KGB je preiskal prostore najmanj petih neodvisnih organizacij za človekove pravice, med drugim beloruskega helsinškega odbora in skupine Pomlad (Vjasna). Ta je sporočila, da so aretirali najmanj devet aktivistov, vključno z njenim vodjo Alesom Beljatskim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da so preiskali njihove prostore, pa so sporočili še iz dveh opozicijskih skupin in beloruskega združenja novinarjev ter beloruske zveze pisateljev.

Preiskave in aretacije so med drugim izvedli še v mestih Grodno, Orša in Brest.

Iz organizacije Pomlad so sporočili, da je pravi nagib za pregon brezkompromisen boj celotne beloruske skupnosti civilnodružbenih organizacij za človekove pravice in demokratične vrednote. Dodali so, da so njihovega vodjo Beljatskega in pet drugih zaslišali preiskovalci.

Od oblasti so zahtevali, da končajo nov val represije nad belorusko civilno družbo. Napovedali so, da bodo nadaljevali svoje delo.

Nasprotovanje preiskavam in aretacijam je izrazilo več mednarodnih nevladnih organizacij, med drugim Amnesty International.

Preiskave in aretacije so sledile, potem ko je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko na torkovem srečanju z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom napovedal, da bo poiskal in pred sodišče privedel vse "škodljive nevladne organizacije".