Jaka Blažič se je v Tokiu izkazal predvsem z odličnimi predstavami v obrambi, ko nasprotnikom preprečuje, da bi razvili svoj ritem igre. Foto: AP
Jaka Blažič se je v Tokiu izkazal predvsem z odličnimi predstavami v obrambi, ko nasprotnikom preprečuje, da bi razvili svoj ritem igre. Foto: AP

Slovenski košarkarji že ob olimpijskem debiju pišejo zgodovino, potem ko so se brez poraza v Tokiu uvrstili v polfinale. Z bleščečimi predstavami pod petimi krogi so poskrbeli za novo košarkarsko mrzlico v domovini. Pravljična zgodba, ki jo pišejo v japonski prestolnici, spominja na Carigrad pred štirimi leti. Del nepozabnega največjega dosežka v zgodovini slovenskega ekipnega športa je bil tudi Blažič.

"Začutimo to evforijo prek domačih in družbenih omrežij. Seveda se nas dotakne in nam da dodatno energijo. Smo zato še bolj motivirani in fokusirani na tekme. Vesel sem, da je tako, da se celoten narod poistoveti in veseli z nami vsakega koša. Skupaj bomo skušali priti do medalje," je dejal 31-letni Blejec in dodal: "Mislim, da je bilo podobno vzdušje v moštvu tudi v Carigradu. Tudi takrat je ekipa igrala kot ena celota. Vsi za enega, eden za vse. Le tako lahko prideš do uspeha. Lahko povežemo vzporednice, mislim pa, da je zdaj še nadgradnja tiste ekipe iz Carigrada. Tukaj smo res skoraj 24 ur na dan skupaj. Pride do spora tudi med nami, a znamo vse zgladiti v petih minutah. To je recept za dobro ekipo."

Košarkarska mrzlica pred olimpijskim polfinalom

V Carigradu je na primer najbolj v spominu ostala njegova izvrstna predstava v zadnji četrtini finala. Kapetan Cedevite Olimpije, ki si je v času igranja za Barcelono, Baskonio in Crveno zvezdo priigral tudi veliko evroligaških izkušenj, ima za sabo štiri velika tekmovanja, toda olimpijske igre so vendarle nekaj popolnoma novega: "Vse skupaj je res nekaj posebnega. Na kupu so zbrani najboljši športniki sveta. Od vsega začetka je lepo biti del tega. Ko si v vasi, srečuješ športnike, ki si jih predtem gledal le po televiziji. Vidiš, kako si tudi oni želijo uspeha. To je res poseben občutek in poskušam uživati vsako sekundo."

Blažič z veseljem pusti glavo na terenu za ekipo

Trenutno so glavna slovenska zgodba košarkarji, v prvem delu iger 32. olimpijade pa je Slovenija dobila štiri medalje. Varovanci Aleksandra Sekulića so se veselili tudi drugih slovenskih uspehov, žal jim je le, da jih niso mogli skupaj proslaviti: "Seveda se te dotaknejo takšni uspehi. Dajo ti dodaten elan in energijo. Škoda, da so taki časi in nismo mogli proslaviti vseh medalj. Vsi smo bolj zase, se te pa dotakne in potem vesel ter ponosen hodiš po vasi, ko Slovenija dobi kolajno. Dober občutek."

Blažič in Dončić po preboju v polfinale

Zdaj se za medaljo borijo tudi evropski prvaki. Od nje jih loči še ena zmaga, najprej pa jo čaka polfinalna (zelo visoka) ovira, Francija: "Ima res izjemno ekipo. Pod obročem je odličen Gobert. Menja ga Fall, ki ima prav tako skoraj 220 centimetrov. Proti takim centrom je zelo težko prodirati pod obroč. Tudi zunanje položaje ima Francija odlično pokrite. De Colo in Heurtel imata veliko izkušenj, Fournier igra odlično. Če pogledamo ekipo na papirju, bi rekli, da so favoriti, a glede na to, kako mi igramo, mislim, da bo izenačena tekma, na kateri bodo odločale malenkosti. Pogledali smo si nekaj tekem in mislim, da imamo svoje možnosti."

Slovenija se bo za finalno vstopnico v četrtek ob 13.00 pomerila s Francijo. V drugem polfinalu se bodo pomerile ZDA in Avstralija. Foto: AP
Slovenija se bo za finalno vstopnico v četrtek ob 13.00 pomerila s Francijo. V drugem polfinalu se bodo pomerile ZDA in Avstralija. Foto: AP

"Smo nepredvidljivi in nas je težko skavtirati. Tega se tudi zavedamo. Glavna nevarnost seveda preti od Luke Dončića, a ko njega zaustavijo, imamo tudi druge adute. Težko se je pripraviti na nas. Glavni razlog je ta naša povezanost, kemija oziroma odnosi, ki jih imamo. V trenutkih, ko ne gre, še vedno verjamemo v končni uspeh. To smo pokazali tudi proti Španiji, ko smo zaostajali za 12, pa ni bil nihče nervozen. Delali smo naprej in iskali rešitve, na koncu pa dosegli zmago, ki nam je odprla vrata do polfinala. Uživamo skupaj na igrišču in zunaj njega. Zato tudi tako dobro igramo," je povedal Blažič.

Sorodna novica Nalezljivo srčnost, brezkompromisnost in borbenost prenaša na vso ekipo

Ob odlični kemiji ves čas v slovenskem taboru poudarjajo jasno postavljeno hierarhijo in porazdeljene vloge, ko vsak ve, kakšna je njegova zadolžitev. Prav to pooseblja Blažič, ki ima sicer za sabo imenitno sezono v dresu Olimpije, ko je bil prvi strelec Evropskega pokala in bil izbran v drugo peterko tega tekmovanja ter v prvo Lige ABA, v reprezentanci pa je v prvi vrsti ključni mož odlične slovenske defenzive, ko je v udarni peterki zadolžen za močan pritisk na nasprotnikovega organizatorja igre. Izkazal se je z ustavljanjem in omejevanjem tudi tako odličnih igralcev, kot sta Ricky Rubio in Facundo Campazzo.

"Že pred zborom reprezentance sem selektorju povedal, da bom naredil vse, kar zahteva od mene. Če je moja naloga, da pritiskam na nasprotnega organizatorja igre po celotnem igrišču celo tekmo, bom to naredil z velikim veseljem. Ko vidiš, da to res deluje in da res vsak sprejme svojo vlogo ter ima vsak svoje trenutke na različnih tekmah, potem nalogo opraviš še z večjim veseljem. Na koncu je rezultat polfinale olimpijskih iger in mislim, da nismo še rekli zadnje besede," je sklenil eden od nosilcev slovenske reprezentance.

Pred polfinalom Slovenija - Francija iz obeh taborov