Najboljše tri veleslalomistke na OI v Pekingu: Federica Brignone, Sara Hector in Lara Gut-Behrami. Foto: EPA
Najboljše tri veleslalomistke na OI v Pekingu: Federica Brignone, Sara Hector in Lara Gut-Behrami. Foto: EPA

Vodilna v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala Sara Hector (zmagala je trikrat, januarja v Kranjski Gori in na Kronplatzu) je brezhibno opravila že prvo vožnjo na progi Ledena reka in imela 30 stotink naskoka pred presenetljivo Avstrijko Katharino Truppe. Tretja je bila Federica Brignone, ki je zaostajala 42 stotink.

V finalu je zablestela Gut-Behrami in se z osmega mesta povzpela na zmagovalni oder. Hector je ubranila 28 stotink prednosti pred Brignone in 72 pred Gut-Behrami, lani svetovno prvakinjo v Cortini d'Ampezzo. Truppe je nazadovala na četrto mesto (+0,80).

Sara Hector je potrdila sijajno formo, ki jo je krasila že na tekmah svetovnega pokala. Foto: Reuters
Sara Hector je potrdila sijajno formo, ki jo je krasila že na tekmah svetovnega pokala. Foto: Reuters

Brignone je medaljo osvojila že pred štirimi leti v Pjongčangu, kjer je bila bronasta. Tudi Gut-Behrami se je veselila druge olimpijske kolajne po bronu v smuku v Sočiju 2014.

Hector je Švedski prismučala tretje olimpijsko veleslalomsko zlato po Pernilli Wiberg (1992) in Ingemarju Stenmarku (1980).

"Noro, tako ponosna in vesela sem. Ne vem, kako bi svoja čustva opisala z besedami. Preprosto neverjetno. Za to sem delala skoraj vse življenje, uspelo mi je. Utrujena sem, nisem veliko spala. Ves dan me je sililo na bruhanje, ker nisem toliko jedla. Bila sem zelo živčna," je dejala 29-letna smučarka, ki je v članski konkurenci osvojila svojo prvo posamično medaljo na največjih tekmovanjih. Pred 11 leti je bila mladinska svetovna prvakinja v Crans Montani, njeno kariero pa je zaznamovala tudi poškodba levega kolena pred šestimi leti.

Nastop Mete Hrovat v drugi vožnji veleslaloma

Tri Slovenke med dvajseterico

Meta Hrovat je v prvi vožnji s startno številko 9 pri drugem vmesnem času zaostajala že 75 stotink, nato pa je zelo dobro odpeljala spodnji del proge. Za bronom je zaostajala pol sekunde.

V drugi vožnji je bolje smučala v zgornjem delu proge, v spodnjem pa popustila in v cilju zasedla četrto mesto. Na koncu je za zmagovalko zaostala sekundo in 35 stotink.

Ana Bucik je zasedla 11. mesto, v finalu je pridobila pet mest. Tina Robnik je bila 18., Andreja Slokar pa je po 20. mestu v prvi vožnji v finalu odstopila.

Veleslalom, ženske
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Sara HectorŠvedska1:55,69
2Federica BrignoneItalija+0,28
3Lara Gut-BehramiŠvica+0,72
7.Meta HrovatSlovenija+1,35
11.Ana BucikSlovenija+2,20
18.Tina RobnikSlovenija+3,21

V spodnjem delu smučala preveč okoli vrat

"V drugi vožnji nas je bilo najmanj 20 pripravljenih stopiti na stopničke. Mora se res vse poklopiti, da prideš tja gor. Meni je nekaj zmanjkalo. Nisem popolnoma zadovoljna, a sem dala vse od sebe. V drugi vožnji sem smučala dobro tam, kjer se je od mene pričakovalo, to je v zgornjem strmem delu. Spodaj je bila postavitev nekoliko bolj naravnost, ni bilo toliko zavojev kot v prvi vožnji. Sama sem smučala na podoben način kot v prvi vožnji in delala predolgo pot okoli vrat, zato se je zaostanek povečal," je za TV Slovenija povedala Meta Hrovat.

