Župan se je v navdušenju spozabil. Foto: AP
Župan se je v navdušenju spozabil. Foto: AP

Miu Goto, članica reprezentance v softbolu, ki je na olimpijskih igrah v japonski prestolnici osvojila zlato medaljo, je na sprejemu v mestni hiši županu mesta Nagoja medaljo obesila okoli vratu. Takaši Kavamura jo je prijel z besedami "težka je", nato pa si je v velikem navdušenju snel masko in ugriznil v zlato, kar je sicer splošna navada med športniki.

Vse se je dogajalo pred velikim plakatom, ki zaradi pandemije covida-19 opozarja na razkuževanje rok in vzdrževanje medosebne razdalje, župan dvomilijonskega japonskega mesta pa je tako s svojim vedenjem na sprejemu za someščanko sprožil val kritik na družbenih omrežjih.

Med najpogostejšimi objavami na družbenem omrežju Twitter so bile tiste, ki so trdile, da je Kavamura zlato medaljo spremenil v medaljo bacilov – v japonščini se oba izraza prebereta enako. Nekateri so predlagali, da športnica prejme zamenjavo za osvojeno medaljo, po besedah organizatorjev pa naj to ne bi bilo mogoče, saj je menjava mogoča le v primeru napake pri proizvodnji.

"Pozabil sem na svoj položaj"

Med drugim so se oglasili tudi v koncernu Toyota, ki ima sedež v bližini Nagoje in sponzorira olimpijske športnike. "Škoda je, da do športnice ni čutil občudovanja in spoštovanja," so zapisali pri proizvajalcu avtomobilov, ki je sicer lastnik ekipe, v kateri igra tudi olimpijska prvakinja, in poudarili, da je obžalovanja vredno, da Kavamura ni pomislil na ukrepe za preprečevanje okužb. "Resnično upamo, da se bo župan začel vesti voditelju primerno," so še dodali.

Po objavi izjave podjetja se je Kavamura, ki je bil sicer v preteklosti že tarča kritik, ko je želel zapreti razstavo o ženskah, ki so bile prisiljene delati v japonskih vojaških bordelih med 2. svetovno vojno, opravičil.

"Pozabil sem na svoj položaj župana Nagoje, vedel sem se na zelo neprimeren način," je dejal v televizijski izjavi in poudaril, da se svoje napake popolnoma zaveda, o njej pa bo temeljito premislil.