Tim Merlier je dobil drugo etapo na letošnjem Giru. Zmagal je že na tretji etapi s ciljem v Fossanu v Piemontu. Skupaj je to njegova 43. zmaga v karieri. Foto: Reuters
Tim Merlier je dobil drugo etapo na letošnjem Giru. Zmagal je že na tretji etapi s ciljem v Fossanu v Piemontu. Skupaj je to njegova 43. zmaga v karieri. Foto: Reuters

Prvi favorit za zmago je bil Italijan Jonathan Milan (Lidl Trek), ki je na Giru 2024 prvi prišel v cilj že trikrat in prepričljivo vodi v seštevku sprintov, a se je tokrat moral zadovoljiti z drugim mestom, saj v zaključku ni imel najboljšega položaja. Tretje mesto je zasedel Kaden Groves (Alpecin Deceuninck).

"Bil sem malce presenečen, da je bil zadnji kilometer tako hiter. Našel sem pravi trenutek, da sem začel sprint. Bilo je tesno, toda vem, da sem hiter," je razložil zmagovalec.

"Izgubil sem stik. Zaključek je bil bolj zapleten, kot smo mislili. Bilo je nevarno, najbolj do zdaj na letošnji dirki," pa je pojasnil Milan.

Merlier v sprintu v Padovi premagal Milana

V prvi tretjini etape je karavano občasno pral dež, nato je sijalo sonce. Glavnina se je 50 km pred ciljem približala peterici ubežnikov (to so bili Italijani Maestri, Pietrobon, Affini in Fiorelli ter Danec Honore), tako do so imele sprinterske ekipe v zadnjih kilometrih vse pod nadzorom in odločal je sprint glavnine. Ubežna skupina si nikoli ni privozila več kot dveh minut in pol prednosti.

V skupnem seštevku ni sprememb. Tadej Pogačar ima še naprej 7:42 minute prednosti pred drugouvrščenim Kolumbijcem Daneilom Martinezom, tretji je Britanec Geraint Thomas (+8:04).

"Bil je kar v redu dan. Šlo je super hitro, a imel sem dobre noge. K sreči smo se izognili dežju na koncu," je povedal "Pogi".

Zemljevid petkove etape v slovenski soseščini. Foto: RCS Sport
Zemljevid petkove etape v slovenski soseščini. Foto: RCS Sport

Sledi etapa v Furlaniji

V petek je na sporedu razgibana etapa, ki se bo najbolj približala Sloveniji. Etapo bo gostila Furlanija - Julijska krajina in bo zagotovo privabila ogromno slovenskih navijačev. Start bo v Morteglianu, vasi 14 kilometrov jugozahodno od Vidma. Karavana se bo nato podala proti severu in Alpam. Prva polovica etape bo pretežno ravninska, druga gorska s tremi kategoriziranimi vzponi. Cilj bo v Sappadi.

V soboto bo v Benečiji še zadnja gorska etapa, v nedeljo pa parada šampionov v Rimu.

"Zelo veliko ljudi bo prišlo in upam, da se bodo vsi imeli dobro, še posebej v soboto na Monte Grappi. Upam, da naredimo še en šov. V petek je dobra etapa za pobeg. Pustimo se presenetiti, kdo bo najbolj pritiskal na pedale od začetka in kako bo etapa potekala," je o slovenskih navijačih in morebitnem naskoku na šesto etapno zmago na letošnji dirki dejal Pogačar.

Pogačar le še tri dni oddaljen od skupne zmage
Mezgec po končanem Giru že vabi gledalce na Dirko po

Skupni vrstni red

Po 18. etapi (od 21):                 
  1. T. POGAČAR      SLO      67:17:02
  2. D. MARTINEZ     KOL         +7:42
  3. G. THOMAS        VB          8:04
  4. B. O'CONNOR     AVS          9:47
  5. A. TIBERI       ITA         10:29
  6. T. ARENSMAN     NIZ         11:10
  7. R. BARDET       FRA         12:42
  8. E. RUBIO        KOL         13:33
  9. F. ZANA         ITA         13:52
 10. J. HIRT         ČEŠ         14:44
 ...                                  
 39. J. TRATNIK      SLO       1:52:16
 74. D. NOVAK        SLO       3:05:55