Pogovor z Meto Hrovat po sedmem mestu na veleslalomu

Pred nastopi najboljših je bila približno 15 minut dolga prekinitev zaradi padca tik pred ciljem in hujše poškodbe Američanke Nine O'Brien, šestouvrščene po prvi vožnji.

"Na startu nismo imeli točnih informacij, kaj se dogaja. Gotovo nas je malo zmotilo, ker sem že bila pripravljena na start. Potem se je treba umiriti in znova pripraviti, kar je težko in zahtevno, a je bila pred mano še ena tekmovalka, zato je bilo vseeno lažje," je pojasnila Hrovat.

Smučarka iz Kranjske Gore bo nastopila še v slalomu. "V slalomu v tej sezoni še vedno iščem prave vožnje. Vesela sem, da bom imela v slalomu še eno priložnost. Na tem snegu se začenjam počutiti dobro. Čaka me nekaj treninga, potem pa poskus številka dve," je optimistično sklenila pogovor.

Shiffrin hitro končala v snegu

Številne favoritinje so odpovedale. Branilka naslova Mikaela Shiffrin je padla že takoj po startu prve vožnje, odstopila je tudi lanska zmagovalka veleslalomskega seštevka Marta Bassino. Finala ni končala še druga veleslalomistka sezone in dvakratna svetovna prvakinja (2013, 2017) Tessa Worley, sedma po prvi vožnji. Petra Vlhova, zlata na SP-ju 2019, je že dopoldne zaostala skoraj dve sekundi, na koncu je bila 14.

"Ne zgodi se pogosto, da padem. Ne bom jokala zaradi tega, ker je to samo izguba energije. Najbolje, kar lahko naredim, je, da grem naprej, in se ponovno osredinim. Počutim se, kot da sem na dobrem mestu za to," je razložila Shiffrin.

Zahteven sneg zahteval visok davek med favoritinjami veleslaloma
Izjava Ane Bucik po veleslalomu
Izjava Tine Robnik po veleslalomu
Končni vrstni red:          
 1. S. HECTOR      ŠVE  1:55,69
 2. F. BRIGNONE     ITA   +0,28
 3. L. GUT-BEHRAMI    ŠVI   0,72
 4. K. TRUPPE      AVT   0,80
 5. R. MOWINCKEL     NOR   0,96
 6. T. L. STJERNESUND  NOR   1,20
 7. M. HROVAT      SLO   1,35
 8. M. GASIENICA-DANIEL POL   1,42
 9. W. HOLDENER     ŠVI   1,63
10. M. GISIN       ŠVI   1,86
11. A. BUCIK       SLO   2,20
12. P. MOLTZAN      ZDA   2,38
 . M. T. TVIBERG    NOR   2,38
14. P. VLHOVA      SLK   2,46
15. K. LIENSBERGER    AVT   2,55
18. T. ROBNIK      SLO   3,21
Odstop: Bassino, Shiffrin ... (1. vož-
nja), Slokar (20. po 1. vožnji) ...  
Druga vožnja Sare Hector za zlato v Pekingu
Prva vožnja Mete Hrovat na olimpijskem veleslalomu
Nastop Sare Hector v prvi vožnji veleslaloma

Vrstni red po 1. vožnji:       
 1. S. HECTOR     ŠVE    57,56
 2. K. TRUPPE     AVT    +0,30
 3. F. BRIGNONE    ITA     0,42
 4. M. HROVAT     SLO     0,92
 5. R. MOWINCKEL   NOR     1,02
 6. N. O'BRIEN    ZDA     1,25
 7. T. WORLEY     FRA     1,37
 8. L. GUT-BEHRAMI  ŠVI     1,51
 9. M. GISIN     ŠVI     1,63
10. W. HOLDENER    ŠVI     1,65
...                  
13. P. VLHOVA     SLK     1,78
 . K. LIENSBERGER  AVT     1,78
16. A. BUCIK     SLO     1,86
20. A. SLOKAR     SLO     2,52
21. T. ROBNIK     SLO     2,62
Odstop: Bassino, Shiffrin ...     
Meta Hrovat je v drugi vožnji izgubila tri mesta. Foto: www.alesfevzer.com
Meta Hrovat je v drugi vožnji izgubila tri mesta. Foto: www.alesfevzer.com