Nesporni zmagovalec 107. Dirke po Italiji. Foto: AP
Nesporni zmagovalec 107. Dirke po Italiji. Foto: AP

Za 25-letnega Pogačarja je bila to že šesta zmaga na letošnjem Giru, potem ko je bil najboljši na drugi, sedmi, osmi, 15. in 16. etapi. V nedeljo bo v Rimu z zmagovalnega odra poziral kot nesporni zmagovalec letošnje Dirke po Italiji. To je sicer že njegova 20. etapna zmaga na tritedenskih dirkah.

Tadej Pogačar je na drugem vzponu na Monte Grappo prevzel vodstvo in se odpeljal šesti etapni zmagi naproti. Foto: AP
Tadej Pogačar je na drugem vzponu na Monte Grappo prevzel vodstvo in se odpeljal šesti etapni zmagi naproti. Foto: AP

Drugo mesto na današnji etapi od Alpaga do Bassana del Grappe, dolgi 184 km, je z zaostankom dveh minut in sedmih sekund zasedel Francoz Valentin Paret-Peintre, z istim časom kot Francoz je bil tretji Kolumbijec Daniel Martinez.

Preostala Slovenca, Domen Novak (UAE Team Emirates) in Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) sta zasedla 34. oziroma 42. mesto z zaostankoma slabih 23 oziroma 25 minut.

Težave Pogačarja
Etapa se je v dežju začela v kraju Alpago. Po nekaj kilometrih sta napad sprožila Italijana Davide Ballerini in Lorenzo Germani, v nekaj kilometrih pa ju je ujela še deveterica. Največji zaostanek glavnine je bil skoraj štiri minute in pol. Prvo uro dirkanja je deževalo, nato je posijalo sonce. Pogačar je imel nekaj težav (domnevno) s sončno kremo, zato se je nekajkrat ustavil pri zdravniškem avtomobilu.

Ob trasi so seveda plapolale tudi slovenske zastave. Foto: AP
Ob trasi so seveda plapolale tudi slovenske zastave. Foto: AP

Pellizzari pri prvem vzponu izničil štiri minute
Ko se je karavana prvič približala vzponu dneva, je bila razlika med ubežniki in glavnino dobre štiri minute. Na čelo se je nato premaknil UAE in razliko do vrha vzpona zmanjšal samo na minuto. Malo pod vrhom je sicer iz skupine skočil Giulio Pellizzari in si s tem zagotovil preboj na drugo mesto v seštevku najboljšega gorskega kolesarja. Ta seštevek je zdaj tudi uradno dobil Pogačar. Pri spustu so ubežniki znova povečali prednost, vse do dveh minut in 40 sekund.

Pogačar osvojil Monte Grappo
45 km pred koncem se je Pellizzari otresel Pelaya Sancheza in je stopil sam v ospredje dirke.

Pogačarjevemu pomočniku Mikelu Bjergu je zmanjkalo moči, Pogačar, ki je danes dirkal na kolesu rožnate barve, se mu je zahvalil z dvignjenim palcem. Ob sebi je imel še tri pomočnike, med njimi je bil tudi Domen Novak. Ta je dobro opravil svojo nalogo na vzponu na Monte Grappo, saj je znižal zaostanek pod dve minuti. Majka je nato navil tempo za Pogačarja, ki je čakal pravi trenutek za napad. 36,5 km pred koncem etape in 5,5 km do vrha vzpona na Monte Grappo je slovenski as napadel, razliko je vztrajno topil, Pellizarija je ujel 4,7 km pred vrhom klanca.

Potem je le še na 30 km dolgem spustu drvel proti cilju v Bassanu in višal prednost pred zasledovalci.

"Pogi" razveselil mladega navijača
Pogačar je pokazal tudi svojo človeško plat, ko je 20 km pred koncem izpolnil željo mlademu navijaču in mu podaril bidon. Pogačar je igraje odkolesaril do konca, pri tem je navijal tempo, pozdravljal navijače in se smejal v kamero ter se v cilju priklonil množici. Zanesljiva zmaga slovenskega asa, ki je v cilj prišel z več kot dvema minutama prednosti.

