Zoi Sadowski Synnott je poskrbela za prvo zlato medaljo za Novo Zelandijo na zimskih igrah. Foto: EPA
Zoi Sadowski Synnott je poskrbela za prvo zlato medaljo za Novo Zelandijo na zimskih igrah. Foto: EPA

20-letna Sadowski Synnott je vodstvo prevzela z zadnjim skokom za končni rezultat 92,88, kar je bilo 3,2 točke več od Marino. Bronasto medaljo je osvojila Tess Coady iz Avstralije s 84,15 točke.

Prvo zlato za Novo Zelandijo: "O tem sem že dolgo sanjala"

Olimpijska prvakinja iz Pjongčanga pred štirimi leti in Sočija leta 2014 Jamie Anderson iz ZDA je končala precej za vodilnimi, s 60,78 točke je osvojila deveto mesto.

Nova Zelandija je imela v svoji zbirki zimskih olimpijskih odličij samo eno srebro in dve bronasti, vključno z bronom, ki ga je današnja zmagovalka osvojila v Pjongčangu.

Slovenijo je v tej disciplini zastopala Urša Pribošič, ki je v sobotnih kvalifikacijah zasedla 24. mesto med 28 uvrščenimi in se ni uvrstila v današnji finale najboljše dvanajsterice.

Hitrostni drsalci so se merili za medalje na pet kilometrov. Zmagal je Šved Nils van der Poel , ki je s časom 6:08,84 postavil olimpijski rekord. Več tukaj.

V sankanju je slavil Nemec Johannes Ludwig. Več tukaj.

Prvo zlato za Avstralijo po 12 letih

V smučanju na grbinah je slavila Avstralka, Jakara Anthony, ki je svoji državi priborila prvo zlato medaljo na zimskih olimpijskih igrah po 12 letih. Nazadnje sta bila prvaka leta 2010 prav tako v smučanju prostega sloga Lydia Lassila in v deskanju Torah Bright. Srebro je pripadlo Američanki Jaelin Kauf, tretja je bila ruska smučarka Anastasija Smirnova. Brez medalje pa je tokrat ostala branilka naslova iz Južne Koreje, Francozinja Perrine Laffont, ki je na četrtem mestu stopničke zgrešila le za 0,36 točke.

Izidi

Deskanje po objektih - slopestyle (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Zoi Sadowski SynnottNova Zelandija92,88
2Julie MarinoZdružene države Amerike87,68
3Tess CoadyAvstralija84,15

Grbine (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Jakara AnthonyAvstralija83,09
2Jaelin KaufZdružene države Amerike80,28
3Anastasija SmirnovaOlimpijski atleti Rusije77,72