Jakov Fak je v močnem sneženju in vetru zgrešil pet strelov. Foto: Reuters
Jakov Fak je v močnem sneženju in vetru zgrešil pet strelov. Foto: Reuters

Srebro v ženski konkurenci je osvojila Švedinja Elvira Oeberg, ki je bila druga tudi v šprintu. Bron ima okoli vratu Norvežanka Tiril Eckhoff (11. v sprintu), ki je v zadnjem delu izkoristila kolaps rojakinje Ingrid Tandrevold. Ta je bila na poti k zanesljivemu tretjemu mestu, saj je kilometer pred koncem imela še 18 sekund prednosti. Na koncu je popolnoma popustila in v cilj prišla štirinajsta. Iz ciljne arene so ji morali pomagati zdravniki.

Nosilke medalj na zasledovalni tekmi. Foto: AP
Nosilke medalj na zasledovalni tekmi. Foto: AP
Zasledovalna tekma (Ž):              * 
 1. M.-O. ROEISELAND   NOR  34:46,9 (1)
 2. E. OEBERG          ŠVE  +1:36,5 (3)
 3. T. ECKHOFF         NOR   1:48,7 (3)
 4. H. SOLA            BLR   1:58,9 (3)
 5. L. PERSSON         ŠVE   2:07,2 (2)
 6. D. WIERER          ITA   2:09,1 (3)
 7. L. HAUSER          AVT   2:09,8 (2)
 8. J. SIMON           FRA   2:18,3 (2)
 9. M. HOJNISZ-STAREGA POL   2:28,8 (2)
10. P. FIALKOVA        SLK   2:38,8 (2)
...                                    
51. P. KLEMENČIČ       SLO   6:44,6 (4)
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   

Poraženka tekme je tudi branilka naslova iz Pjongčanga Italijanka Dorothea Wierer, ki je bila pred zadnjim streljanjem trdno na drugem mestu, a je nato morala v kazenski krog in ostala je brez medalje.

Roiseland je zgrešila le en strel. Zanesljivo je vodila od štarta do cilja in drugouvrščeno Švedinjo prehitela za več kot minuto in pol. To je skupaj z mešano štafeto že njena tretja zlata medalja v Pekingu, skupaj pa četrta, saj je bila bronasta tudi na posamični tekmi na 15 kilometrov.

31-letnica je na svetovnem prvenstvu leta 2020 osvojila kolajno prav v vseh disciplinah. Pred njo sta v Pekingu še štafetna preizkušnja in tekma s skupinskim štartom.

Edina slovenska predstavnica Polona Klemenčič je zgrešila štiri strele in zasedla 51. mesto. Glede na sprintersko tekmo je napredovala za osem mest.

"Danes sem začela super, v streljanju leže ničla, nato sem zgrešila eno tarčo in sem ostala v skupini z dekleti. Potem pa v sem streljanju leže dva naboja poslala mimo in sem ostala zadaj. Potrudila sem se in sem zadovoljna z nastopom," je za Val 202 povedala edina slovenska predstavnica na zasledovanju.

S tem je končala olimpijske nastope, na 15 km je bila 29., na sprintu pa 59. "Zadovoljna sem tudi s celotnimi OI. Dobro sem opravila s štafeto in posamično tekmo, zgrešila le dva strela in naredila najboljši izid doslej. V sprintu sem se prebila na zasledovalno tekmo. Če ne bi v sprintu zgrešila zadnjega strela leže, pa bi imela danes boljše izhodišče," je dodala Klemenčič.

