Bradley Beal je bil predvieden za enega izmed nosilcev ameriške reprezentance. Foto: AP
Bradley Beal je bil predvieden za enega izmed nosilcev ameriške reprezentance. Foto: AP

Vodstvo ameriške reprezentance je sporočilo, da je eden izmed košarkarjev del protokola v zvezi s pandemijo covida-19, a ni razkrila imena. ESPN je pozneje sporočil, da gre za Beala. Ostrostrelec Wizardsov je moral v 14-dnevno samoizolacijo, zaradi česar ne more odpotovati v Tokio. V sporočilu za javnost vodstvo ameriške košarkarske reprezentance ni zapisalo, ali se je Beal dejansko okužil z novim koronavirusom.

Zaradi "preventivnih razlogov" je v začasni karanteni pristal tudi košarkar Detroit Pistons Jarami Grant. Za zdaj še ni jasno, ali bo Grant lahko igral v Tokiu. Menjavo za Beala bo ameriška košarkarska zveza sporočila naknadno.

Drugi strelec Lige NBA

28-letni branilec ima za sabo odlično sezono v dresu Washingtona. V rednem delu je v povprečju dosegal 31,3 točke, s čimer je bil za Stephom Curryjem drugi strelec lige. Na zadnji pripravljalni tekmi v Las Vegasu, ko so branilci olimpijskega zlata ugnali Argentino, je bil Beal s 17 točkami skupaj s Kevinom Durantom prvi strelec vrste Gregga Popovicha.

Če Beal ne bo mogel igrati v Tokiu, ga bo zamenjal eden izmed trojice, ki sodeluje na pripravah in igra prijateljske tekme, saj izbrana vrsta zaradi finala Lige NBA še ni popolna. Kandidati so torej Keldon Johnson (San Antonio Spurs), Darius Garland (Cleveland Cavaliers) in Saddiq Bey (Detroit Pistons).

Težave ZDA na pripravljalnih tekmah

Američani, ki so na pripravljalnih tekmah ob zmagi nad Argentino klonili pred Avstralijo in Nigerijo, bodo v Tokiu prvi favoriti košarkarskega turnirja. V skupini se bodo pomerili s Francijo, Iranom in Češko. Ameriška reprezentanca je sicer z naskokom najuspešnejša izbrana vrsta na olimpijskih igrah. Na 18 nastopih je vedno prišla do kolajne, ob tem pa je bila kar 15-krat zlata. V Tokiu bo naskakovala četrto zaporedno najžlahtnejšo medaljo.