29-letni Američan Joe Dombrowski, moštveni kolega Slovencev Tadeja Pogačarja in Jana Polanca pri UAE Team Emirates, se je tisoč metrov nad morjem v Sestolu veselil največje zmage v karieri. Prejšnje tri je dosegel na dirki po ameriški zvezni državi Utah. Foto: EPA
29-letni Američan Joe Dombrowski, moštveni kolega Slovencev Tadeja Pogačarja in Jana Polanca pri UAE Team Emirates, se je tisoč metrov nad morjem v Sestolu veselil največje zmage v karieri. Prejšnje tri je dosegel na dirki po ameriški zvezni državi Utah. Foto: EPA

V prvem, ravninskem delu 187 kilometrov dolge etape se je izoblikovala močna ubežna skupina 25 kolesarjev, med katerimi je bil kot edini predstavnik Bahraina Victoriousa tudi Slovenec Jan Tratnik.

Kolesarji so etapo začeli v Piacenzi. Foto: EPA
Kolesarji so etapo začeli v Piacenzi. Foto: EPA

Iz ubežne skupine sta se nato odlepila Estonec Rein Taaramäe in Danec Chris Juul Jensen, ki pa sta bila na zadnjem vzponu dneva na prelaz Passerino ‒ 4,3 km vzpona s povprečjem 9,9 odstotka in maksimalnim naklonom 16 odstotkov - ujeta.

Dombrowski uspešno napadel na zadnjem vzponu
Nato je napadel Joe Dombrowski, ki je na klancu druge kategorije zlomil odpor tekmecev. 29-letni Američan se je na koncu veselil prve zmage na Giru in največjega uspeha v karieri. Drugi je bil Italijan Alessandro De Marchi (+0:13), ki je oblekel tudi rožnato majico vodilnega, tretji pa še en Italijan Filippo Fiorelli (+0:27). Tratnik je na petem mestu zaostal 29 sekund. Pred njim je z istim časom v cilj prišel Belgijec Louis Vervaeke.

Jan Tratnik je dosegel lep izid. 20. oktobra lani pa se je na Giru veselil tudi etapne zmage. Foto: EPA
Jan Tratnik je dosegel lep izid. 20. oktobra lani pa se je na Giru veselil tudi etapne zmage. Foto: EPA

Mohorič vlekel glavnino za Lando
Tratnikov moštveni kolega Matej Mohorič (58.; +7:56) je bil nekoliko bolj v ozadju, potem ko je velik del druge polovice razgibane trase vlekel glavnino za kapetana, Španca Mikela Lando. Favoriti so v cilj prišli dobro minuto in pol za vodilnimi v etapi, dobro formo pa so prikazali Kolumbijec Egan Bernal, Italijan Giulio Ciccone, Rus Aleksander Vlasov, Britanec Hugh Carthy in Landa. Mladi belgijski zvezdnik Remco Evenepoel je za Bernalovo skupino zaostal 11 sekund. Rožnato majico pa je po velikem zaostanku izgubil domačin Filippo Ganna.

Novi vodilni na 104. Giru Italijan Alessandro De Marchi. Foto: EPA
Novi vodilni na 104. Giru Italijan Alessandro De Marchi. Foto: EPA

Skupno De Marchi 22 sekund pred Dombrowskim
V skupnem seštevku ima De Marchi 22 sekund naskoka pred Dombrowskim, tretji je Belgijec Vervaek. Od favoritov za skupno zmago je sedmi Vlasov (+1:24), osmi Evenepoel (+1:28), deseti Carthy (+1:38), enajsti pa Bernal (+1:39).

Dombrowski: Etapna zmaga lepa uteha za rožnato majico
"Res sem zelo zadovoljen. Težko je vedeti, kaj bi se zgodilo, če bi se glavnina odločila bolj nadzorovati ubežnike. Dobro sem se počutil in v zadnjih 50 km skušal nekoliko varčevati moči. Vedel sem, da je zadnji vzpon zelo zahteven. Napadel sem, prišel do prednosti, a premalo za rožnato majico. Vseeno je etapna zmaga lepa uteha,"
je po etapi dejal Dombrowski.

Prerez 4. etape. Foto: RCS Sport
Prerez 4. etape. Foto: RCS Sport

De Marchi: Rožnata majica so sanje vsakega kolesarja, še posebej Italijana
De Marchi je prvič v karieri oblekel rožnato majico vodilnega na domači pentlji. Trikrat je sicer slavil etapno zmago na dirki po Španiji, na domačih tleh pa je to zanj največji uspeh v karieri. "Cilj je bila rožnata majica, o tem sem razmišljal že nekaj dni, a raje molčal. Danes sem izbral pravo skupino za pobeg. Imeli smo seveda nekaj sreče, da nas je glavnina pustila toliko naprej. Zdaj sem tukaj v rožnati majici ... Brez besed sem. To so sanje vsakega kolesarja, še posebej Italijana," pa je bil po koncu preizkušnje zadovoljen 34-letnik iz Furlanije - Julijske Krajine.

Trije uradni vzponi in šest neoznačenih
4. etapa Piacenza–Sestola je v deževnem, vetrovnem in hladnem vremenu prinesla 187 km in več kot tri tisoč višinskih metrov (3113 m) kolesarjenja, skorajda vse v zadnjih 110 km, saj je bilo prvih 77 km še vedno ravninskih. Nato so se začeli klanci Severnih Apeninov, ki ločijo Padsko nižino od Toskane. Na profilu so bili sicer uradno le trije kategorizirani vzponi: dva 3. kategorije in zaključni 2. kategorije, vmes pa še kopica špic, ki so otežili dan.

V sredo etapa od Modene do Cattolice
V sredo bo na sporedu etapa za sprinterje od Modene do Cattolice (177 km), ki bo po zahtevnem dnevu v dežju pravšnja za počitek favoritov pred zahtevnim nadaljevanjem Gira z gorskimi cilji v četrtek, soboto in nedeljo.


SVETOVNA SERIJA

104. DIRKA PO ITALIJI

4. ETAPA                               
                                       
Piacenza - Sestola, 187 km:            
  1. J. DOMBROWSKI     ZDA      4:58:38
  2. A. DE MARCHI      ITA        +0:13
  3. F. FIORELLI       ITA         0:27
  4. L. VERVAEKE       BEL         0:29
  5. J. TRATNIK        SLO         0:29
  6. A. VALTER         MAD         0:44
  7. N. EDET           FRA         0:49
  8. N. OLIVEIRA       POR         0:57
  9. R. TAARAMÄE       EST         1:33
 10. C. JENSEN         DAN         1:36
 11. E. BERNAL         KOL         1:37
 ...                                   
 58. M. MOHORIČ        SLO         7:56
Skupni vrstni red (4/21):              
  1. A. DE MARCHI      ITA     13:50:44
  2. J. DOMBROWSKI     ZDA        +0:22
  3. L. VERVAEKE       BEL         0:42
  4. N. OLIVEIRA       POR         0:48
  5. A. VALTER         MAD         1:00
  6. N. EDET           FRA         1:15
  7. A. VLASOV         RUS         1:24
  8. R. EVENEPOEL      BEL         1:28
  9. A. BETTIOL        ITA         1:37
 10. H. CARTHY         VB          1:38
 11. E. BERNAL         KOL         1:39
 ...                                   
 52. M. MOHORIČ        SLO         7:57
 63. J. TRATNIK        SLO         9:56