Mikaela Shiffrin je od Pekinga pričakovala veliko več. Foto: EPA
Mikaela Shiffrin je od Pekinga pričakovala veliko več. Foto: EPA

Ni malo športnikov, ki so razloge za svoj neuspeh velikokrat pripisali tudi pritisku, ki ga čutijo zaradi tega, ker so neprestano pod drobnogledom novinarjev in s tem javnosti. Trikratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, ki ima s prejšnjih OI tri medalje (zlato v slalomu 2014, zlato v veleslalomu 2018 in srebro v kombinaciji 2018), je razmišljala nekoliko drugače.

Njena pekinška izkušnja spominja na zgodbi ameriške telovadke Simone Biles in japonske teniške igralke Naomi Osaka. Prva se je zlomila na OI v Tokiu, ko je zaradi težav z duševnim zdravjem odpovedala nastop na ekipni tekmi in v mnogoboju. Druga pa se je konec maja lani umaknila s turnirja za grand slam v Parizu, potem ko so ji organizatorji zaradi neizpolnjevanja obveznosti do medijev zagrozili z izključitvijo. Nato je izpustila tudi turnir v Wimbledonu, v Tokiu pa se je kot druga nosilka poslovila v osmini finala.

Če sta Biles in Osaka trdili, da so njune bolečine tudi plod medijskega pritiska, je Shiffrin dejala, da je hvaležna medijem, ker ji nudijo možnost, da izrazi svoje občutke po spodletelih nastopih.

Sorodna novica NBC na udaru zaradi "neobčutljivega" prenosa strte Shiffrin, a vztraja: Le opravljamo svoje delo!

"Od vas sem vedno dobila veliko podpore"

"Veliko se govori o tem, kaj bi športniki sporočili tistim, ki nas ne marajo, tistim, ki dvomijo v nas. Ne, ne želim govoriti njim ... Želim poslati sporočilo tistim ljudem, ki so lahko prijazni," je povedala Američanka, ki se po polomih v Pekingu ni umikala medijem, ampak je izkoristila tako rekoč vsako priložnost, da spregovori z novinarji o svojih bolečinah, neprimernih komentarjih na družbenih omrežjih in spodbujanju tistih, ki se morda počutijo poraženi, da nadaljujejo svoj boj.

"Številni menijo, da so mediji del pritiska, a sama mislim, da razmerje med športniki in mediji ni tako enoznačno, saj sem od vas vedno dobila veliko podpore. Vi ste razlog, da ljudje spoznavajo naše zgodbe. Naša dolžnost je, da vam pri teh zgodbah pomagamo, da so predstavljene najbolje, kot so lahko. Vi ste povezava med nami in javnostjo. To je bilo zame vedno pomembno, ne glede na to, koliko pritiska sem čutila. Hvaležna sem za to. Menim, da je prav, da veste, kako razmišljam," je poudarila.

ZDA so bile zadnji dan iger na ekipni tekmi v boju za bronasto kolajno slabše od Norveške.

Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Finalni izbor za najbolj navdihujoč trenutek olimpijskih iger: Klemenčič, Kotnik ali Kranjec? Oddajte svoj glas! Več preberite TUKAJ.