Timanovska je prejela poljski humanitarni vizum. Foto: Reuters
Timanovska je prejela poljski humanitarni vizum. Foto: Reuters

24-letna šprinterka je noč preživela v hotelu na tokijskem letališču Haneda.

"Beloruska atletinja Kristina Timanovska je že v stiku s poljskimi diplomati v Tokiu. Prejela je humanitarni vizum. Poljska bo storila vse, kar bo treba, da bi ji pomagala pri nadaljevanju njene športne kariere," je na Twitterju zapisal namestnik poljskega zunanjega ministra Marcin Przydacz. Timanovska naj bi na Poljsko odpotovala v prihodnjih dneh. Ko je prišla na poljsko veleposlaništvo v Tokiu, je bila v dobrem stanju, je še dodal Przydacz. Drugi namestnik ministra Pawel Jablonski pa je zatrdil: "Poljska ji bo nudila vso potrebno pomoč, če jo bo potrebovala."

Mož Timanovske Arsenij Zdanevič je že zapustil Belorusijo. Z letališča v Kijevu, kamor je prispel, je izrazil upanje, da bosta z ženo kmalu spet skupaj. 25-letni trener fitnesa je dejal, da je v preteklosti že živel na Poljskem.

Kot poroča BBC, sta tako Češka kot Poljska sporočili, da sta Timanovski pripravljeni ponuditi azil. Češki zunanji minister Jakub Kulhanek je v nedeljo pojasnil, da ji ponujajo vizum za vstop na Češko, kjer bi lahko nato vložila prošnjo za mednarodno zaščito. "Naše veleposlaništvo v Tokiu je pripravljeno pomagati," je dodal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass. Da je dobrodošla v Sloveniji, pa je na družbenem omrežju Twitter sporočil tudi slovenski premier Janez Janša.

EU: Lukašenko ne spoštuje niti olimpijskega premirja

Na primer se je odzvala tudi Evropska unija, ki je pozdravila potezo Poljske, da atletinji podeli humanitarni vizum. V Bruslju so ob tem sporočili, da gre pri poskusu "nasilne vrnitve Timanovske v domovino za nov dokaz brutalne represije dolgoletnega beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka, ki je prizadela tudi športnike in ne spoštuje niti olimpijskega premirja". "Izražamo popolno solidarnost s Kristino Timanovsko in pozivamo države članice, da ji ponudijo pomoč. Pozdravljamo novico, da bo lahko odpotovala na Poljsko," je še dodala Nabila Massrali, predstavnica visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella.

Timanovska je za pomoč zaprosila Mednarodni olimpijski komite. Foto: Reuters
Timanovska je za pomoč zaprosila Mednarodni olimpijski komite. Foto: Reuters

Na letališče so jo pripeljali proti njeni volji

V nedeljo je bila Timanovska že na letališču, kamor so jo po njenih besedah pripeljali proti njeni volji, a se je odločila ostati, zato je za pomoč zaprosila japonsko policijo. Izrazila je zaskrbljenost za svojo varnost, če bi jo vrnili v Belorusijo. Za pomoč je zaprosila tudi Mednarodni olimpijski komite (MOK). Potem ko se ni želela vkrcati na letalo, je zatrdila: "V Belorusijo se ne bom vrnila."

MOK je v nedeljo v kratki izjavi zapisal, da je videl poročanje medijev in da je beloruski olimpijski komite že prosil za pojasnilo. Ta je svoje dejanje pojasnil, češ da je Timanovska brez mesta v reprezentanci ostala zaradi slabega čustvenega in duševnega stanja.

Štiriindvajsetletnica se je v nedeljo pritožila zaradi malomarnosti trenerjev, ker so jo na hitro in brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 400 metrov, potem ko nekaj njenih reprezentančnih kolegic ni moglo nastopiti. Timanovska trdi, da kolegice niso mogle nastopiti, ker niso opravile zadostnega števila dopinških testov.

Glavni beloruski atletski trener Jurij Mojsevič je dejal: "Videti je bilo, da je nekaj narobe z njo. Popolnoma se je osamila, ni želela govoriti z nikomer." Tudi beloruski mediji so njeno potezo obsodili in dejali, da nima ekipnega duha, pozneje pa je sledila izključitev iz reprezentance v Tokiu.

Timanovski pomaga beloruska športna solidarnostna organizacija (BSSF), ki podpira domače športnike, ki so jih zaprli ali jim onemogočili ukvarjanje s športom zaradi njihovega političnega mišljenja.

Organizacija BSSF je bila ustanovljena avgusta 2020, potem ko so nekateri športniki javno protestirali proti ponovni izvolitvi beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. "Boji se pritiskov na družino v Belorusiji. To je trenutno njena glavna skrb," je za BBC povedal Anatol Kotau iz BSSF-ja.

Več vidnih beloruskih športnikov se je udeležilo protestov proti Lukašenkovi vladavini. Več jih je bilo zaprtih, tudi olimpijska košarkarica Jelena Leučanka in deseterobojec Andrej Kraučanka, poroča Guardian.

Drugi so izgubili zaposlitev v državnih organih ali pa so bili odstranjeni iz reprezentanc zaradi podpiranja opozicije.

Beloruska atletinja dobila azil na Poljskem