOLINA  ŠPA     2:50
 ...                                  
100. K. KOREN         SLO    21:19

Po 20. etapi:                         
  1. C. FROOME         VB 81:56:33
  2. N. QUINTANA      KOL    +1:12
  3. A. VALVERDE      ŠPA     5:25
  4. V. NIBALI        ITA     8:36
  5. A. CONTADOR      ŠPA     9:48
  6. R. GESINK        NIZ    10:47
  7. B. MOLLEMA       NIZ    15:14
  8. M. FRANK         ŠVI    15:39
  9. R. BARDET        FRA    16:00
 10. P. ROLLAND       FRA    17:30
 ...                                  
 69. K. KOREN         SLO  2:51:44
Froome bo v Pariz prišel v rumenem
Froome bo drugič v karieri dobil Tour
Vzpon na Alpe d'Huez: napad Quintane na Frooma
Osvojite Alpe d'Huez z Davidom Črmeljem