Zadnja zlata medalja v alpskem smučanju v Pekingu je končala okoli vratu Avstrijcev. Foto: Reuters
Zadnja zlata medalja v alpskem smučanju v Pekingu je končala okoli vratu Avstrijcev. Foto: Reuters

V razburljivem finalu preizkušnje, ki bi morala biti po prvotnem urniku v soboto, a so jo zaradi premočnega vetra organizatorji prestavili na zadnji dan iger, je Avstrija premagala Nemčijo. Bronasto kolajno so tako kot pred štirimi leti v Pjongčangu ob premierni mešani paralelni ekipni tekmi pod petimi krogi dobili Norvežani. V boju za tretje mesto so bili boljši od ZDA, za katere je smučala tudi Mikaela Shiffrin, ki tako Peking zapušča brez odličja.


UvrstitevTekmovalecDržava
1Truppe/Liensberger/Brennsteiner/StrolzAvstrija
2Dürr/Aicher/Rauchfuss/SchmidNemčija
3Tviberg/Stjernesund/Solheim/HauganNorveška
7.Slokar/Bucik/Robnik/Kranjec/HrobatSlovenija

Tretjo zlato medaljo v alpskem smučanju v Pekingu so Avstriji, ki je bila pred štirimi leti v tej disciplini druga za Švico, priborili Katharina Truppe, Katharina Liensberger, Stefan Brennsteiner in Johannes Strolz, ki je edini smučar s tremi kolajnami na 24. zimskih olimpijskih igrah. V ekipi sta bila kot rezervi še Katharina Huber in Michael Matt. V finalu sta točki priborila Liensberger in Brennsteiner. V zadnjem dvoboju je bil Alexander Schmid boljši od Strolza, ki je že na startu izgubil palico, toda Nemec je za las postavil prepočasen čas, da bi svoji ekipi priboril končno zmago.

Adreja Slokar je v osmini finala postavila odličen čas, v četrtfinalu pa po napaki odstopila. Foto: Reuters
Adreja Slokar je v osmini finala postavila odličen čas, v četrtfinalu pa po napaki odstopila. Foto: Reuters
Vožnji Tine Robnik in Žana Kranjca v četrtfinalu

Slovenija je ambiciozno vstopila v tekmo. Najprej premagala Kanado, v četrtfinalu pa jo je čakala Avstrija, ki je bila tja uvrščena neposredno. Severni sosedi so obračun tudi zanesljivo dobili. Slovenijo, ki je s prebojem med osem naredila korak naprej v primerjavi z zadnjimi igrami, so zastopali Andreja Slokar, sicer zmagovalka edine paralelne tekme v tej sezoni, Tina Robnik, ki je nastopila le v četrtfinalu, Ana Bucik, ki je smučala v osmini finala, Miha Hrobat in dobitnik veleslalomskega srebra Žan Kranjec. Slovenci so zasedli sedmo mesto.

Vožnji Andreje Slokar in Mihe Hrobata v četrtfinalu

"Tako kot cela ekipa sem verjel, da imamo lepe možnosti za dober rezultat. Žal se nam ni izšlo. Sneg je bil malce drugačen kot na ogrevanju. Moja vožnja je bila v drugi rundi boljša kot v prvi. Škoda, da ni šlo. Glave gor," je za TV Slovenija povedal slovenski smučarski junak na Kitajskem.

"V dvoboju s Kanado nas je rešil Hrobat, ki je nenadejano zmagal, v drugem pa je Andreja Slokar žal naredila napako. Deset dni so dekleta čakale na to ekipno tekmo, vzdušje je bilo kljub temu zelo dobro. Ponosen sem, da je ta peterica stopila skupaj v sicer posamičnem športu. Tudi kolajno bi lahko osvojili, a bi se moralo Žanu in Andreji vse 'poklopiti'," je dejal Klemen Bergant, vodja moških tehničnih disciplin.

Po paralelni tekmi ostal občutek, da je bila Slovenija sposobna česa več
Vožnji Andreje Slokar in Žana Kranjca v osmini finala

Četrtfinale sta odprli Truppe in Slokar, ki je po nekoliko slabšem začetku kmalu naredila napako in vožnje ni dokončala. Tudi Hrobat ni prišel do cilja, potem ko je odstopil po sunku vetra. Brennsteiner je tako Avstrijo popeljal v zanesljivo vodstvo. Dobro je začela Robnik, toda v zaključku je Liensberger pospeševala in bila za las hitrejša. Odločilno točko je Avstriji prinesla za štiri stotinke. Četrti dvoboj je bil zgolj formalnost. Kranjec je dobro začel, Johannes Strolz pa je nato odstopil in Slovenija je izgubila s skupnim izidom 3:1.

Vožnji Ane Bucik in Mihe Hrobata v osmini finala

V osmini finala je Slovenija izločila s Kanado. Najprej je Erin Mielzynski Bucik prehitela za 1,25 sekunde. Nato je zelo dobro svoje delo opravil Hrobat, ki je z zanesljivo vožnjo ugnal Erika Reada. Kanadčan je pred prelomnico napravil napako in zaostal devet stotink. Izvrsten čas je postavila Slokar, ki je bila sekundo hitrejša od Gray in je popeljala Slovenijo v vodstvo z 2:1. Čeprav je Trevor Philp dobil četrti dvoboj, pa je bil zaostanek Kranjca, ki je sicer smučal zelo hitro, dovolj majhen za slovensko napredovanje. Slovenija je tako v četrtfinale napredovala zaradi boljšega skupnega časa njenega najhitrejšega para.

Slovenska četverica izgubila proti olimpijskim prvakom
Izjave slovenskih smučarjev po ekipni tekmi

Finale:
AVSTRIJA (1) – Nemčija (7) 2:2
Truppe – Dürr -0,52
Brennsteiner – Rauchfuss +0,61
Liensberger – Aicher odstop
Strolz – Schmid -1,30


Za tretje mesto:
NORVEŠKA (4) – ZDA (6) 2:2
Tviberg – Moltzan -0,74
Solheim – Ford +0,94
Stjernesund – Shiffrin +0,52
Haugan – Radamus odstop


Polfinale:
AVSTRIJA (1) – Norveška (4) 2:2

ZDA (6) – NEMČIJA (7) 1:3


Četrtfinale, tabela:
AVSTRIJA (1) – Slovenija (8) 3:1
Truppe – Slokar odstop
Brennsteiner – Hrobat odstop
Liensberger – Robnik +0,04
Strolz – Kranjec odstop

Francija (5) – NORVEŠKA (4) 2:2

Italija (3) – ZDA (6) 1:3

Švica (2) – NEMČIJA (7) 2:2


Osmina finala, tabela:
AVSTRIJA (1) prosta

SLOVENIJA (8) – Kanada (9) 2:2
Bucik – Mielzynski -1,25
Hrobat – Read +0,09
Slokar – Gray +1,02
Kranjec – Philp -0,32

FRANCIJA (5) – Češka (12) 3:1

NORVEŠKA (4) – Poljska (13) 2:2

ITALIJA (3) – Ruski olimpijski komite (14) 3:1

ZDA (6) – Slovaška (11) 3:1

NEMČIJA (7) – Švedska (10) 3:1

ŠVICA (2) – Kitajska (15) 4:0

Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Finalni izbor za najbolj navdihujoč trenutek olimpijskih iger: Klemenčič, Kotnik ali Kranjec? Oddajte svoj glas! Več preberite TUKAJ.

Četverica slovenskih smučarjev verjela v dober rezultat, a se ni izšlo
Ocena Matjaža Vrhovnika po koncu OI