Tina Trstenjak tudi letos spada v najožji krog favoritinj za kolajno. Foto: www.alesfevzer.com
Tina Trstenjak tudi letos spada v najožji krog favoritinj za kolajno. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija ima v kategoriji do 63 kg že devet let v lasti olimpijski primat, saj je pred Riom de Janeirom in uspehom Tine Trstenjak zlato kolajno v Londonu 2012 osvojila Urška Žolnir. Nasploh je judo športna panoga, ki je Sloveniji prinesla ogromno uspeha na največjem športnem dogodku. Olimpijski debi je judo doživel prav v Tokiu. Leta 1964 so se judoisti prvič pomerili za kolajne v dvorani Budokan, kjer se žlahtne kovine delijo tudi letos. Od Seula 1988 na olimpijskih igrah v judu tekmujejo tudi dekleta.

Slovenske judoistke so v vitrino pospravile že pet odličij. Ob omenjenih zlatih je bila Žolnir bronasta v Atenah 2004, štiri leta pozneje je v Pekingu v kategoriji nad 78 kg tretje mesto zasedla tudi Lucija Polavder, pred petimi leti pa se je iz Brazilije z bronom v kategoriji do 78 kg vrnila Ana Velenšek, ki tudi nastopa v Tokiu, a je po Riu šla v kategorijo višje.

Prenos na TV SLO 2

Tekme juda in tekvondoja bodo na TV SLO 2 na ogled ob 6.05 (do 6.55), finalni boji pa si boste lahko ogledali ob 11.20.

Nerada napoveduje in tudi zdaj ne bo

"Ne čutim pritiska. Osredotočena sem samo na tekme," je dejala Trstenjak, ki spada na olimpijskih igrah v domovini juda Japonski v najožji krog favoritinj. Na svetovni lestvici trenutno zaseda drugo mesto. Pred njo je le Clarisse Agbegnenou, ki pa jo je Slovenka na kolena spravila v olimpijskem finalu v Riu. Francozinja je sicer petkratna svetovna prvakinja. Letos je v Budimpešti v finalu premagala drugo odlično slovensko judoistko v tej kategoriji Andrejo Leški, ki pa zaradi nacionalnih kvot v Tokiu ne sodeluje.

Agbegnenou je bila najboljša tudi pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu, ki je prav tako potekalo v dvorani Budokan. Trstenjak je na tem tekmovanju izgubila v polfinalu z Japonko Miku Taširo, ki je trenutno tretja na lestvici. "Zelo nerada napovedujem in tudi zdaj ne bom. Grem borbo za borbo, vsako bom vzela, kot da je zadnja. Se bo pa na dan tekme pokazalo, kakšna je pripravljenost. Tekmovalke se zelo dobro poznamo. Odločajo malenkosti, ki na olimpijskih igrah pridejo še bolj do izraza. To je namreč res posebno tekmovanje," je povedala branilka olimpijskega naslova.

Sprva razočarana nad prestavitvijo iger

Trstenjakova in Kauzer pet let po Riu znova med favoriti za odličja

"Ko so prestavili igre, sem bila zelo razočarana. Štiri leta se pripravljamo na en cilj, pa se je potem za leto to obdobje podaljšalo. Potem sem našla pozitivne stvari v tem. Torej, da sem imela še eno leto več za pripravo," je dodala 30-letna judoistka, ki jo v prvem krogu čaka Korejka Han Heeju: "Vsak boj bo zelo težek. Vsak poseben, saj, kot pravim, je specifično tekmovanje. Tu so presenečenja mogoča in praktično vsaka lahko premaga vsako."

Zadnji dan olimpijskih obračunov v judu, v petek, bo nastopila še druga dobitnica medalje na zadnjih igrah. Velenšek zdaj torej tekmuje v najtežji kategoriji, kjer ne spada med favoritinje, že uvodoma pa jo čaka težka naloga proti Američanki Nini Cutro Kelly.