Simbolična fotografija. Foto: Reuters
Simbolična fotografija. Foto: Reuters

"Ministrstvo za informiranje se je odločilo omejiti dostop do spletne strani nn.by," so sporočile beloruske oblasti. Notranje ministrstvo je onemogočilo dostop do strani, ker jo je generalni tožilec obtožil objavljanja "nezakonitih informacij", pri čemer pa niso pojasnili, kakšnih, poroča ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP).

Belorusko društvo novinarjev je sporočilo, da je policija preiskala prostore medija, kar je potrdila tudi organizacija za človekove pravice Vjasna (Pomlad). Aretirali so odgovornega urednika Jegorja Martinoviča in urednika Andreja Skurka. Aretacijo Martinoviča so potrdili tudi družinski člani. Ob tem društvo novinarjev "ni uspelo navezati stika" s še štirimi novinarji.

"Gre za zatiranje uredništva v najslabši tradiciji sovjetske dobe," je za AP po telefonu iz Minska dejal novinar portala Artsem Harbatsevič. Spomnil je na podobno zgodbo portala Tut.by, ki so ga oblasti blokirale maja in prav tako aretirale več novinarjev.

Pridržali tudi urednika tehnološkega portala

Belorusko društvo novinarjev je sporočilo še, da so v ločeni akciji pridržali tudi odgovornega urednika novičarskega portala orsha.eu, ki poroča predvsem o informacijski tehnologiji. Ob tem so prav tako omejili dostop do spletne strani.

Novinarka portala tut.by Katerina Borisevič ob izpustitvi iz zapora. Obsojena je bila na pol leta zaporne kazni, ker je razkrila medicinske podatke o protestniku, ki je umrl med pridržanjem. Foto: EPA
Novinarka portala tut.by Katerina Borisevič ob izpustitvi iz zapora. Obsojena je bila na pol leta zaporne kazni, ker je razkrila medicinske podatke o protestniku, ki je umrl med pridržanjem. Foto: EPA

Beloruske oblasti že skoraj leto dni zatirajo opozicijo, odkar je na predsedniških volitvah lani avgusta Aleksander Lukašenko razglasil novo zmago in so zaradi domnevnih nepravilnosti izbruhnili množični protesti z več deset tisoč udeleženci. Več sto ljudi je bilo poškodovanih, več jih je bilo ubitih. Aretirali naj bi že več kot 35.000 ljudi, onemogočili so tudi dostop do številnih medijev.

Tako Naša Niva kot Tut.by sta obsežno poročali o množičnih protestih. Naša Niva je ob tem najstarejši in eden najbolj uveljavljenih beloruskih medijev. Ustanovljena je bila že leta 1906, njihovo spletno občinstvo pa presega 100.000 ljudi.

V Belorusiji zaprtih 27 ljudi

"Zatiranje neodvisnih medijev v Belorusiji se nadaljuje," ob tem sporoča direktor društva novinarjev Andrej Bastunec. "Oblasti so se odločile, da lahko milijone državljanov prikrajšajo za informacije. Oblasti novinarji in neodvisne informacije vidijo kot glavne sovražnike," je dodal. Trenutno je zaprtih 27 beloruskih novinarjev, nekateri čakajo na sojenje, drugi pa prestajajo zaporne kazni.