"V čast mi je bilo, da sem se zjutraj v Beli hiši srečal s Tihanovsko. ZDA stojijo ob strani ljudem Belorusije, ki si prizadevajo za demokracijo in človekove pravice," je tvitnil Biden in priložil fotografijo.

Tihanovska se je ameriškemu predsedniku prav tako na Twitterju zahvalila "za močan znak solidarnost z milijoni neustrašnih Belorusov, ki se mirno borijo za svobodo".

Prvi obraz beloruske opozicije je že dva tedna v ZDA, kjer zbira podporo in povečuje mednarodni pritisk na Lukašenka.

Med drugim se je že sestala s svetovalcem za nacionalno varnost Jakom Sullivanom in državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, poroča CNN.

"Gre za sporočilo vsemu svetu, da je največja država na svetu z nami. To srečanje je bilo uspeh za vse Beloruse, ki se borijo," je Tihanovska po srečanju povedala za tiskovno agencijo AFP.

Opozicijska voditeljica vztraja, da je avgusta lani dobila predsedniške volitve, Lukašenko pa naj bi si s prevaro prisvojil še šesti predsedniški mandat.

Beloruske oblasti ukinjajo nevladne organizacije

Beloruske oblasti zatirajo proteste proti Lukašenku in zapirajo študente ter novinarje, v zadnjem času pa so onesposobili tudi več nevladnih organizacij.

Maja so potniško letalo iz Grčije prisilili v zasilni pristanek, da so aretirali novinarja, ki je na letalu potoval v Litvo.

Tihanovska prosi za podporo, če pade Lukašenko

Tihanovska je za AFP še dejala, da Bidna ni prepričevala, naj jo prizna kot predsednico Belorusije, temveč da gre za pritisk na Lukašenka.

Bidna je zaprosila za jamstva za neodvisnost in suverenost Belorusije, ker bi lahko Lukašenkov zaveznik, ruski predsednik Vladimir Putin, v primeru padca oblasti v Belorusiji izvedel nekaj podobnega kot v Ukrajini, kjer je Rusija zasedla Krim in spodbuja upornike na vzhodu države.