Corinne Suter je z brezhibno vožnjo potrdila, da je najboljša smukačica zadnjih let. Lani se je veselila naslova svetovne prvakinje v Cortini. Foto: Reuters
Corinne Suter je z brezhibno vožnjo potrdila, da je najboljša smukačica zadnjih let. Lani se je veselila naslova svetovne prvakinje v Cortini. Foto: Reuters

Goggia, ki vodi v smukaškem seštevku svetovnega pokala, je s startno številko 13 prevzela vodstvo. V ciljni areni se je že prešerno veselila. Pomislila je že, da lahko ubrani naslov olimpijske prvakinje iz Pjongčanga. Aktualna svetovna prvakinja Corinne Suter je imela drugačne načrte. S stratno številko 15 je bila 16 stotink hitrejša od Italijanke. Bron je malce presenetljivo osvojila Nadia Delago, ki je zaostala 57 stotink. Italijanke so bile v izjemni formi, saj je peto mesto zasedla Elena Curtoni, ki je s številko 1 dolgo časa vodila.

Sofia Goggia se je uspešno vrnila po poškodbi kolena. Veliko je tvegala in v ciljni arena je bila navdušena. Na koncu je bila zadovoljna tudi s srebrom, čeprav ji je prihod Suterjeve v cilj vzel nasmešek na obrazu. Foto: Reuters
Sofia Goggia se je uspešno vrnila po poškodbi kolena. Veliko je tvegala in v ciljni arena je bila navdušena. Na koncu je bila zadovoljna tudi s srebrom, čeprav ji je prihod Suterjeve v cilj vzel nasmešek na obrazu. Foto: Reuters

Švicarji kraljujejo v hitrih disciplinah
Od štirih zlatih odličij v hitrih disciplinah so Švicarji na Kitajskem osvojili tri. Beat Feuz in Suterjeva sta zlata v smuku, Lara Gut-Behrami, ki se ji danes smuk ni izšel po načrtih, je bila zlata v superveleslalomu. Marco Odermatt je osvojil olimpijski veleslalom. Po zaslugi Suterjeve imajo Švicarke šest zlatih olimpijskih smukaških odličij, eno več od Avstrijk. V alpskem smučanju pa 14 ženskih zlatih, s čimer so se Švicarke izenačile z Nemkami na prvem mestu. Avstrijke ostajajo pri 13 zlatih olimpijskih kolajnah v alpskem smučanju.

Goggia v hudih bolečinah do srebra
29-letna Goggia je povedala, da je tekmovala s hudimi bolečinami. "Od sebe sem dala vse, kar sem lahko. Na lestvici od ena do deset je moja fizična pripravljenost okoli pet. Komaj pokrčim koleno," je dodala Goggia, ki je pred tekmo vzela tudi protibolečinske tablete. Koleno si je poškodovala pred tremi tedni v Cortini d'Ampezzo.

Zelo skromna slovenska nastopa
Slovenski izkupiček je bil na progi Skala v Jančingu zelo skromen. Ilka Štuhec je končala na 22. mestu (+3,01), Maruša Ferk Saioni je zaostala še 11 stotink za Štuhčevo, kar je bilo dovolj za 23. mesto med 31 uvrščenimi tekmovalkami.

To je bil predvidoma zadnji olimpijski nastop za Štuhčevo, saj na alpski kombinaciji v Pekingu ne bo nastopila, naslednjih olimpijskih iger v Cortini pa se ne namerava udeležiti. Dvakratna svetovna prvakinja (2017 in 2019) ni uspela izboljšati najboljšega dosežka na olimpijskih igrah, 10. mesta na smuku v Sočiju, kjer sta si prvo mesto v kraljevski disciplini razdelili Tina Maze in Dominique Gisin.