Pogačar prvič v Rimu
"Na začetku etape smo opravili izjemno delo. Ekipni kolegi so dobro pokrivali napade v začetnem delu, preprečili pobeg, dragocena je bila tudi njihova pomoč v drugem delu," je Pogačar povedal po zmagi. "Uspelo nam je obdržati odličen tempo na prvem vzponu na Monte Grappo, bil sem zelo zadovoljen s situacijo, ki je nastala." Zmago je potrdil po samostojnem napadu ob drugem prečkanju Monte Grappa: "Tam mi je uspelo izkoristiti to prednost, da sem se izognil tveganjem na zadnjem spustu. Ne morem opisati, kaj sem čutil ob vseh tistih navijačih na zadnjem vzponu."

Tadej je današnjo etapo odkolesaril na koles rožnate barve. Foto: AP
Tadej je današnjo etapo odkolesaril na koles rožnate barve. Foto: AP

To, da je bil že od druge etape naprej vodilni na dirki, mu je naložilo številne obveznosti, ampak to mu je tudi omogočilo, "da Giro konča z miselnostjo zmagovalca glede na naslednji cilj poletja – Dirko po Franciji". "Zdaj pa nadaljujemo priprave na naslednjo dirko. Toda najprej želim uživati ​​v jutrišnjem dnevu, še nikoli nisem bil v Rimu. Če je mogoče, bi rad pomagal Juanu Sebastianu Molanu zmagati v sprintu."

"Tadej je kot Superman!"
Poljak Rafal Majka, ki je tako kot že na etapi v Livignu pomagal Pogačarju pred njegovim odločilnim napadom, je po koncu etape Pogačarja primerjal s superherojem: "Tadej je kot Superman, neverjeten fant. Ko smo se začeli pogovarjati o drugem vzponu, smo želeli doseči najboljši način za razdelitev skupine. In delovalo je, zmaga na Giru je naša!"

Dirka se bo končala v nedeljo pozno popoldne v Rimu s parado šampionov. Tam bodo drugo leto zapored slavili slovenskega kolesarja, lani je namreč na Giru slavil Primož Roglič.

V cilju je veselje ob zmagi s Pogačarjem delila njegova zaročenka Urška Žigart. Foto: AP
V cilju je veselje ob zmagi s Pogačarjem delila njegova zaročenka Urška Žigart. Foto: AP

Skoraj deset minut naskoka
V skupnem seštevku ima Pogačar dan pred koncem kar devet minut in 56 sekund naskoka pred Martinezom ter 10 minut in 24 sekund pred Britancem Geraintom Thomasom, ki bosta Pogačarju delala družbo na stopničkah v bližini rimskega Koloseja.

V skupnem seštevku je Tratnik 34., Novak pa 66.

Pogačarja v dneh po Giru čaka nekaj medijskih obveznosti, predvsem pa nekajdnevni počitek, preden se bo odpravil na višinske priprave pred Dirko po Franciji. Ta se bo prav v Italiji, natančneje v Firencah, začela 29. junija, torej čez natanko pet tednov.

Pogačar mojstrsko potrdil zmago na Giru

107. Dirka po Italiji

20. etapa, Alpago−Bassano del Grappa, 184 km

  SKUPNI VRSTNI RED                   
                                      
Po 20. etapi (od 21):                 
  1. T. POGAČAR      SLO      76:22:13
  2. D. MARTINEZ     KOL         +9:56
  3. G. THOMAS        VB         10:24
  4. B. O'CONNOR     AVS         12:07
  5. A. TIBERI       ITA         12:49
  6. T. ARENSMAN     NIZ         14:31
  7. E. RUBIO        KOL         15:52
  8. J. HIRT         ČEŠ         18:05
  9. R. BARDET       FRA         20:32
 10. M. STORER       AVS         21:11
 ...                                  
 32. J. TRATNIK      SLO       2:04:15
 49. D. NOVAK        SLO       3:34:24