Foto: EPA
Foto: EPA

Posredovanje oblasti v Belorusiji proti neodvisnim medijem in nevladnim organizacijam se nadaljuje.

Danes so med drugim preiskali prostore opozicijske televizije Belsat in radia Svoboda ter domove več kot desetih novinarjev. Nekaj novinarjev so aretirali. Organizacija Pomlad (Vjasna) je dogajanje označila kot "politični pregon".

Že v sredo je beloruska varnostna služba KGB preiskala prostore več neodvisnih organizacij za človekove pravice, med njimi tudi skupine Pomlad, in aretirala več njihovih aktivistov, med drugimi mednarodno znanega Aleša Beljackega.

Sodišče obsodilo študente zaradi poziva k protestom

Sodišče v Minsku je poleg tega obsodilo deset študentov in učitelja na dve- in dveinpolletne kazni v kazenskem taborišču.

Sorodna novica Protasjevič v hišnem priporu z beloruskimi agenti KGB-ja

Med drugim naj bi novembra lani pozivali k protestom proti voditelju Aleksandru Lukašenku in razdeljevali do vlade kritične letake.

Maja letos je bila Belorusija vpletena v incident, ko je moralo prisilno pristati Ryanairovo letalo na poti iz Grčije v Litvo. Letalo je moralo pristati zaradi grožnje z bombe, vendar pa so ob pristanku aretirali Romana Protasjeviča, znanega beloruskega protivladnega novinarja. Trenutno je v hišnem priporu.