Corinne Suter: Največje sanje so postale resničnost

UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Corinne SuterŠvica1:31,87
2Sofia GoggiaItalija+0,16
3Nadia DelagoItalija+0,57
22.Ilka ŠtuhecSlovenija+3,01
23.Maruša Ferk SaioniSlovenija+3,12
Ilka Štuhec ni uspela ponoviti 10. mesta iz Sočija pred osmimi leti. Foto: Reuters
Ilka Štuhec ni uspela ponoviti 10. mesta iz Sočija pred osmimi leti. Foto: Reuters

Ilki znova zagodel hrbet
"Kar se tiče treningov in priprav smo naredili vse, žal mi jo je zagodel hrbet, tudi danes ni bilo ravno super, se pozna na nastopu. In to je to," je v solzah svoj nastop opisala Štuhčeva v izjavi za TV Slovenija.

"Imela sem načrt, kako kje odsmučati, kaj narediti, kje pridobiti čas, vendar enostavno nisem imela neke prave moči, da bi stopila na smučko, naredila zavoj, kar se seveda pozna na času. Tudi danes nisem bila prepričana, ali bom lahko startala," je povedala Štuhčeva, ki je pretekli teden zaradi bolečin izpustila superveleslalom.

"Kot smo rekli nekaj dni pred superveleslalomom, sem na treningu očitno naredila neko napako, enostavno sem začela čutiti močne bolečine v hrbtu. Skušali smo jih odpraviti, a je vse skupaj nihalo. Sprva je bilo malo boljše, kdaj malo slabše, potem spet boljše, a smučanje pri tem ni pomagalo. Danes je bila tekma. Kakršna je bila, je bila," je še čustveno dodala 31-letna Mariborčanka.

Ob pogledu nazaj na sezono in načrtih za nadaljevanje športne poti ni prehitro obupala. "Neke stvari so se med sezone vseeno 'poklopile', ni zdaj tako, da ravno nič ni šlo. Kdaj ni šlo, tudi vem. Kaj vse nam je šlo narobe in kakšno je ozadje dogajanja, pa preprosto nismo dajali v javnost. Vedno skušaš najti nekaj pozitivnega, čeprav zdaj točno še ne vem, kaj to je."

Tudi Maruša Ferk Saioni ni bil zadovoljna: "Kaj naj rečem, bilo je kar zahtevno. Danes nam je malo nagajal veter, sicer pa je bilo res treba odpeljati popolno od starta do cilja. Ko pride tekma, si seveda želiš več, malo več dodaš, potem pa se zgodi kakšna napaka preveč. Danes ni bilo tako, kot sem si sama zamislila, poskušala sem odpeljati najboljše in to je to v tem trenutku."

Do konca iger bodo podelili še tri komplete medalj v alpskem smučanju
Na sporedu sta še dve posamični odločitvi v alpskem smučanju, moški slalom z Žanom Kranjcem na startu in ženska kombinacija, na kateri bo barve Slovenije branila Ferk Saioni.

Predzadnji dan iger v soboto sledi še paralelna tekma mešanih ekip z močno slovensko vrsto v sestavi olimpijski veleslalomski podprvak Kranjec, Miha Hrobat, Tina Robnik, Andreja Slokar in rezerva Ana Bucik.

Goggia sanjala o zlatu, a je zadovoljna objela tudi srebro
Končni vrstni red:           
 1. C. SUTER      ŠVI  1:31,87 
 2. S. GOGGIA      ITA   +0,16 
 3. Na. DELAGO     ITA    0,57 
 4. K. WEIDLE      NEM    0,71 
 5. E. CURTONI     ITA    1,00 
 6. J. HÄHLEN      ŠVI    1,29 
 7. R. MIRADOLI     FRA    1,48 
 8. M. M. GAGNON    KAN    1,58 
 . M. PUCHNER     AVT    1,58 
10. L. GAUCHE      FRA    1,60 
11. Ni. DELAGO     ITA    1,82 
12. R. SIEBENHOFER   AVT    1,94 
...                  
16. L. GUT-BEHRAMI   ŠVI    2,16 
18. M. SHIFFRIN     ZDA    2,49 
22. I. ŠTUHEC      SLO    3,01 
23. M. FERK SAIONI   SLO    3,12