Zasledovalna tekma (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Marte Olsbu RoeiselandNorveška34:46,9 (1)
2Elvira OebergŠvedska+1:36,5 (3)
3Tiril EckhoffNorveška+1:48,7 (3)
51.Polona KlemenčičSlovenija6:44,6 (4)
Roeiseland dobila že tretjo zlato medaljo
Zasledovalna tekma (M):              * 
 1. Q. FILLON-MAILLET  FRA  35:05,4 (0)
 2. T. BOE             NOR    +28,6 (1)
 3. E. LATIPOV         RUS     35,3 (1)
 4. L. HOFER           ITA     51,1 (0)
 5. J.-T. BOE          NOR   2:13,7 (7)
 6. R. REES            NEM   2:30,2 (1)
 7. S. DESTHIEUX       FRA   2:47,2 (3)
 8. S. SAMUELSSON      ŠVE   3:02,7 (5)
 9. E. JACQUELIN       FRA   3:06,2 (6)
10. F. LEITNER         AVT   3:08,8 (1)
...                                    
29. J. FAK             SLO   4:51,4 (5)
56. L. PLANKO          SLO   8:24,1 (8)
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   

Kar 7 zgrešenih strelov J. T. Boeja
V moški konkurenci je zasledovalno tekmo v pravem snežnem metežu dobil Quentin Fillon-Maillet. Francoski biatlonski as je izkoristil strelsko smolo Norvežana Johannesa Thingnesa Boeja, prvega favorita za zmago, potem ko je nepokritih pustil kar sedem tarč! Lahko bi rekli, da mu je veter dobesedno odpihnil medaljo. Že po drugem streljanju je moral dvakrat v kazenski krog, po tretjem trikrat, po zadnjem streljanju še dvakrat. Kljub vsemu je tekmo končal na 5. mestu, za zmagovalcem pa je zaostal za dve minuti in 13 sekund. Drugo mesto je osvojil njegov brat Tarjei Boe, ki je po boljšem streljanju – le na prvem streljanju je zgrešil eno tarčo – brez večjih težav osvojil srebro. Če ne bi zapravil enega strela pri prvem streljanju, bi se ob koncu zagotovo spustil v boj za zlato s Fillon-Mailletom, ki je pokril prav vse tarče. Tretji je bil ruski predstavnik Eduard Latipov.

Za 29-letnega Fillon Mailleta je to že četrto odličje v Pekingu. Zmagal je na najdaljši 20-kilometrski moški preizkušnji, srebrn je bil v sprintu in s francosko mešano štafeto.
Njegova zmaga je bila glede na dosežke v sezoni kar pričakovana, saj je dobil štiri od petih zasledovalnih tekem v svetovnem pokalu, le na uvodni v Oestersundu pa ni bil med najboljšimi.

Fak je imel v težkih pogojih še smolo s palico
Na tekmi sta nastopila tudi slovenska predstavnika Jakov Fak in Lovro Planko. Boljše izhodišče je imel Fak (začel je s 26. mesta), ki je s petimi zgrešenimi streli na koncu osvojil 29. mesto. Planko je moral osemkrat v kazenski krog, za zmagovalcem je zaostal za dobrih 8 minut in 20 sekund, tekmo je sklenil na 56. mestu.

"Sneg in nizka temperatura. Zelo počasen sneg, velik izziv je bil danes ... Nizka temperatura je vzrok, da na strelišču ni pravih občutkov. Šport je krut, še posebej, če vreme ni najboljše. A obenem tudi lep," je tekmovalne pogoje strnil Fak.

Tudi na progi je imel težave. "Na tekmi se mi je zlomila palica. Majhen kontakt s tujo smučko in v mrazu se to takoj zgodi. Kanadčan se je je dotaknil in se je prelomila kot korenček," je za Val 202 dodal Fak.

Planko je potrdil besede svojega izkušenega soreprezentanta. "V tako težkih razmerah še nisem tekmoval, zelo mrzlo je bilo pa še snežilo je. Zaklep na puški mi ni šel do konca in sem umikal pogled s puške, da sem ga pomikal naprej in to je tudi razlog za zgrešene strele."

Zasledovalna tekma (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Quentin Fillon-MailletFrancija35:05,4 (0)
2Tarjei BoeNorveška+28,6 (1)
3Eduard LatipovOlimpijski atleti Rusije+35,3 (1)
29.Jakov FakSlovenija+4:51,4 (5)
56.Lovro PlankoSlovenija+8:24,1 (8)
Orkanski veter krojil biatlonsko tekmo, slavje Mailleta
Fak: Dal sem vse od sebe. Nimam si česa očitati