Organizatorji so dvakrat preložili start osmine finala za eno uro, a se je veter še okrepil. Foto: EPA
Organizatorji so dvakrat preložili start osmine finala za eno uro, a se je veter še okrepil. Foto: EPA

Ekipna paralelna tekma bi se v smučarskem središču v Jančingu morala začeti ob 10.00 po krajevnem času (ob 3.00 v Sloveniji). Organizatorji so jo najprej preložili na 4.00, nato pa še na 5.00. Več manevrskega prostora na predzadnji dan iger niso imeli, saj vremenska napoved za popoldne predvideva še močnejši veter.

Avstrijci si zelo želijo tekmo v nedeljo
V nedeljo je na sporedu zadnji dan iger. Težava bi lahko bila rezervirane letalske vozovnice predstavnikov ekip, zato so se nekatere reprezentance nagibale k odpovedi, a jim organizatorji niso prisluhnili, saj želijo izpeljati celoten spored.

Avstrijska reprezentanca je pripravljena nastopiti tudi v nedeljo, saj v domovino odletijo v ponedeljek. "Za to, da bi zaradi logističnih preglavic odpovedali olimpijsko preizkušnjo, preprosto nimam posluha," je dejal glavni trener avstrijske ekipe Christian Mitter.

Slovenci v osmini finala proti Kanadi
Slovenija se bo v nedeljo ob 2.00 v osmini finala srečala s Kanado. Zmagovalec se bo nato v četrtfinalu pomeril z Avstrijo, ki je prva nosilka tekmovanja.

Paralelna tekma v smučarskem središču Jančing je zadnja preizkušnja za alpske smučarje na teh igrah. Foto: EPA
Paralelna tekma v smučarskem središču Jančing je zadnja preizkušnja za alpske smučarje na teh igrah. Foto: EPA

Za Slovenijo bodo nastopili srebrni veleslalomist Žan Kranjec, Miha Hrobat, Tina Robnik in Andreja Slokar. Prav slednja je v tej sezoni dobila edino paralelno tekmo pred olimpijskimi igrami v Zürsu, ko se je veselila prve zmage v svetovnem pokalu.

V smučarskem centru Jančing bo tekmovalo 15 ekip, Avstrija kot najvišje uvrščena v pokalu narodov pa je neposredno uvrščena v četrtfinale in čaka na boljšega iz obračuna Slovenije in Kanade.

Za Kanado so prijavljeni Cassidy Gray, Erin Mielzynski, Roni Remme, Trevor Philp in Erik Read. Avstrija ima izjemno močno ekipo. Nastopili bodo Katharina Liensberger, Katharina Huber, Katharina Truppe, Stefan Brennsteriner, Michael Matt in Johannes Strolz.

Štiri najboljše iz četrtfinala čakajo boji za kolajne, najboljši ekipi za zlato in poraženca polfinala za bron. V vsakem krogu štejejo dobljeni dvoboji. Dva tekmovalca bosta smučala hkrati, drug ob drugem, na dveh enakih progah na medsebojni tekmi, pri čemer bo vsak zmagovalec tega dvoboja ekipi osvojil točko. Če bo po štirih vožnjah izid 2:2, zmaga ekipa z najboljšim skupnim časom.

Pred štirimi leti je Švica osvojila premierno olimpijsko smučarsko ekipno tekmovanje, Avstrija je osvojila srebro, Norveška pa bron z zmago nad Francijo v malem finalu.


Osmina finala, tabela, nedelja ob 2.00:
AVSTRIJA (1) prosta
SLOVENIJA (8) - KANADA (9)
FRANCIJA (5) - ČEŠKA (12)
NORVEŠKA (4) - POLJSKA (13)
ITALIJA (3) - RUSKI OLIMPIJSKI KOMITE (14)
ZDA (6) - SLOVAŠKA (11)
NEMČIJA (7) - ŠVEDSKA (10)
ŠVICA (2) - KITAJSKA (15)

Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V prihodnjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.