Maruša Ferk Saioni je napovedala, da jo do konca kariere čaka le še nekaj tekem. Foto: Reuters
Maruša Ferk Saioni je napovedala, da jo do konca kariere čaka le še nekaj tekem. Foto: Reuters

33-letna Gorenjka z Blejske Dobrave je bila po smuku šesta, 65 stotink za najhitrejšo, a pred njo je bila od slalomskih specialistk le Mikaela Shiffrin, ki je pozneje odstopila. Vse nosilke medalj Michelle Gisin, Wendy Holdener in Fedrica Brignone so bile za Slovenko, ki pa slaloma že nekaj časa ne trenira več. Samo vprašamo se, kaj bi bilo, če bi se v tej sezoni vsaj malce posvetila tudi slalomu in pridobila nazaj občutke za to disciplino.

Tako v slalomu ni bila konkurenčna. Imela je sicer osmi čas med vsemi, a to je pomenilo skoraj pet sekund zaostanka za Gisin samo v slalomu. Od 26 tekmovalk jih je tekmo končalo 15.

"Že pred to sezono sem vedela, do kam grem, kakšni so moji cilji. Ta je bil, da se kvalificiram na OI v Pekingu. Zdaj sem tukaj, danes sem odpeljala svojo zadnjo olimpijsko tekmo, to poglavje je končano. Do konca sezone in kariere me čaka še nekaj tekem in mislim, da moram samo še uživati v tem, saj na silo ne gre. Res moraš uživati na smučeh, v zavojih in biti miren," je bila z devetim mestom zadovoljna Ferk.

Slalomski nastop Maruše Ferk Saioni

Že dve leti se financira samostojno
Ferk Saioni je na Kitajsko pripotovala kot članica slovenske olimpijske odprave, tekmuje pod slovensko zastavo in nosi opremo slovenske olimpijske reprezentance, čeprav že dve sezoni ni del reprezentanc v okviru Smučarske zveze Slovenije. Je članica mednarodne smučarske akademije ISRA (International Ski Racing Academy).

"V sezoni 2019/20 sem še bila članica reprezentance, ampak že takrat je bilo tako, da sem imela zagotovljenih za 10.000 evrov stroškov, kar sem presegla, pa sem morala sama financirati. Že takrat je šlo bolj na pol-pol. Zadnji dve sezoni sem popolnoma na svojem," je svojo samostojno pot, ločeno od reprezentančnega ustroja, pojasnila Ferk Saioni.

Samostojna pot pomeni, da od nacionalne organizacije ne prejema finančnih sredstev. "Je kar težko. Ni preprosto, saj sem tudi tukaj zelo omejena s pokrovitelji, saj je vse povezano s pokrovitelji Smučarske zveze Slovenije. Lahko sem si pridobila samo dva pokrovitelja, pa že to je bilo zelo težko."

Sorodna novica Gisin ubranila olimpijsko krono, Shiffrin znova hitro odstopila

55.000 evrov investirala sama, 7000 evrov donacij
Tekmuje tudi s pomočjo donacij. "Večinoma pa so mi na pomoč priskočili družinski člani, nekaj pa sem pridobila tudi z donacijami od ljudi, ki jih ne poznam, ampak so mi nesebično pomagali. Tudi njim posvečam ta rezultat in vse, kar sem letos prestala, da sem prišla na olimpijske igre, da mi je uspelo doseči najboljši rezultat," je dejala in povedala, da je prejela okoli 7000 evrov v donacijah, 55.000 evrov pa je vložila sama.

Tudi pri servisu smuči se mora znajti po svoje. "Skupaj z bosansko smučarko Elvedino Muzaferija si deliva serviserja. On je tukaj prek bosanske reprezentance. Še dobro, da smo tako zorganizirali skozi celotno sezono."

Maruša Ferk in Mikaela Shiffrin po koncu kombinacije v solzah

Mož nima potrpljenja, da bi poslušal jokanje
Njene vožnje spremlja mož Christophe Saioni, ki je vključen v delo pri francoski smučarski reprezentanci. "V bistvu se on noče preveč vtikati v žensko smučanje. Pravi, da je drugačno kot moško, da moški drugače sprejmejo kritiko kot ženske. S tega vidika nima potrpljenja, da bi poslušal jokanje ali kaj podobnega. Zelo sem bila vesela, da so tukaj z ekipo za hitre discipline osvojili medaljo, in to s tekmovalcem, ki ima 41 let, česar si nihče ne bi mislil."

"Moj mož je tak, da ko vidi, da nekaj ni v redu, me takoj pokliče ali pošlje sporočilo, da nekaj ni bilo dobro, da to ni za nikamor, s tem da sem zdaj zelo olepšala njegove besede. Sama kar sprejmem njegovo kritiko, saj ima prav. Ampak vseeno mislim, da je danes ponosen name," pravi Gorenjka.

Maruša Ferk: Znova sem najboljšo vožnjo pokazala zadnji dan
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V času olimpijskih iger izpostavljamo nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.