Osma serija kazenskih strelov za olimpijski finale
20-letni Arseni Gricjuk je takole matiral 34-letnega Larsa Johanssona in s tem je levokrilni napadalec Avangard Omska odločil izvajanje kazenskih strelov v olimpijskem polfinalu. Foto: Reuters
20-letni Arseni Gricjuk je takole matiral 34-letnega Larsa Johanssona in s tem je levokrilni napadalec Avangard Omska odločil izvajanje kazenskih strelov v olimpijskem polfinalu. Foto: Reuters

Dramatični razplet drugega polfinala je osrečil Ruse in razočaral Švede, ki so imeli že prednost in dva strela za finale, a kot zadnji ruski strelec v 5. seriji je nadaljevanje "loterije" izsilil branilec Jegor Jakovljev.

Zdaj je o drugem finalistu Pekinga 2022 odločala samo še posamezna serija kazenskih strelov: v 6. in 7. ni bilo golov, nato pa je vratar Ivan Fedotov ustavil Maxa Friberga, mladi Arseni Gricjuk pa ob pomoči vratnice matiral švedskega čuvaja mreže Larsa Johanssona.

Po deseto zlato, a ne pod zastavo Rusije

Rusi bodo tako proti Fincem branili olimpijski naslov, pri čemer bodo ruski hokejisti lovili deseto zlato medaljo pod sicer različnimi zastavami in imeni (Sovjetska zveza, Skupnost neodvisnih držav in pred štirimi leti Olimpijski športniki iz Rusije, medtem ko tokrat nastopajo pod uradno oznako Ruski olimpijski komite).

Trenutek iz 15. sekunde 2. tretjine, ko je Slepišev matiral Johanssona. Foto: Reuters
Trenutek iz 15. sekunde 2. tretjine, ko je Slepišev matiral Johanssona. Foto: Reuters

V rednem delu zadela le Antona

Sredi prve tretjine so Švedi stresli okvir vrat Ivana Fedotova. Če v prvih 20 minutah ni bilo golov, pa je bilo za zadetek v nadaljevanju potrebnih le 15 sekund. Ob ogradi branilec Christian Folin ni zaprl poti, kar je izkoristil Anton Slepišev, da je prehitel tekmeca in preigral vratarja Larsa Johanssona za vodstvo Rusov z 1:0.

Švedski kapetan Anton Lander je poskrbel za izenečenje pred zadnjimi 13 minutami igre v rednem delu polfinala. Foto: Reuters
Švedski kapetan Anton Lander je poskrbel za izenečenje pred zadnjimi 13 minutami igre v rednem delu polfinala. Foto: Reuters

Do izteka prvih 40 minut se mreža ni več tresla, pobuda je rahlo prešla v ruske roke.

V zadnji tretjini so Rusi napadali in iskali drugi gol, a Švedi so izenačili. V 47. minuti je po hitrem prehodu kapetan Anton Lander pospravil odbitek mimo Fedotova za 1:1. Najprej je streljal branilec Henrik Tommernes, palico je podstavil Jonathan Pudas, ruski vratar pa ploščka ni odbil zunaj dosega Landerja.

Blestela vratarja SKA-ja in CSKA-ja

Ker odločitve po rednih 60 minutah igre ni bilo, se je tekma nadaljevala s podaljškom – 10 minut igre s po tremi igralci in vratarjem na obeh straneh, a odločilnega gola ni bilo. Po 70 minutah je bilo razmerje strelov 40:35 v korist Rusov.

Nato je pri kazenskih strelih padla odgovornost na najboljša posameznika tekme – oba vratarja: Ivana Fedotova in Larsa Johanssona. Sicer je Šved, ki v KHL-u brani za SKA Sankt Peterburg, ubranil kar pet kazenskih strelov, na drugi strani je Rus, ki pazi mrežo CSKA-ja iz Moskve, poskrbel za tri obrambe.

Veselje finskih hokejistov ob zadetku Sakarija Manninena v prvi tretjini. Foto: Reuters
Veselje finskih hokejistov ob zadetku Sakarija Manninena v prvi tretjini. Foto: Reuters

Tretji olimpijski finale za Finsko

Finci so se v polfinale uvrstili brez večjih težav, potem ko so s 5:1 odpravili Švicarje. Precej bolj so se morali za boj za finale potruditi Slovaki, ki so senzacionalno izločili Američane.

Tokrat je bil potnik v boj za olimpijsko zlato odločen že v prvi tretjini. To bo za Fince tretji nastop v finalu olimpijskega turnirja po Calgaryju leta 1988 in Torinu leta 2006. Zadnjo kolajno so osvojili leta 2014 v Sočiju, in sicer bronasto.

Finci v finali hokejskega turnirja

Manninen premagal Rybarja za 1:0

Finci so povedli v drugi polovici prve tretjine, potem ko se je med strelce vpisal Sakari Manninen. Petteri Lindbohm je sprožil z razdalje, Manninen je po strelu plošček pred vrati skušal v mrežo preusmeriti z bekhendom. Prvi poskus mu ni uspel, v drugo je bil uspešen. Iz neposredne bližine je premagal nemočnega slovaškega vratarja Patrika Rybarja za 1:0.

Slovaki so do konca tekme bolj ali manj iskali izenačujoči zadetek, zlasti v zaključku tekme, ko so z vsemi silami pritisnili na vrata Harrija Saterija, a je ta ostal nepremagan. Potnika v finale je dokončno 38,6 sekunde pred koncem s strelom v prazno mrežo odločil Harri Pesonen.

17-letnik Slovak adut v boju za prvo odličje

Za bron v soboto, za zlato pa v nedeljo

Veliki finale je na sporedu v nedeljo ob 5.10, medtem ko se bo za bron igralo že v soboto ob 14.10. Vabljeni, da si obe tekmi ogledate v neposrednem prenosu na TV Slovenija 2 in MMC-ju.


POLFINALE

FINSKA – Slovaška
2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Manninen 16., Pesonen 60.
Obrambe: Sateri 28; Rybar 25.

Gola Fincev za olimpijski finale

RUSKI OLIMPIJSKI KOMITE – Švedska
* 4:3 (0:0, 1:0, 0:1) - kazenski streli
Slepišev 21.; Lander 47.
Obrambe: Fedorov 34; Johansson 39.

Kazenskih streli:
1. serija: Slepišev (obramba vratarja) - Klingberg (brez strela);
2. serija: Grigorenko (obramba) - Wallmark;
3. serija: Gusev - Nordstrom;
4. serija: Tkačjov (obramba) - Tommernes (mimo gola);
5. serija: Jakovljev - Lander (obramba)
6. serija: Gusev (obramba) - Klingberg (obramba)
7. serija: Gusev (obramba) - Wallmark (mimo)
8. serija: Gricjuk - Friberg (obramba)

Gola Slepiševa in Landerja v polfinalu Pekinga

ZA BRONASTO MEDALJO

Sobota ob 14.10 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju):
ŠVEDSKA - SLOVAŠKA

FINALE

Nedelja ob 5.10 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju):
FINSKA - RUSIJA