V prvi skupini bo skakal Lovro Kos, nato Cene Prevc, zatem Timi Zajc, v zadnji pa Peter Prevc. Foto: AP
V prvi skupini bo skakal Lovro Kos, nato Cene Prevc, zatem Timi Zajc, v zadnji pa Peter Prevc. Foto: AP

V dvoboju vrstnikov in letos najboljših Slovencev v svetovnem pokalu, ki oba prvič nastopata na olimpijskih igrah, je bil uspešnejši srednji izmed bratov Prevc. V prvi seriji je bil na treningu sicer boljši Lanišek, ki je pristal pri 132,5 m in zasedel drugo mesto. Cene je bil s 127,5 m četrti. V drugi in tretji seriji je bil nato Prevc najboljši med vsemi. Skakalec kranjskega Triglava je pristal pri 134,5 in 132,0 m, član SSK Mengeš pa je bil s 129,0 m najprej četrti, s 121,0 m pa nato osmi. Cene je skupaj v treh serijah brez sodniških ocen zbral 189,8 točke, Lanišek pa 166,1.

Na treningu je nastopilo le 30 skakalcev. V prvi seriji je bil s 127,0 m prvi Švicar Kilian Peier, med oba slovenska skakalca pa se je s 135,0 m uvrstil njegov rojak Gregor Deschwanden. V drugi seriji je drugo mesto zasedel Norvežan Robert Johansson s 128,5 m, tretje pa Nemec Stephan Leyhe (131,5 m). Johansson (135,5 m) je bil drugi tudi v zadnji seriji, v kateri je bil tretji še en Norvežan Halvor Egner Granerud (129,0 m).

Skakalec1. serija2. serija3. serija
Cene Prevc127,5 m (4. mesto)134,5 m (1. mesto)132,0 m (1. mesto)
Anže Lanišek132,5 m (2. mesto)129,0 m (4. mesto) 121,0 m (8. mesto)

Zelo visoka raven skakanja pri naših fantih, res lahko samozavestno nastopimo na ekipni tekmi. Zavedamo se, da spadamo v ožji krog favoritov. Tega se ne bojimo, pravzaprav si tega želimo, za ta trenutek v ponedeljek smo delali celotno sezono, pravzaprav več sezon in tekme se res veselim.

Robert Hrgota

Glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota je že pred tekmo na veliki napravi napovedal, da se bo najslabši od orlov na nedeljskem treningu za mesto na ekipni preizkušnji pomeril z Laniškom, ki je nastopil na srednji skakalnici in zasedel 13. mesto. Zajc je bil na veliki napravi šesti, Peter Prevc deseti, Kos 11., Cene Prevc pa 12., le 0,6 točke za bratom in 0,3 za Lovrom, kar je pomenilo, da mora v dvoboj s trenutno petim skakalcem skupnega seštevka svetovnega pokala.

Skakalni spored se bo na olimpijskih igrah sklenil z moštveno tekmo, ki bo v ponedeljek ob 12.00. Neposredni prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju. Slovenski skakalci so na vrhuncu zime v zelo dobri formi, Zajc in Peter Prevc sta se na posamičnih tekmah borila za medaljo, skupaj z Uršo Bogataj in Niko Križnar pa jo na mešani ekipni tekmi tudi osvojila. Slovenija je prepričljivo dobila to tekmo.

Anže Lanišek je najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, trenutno pa so štirje reprezentančni kolegi v boljši formi. Na srednji skakalnici je še nastopil, ostal pa je brez nastopa tako na posamični kot ekipni tekmi na veliki napravi. Foto: EPA
Anže Lanišek je najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, trenutno pa so štirje reprezentančni kolegi v boljši formi. Na srednji skakalnici je še nastopil, ostal pa je brez nastopa tako na posamični kot ekipni tekmi na veliki napravi. Foto: EPA

To je velika priložnost, štirje smo močni, močno ekipo imamo. Treba se je umiriti in dati na ekipni tekmi vse od sebe. Res bi lahko bil to spet en lep ponedeljek.

Timi Zajc

Slovenija spada v najožji krog favoritov za kolajne. Glavni tekmeci Slovencev bodo Avstrijci, Nemci in Norvežani, svoje želje pa imajo tudi Japonci in Poljaki. V svetovnem pokalu so bile letos tri moštvene preizkušnje. V Wisli je bila Slovenija tretja za Avstrijo in Nemčijo, v Bischofshofnu četrta za Avstrijo, Japonsko in Norveško, na zadnji v Zakopanah pa je pred slabim mesecem dni zmagala pred Nemčijo in Japonsko.

Pred štirimi leti so zlato v postavi Daniel Andre Tande, Andreas Stjernen, Johann Andre Forfang in Johansson osvojili Norvežani. Srebrni so bili Nemci, bronasti pa Poljaki. Slovenci so bili peti, za stopničkami pa so zaostali za več kot sto točk. Slovenija je ekipno olimpijsko medaljo dobila leta 2002, ko so bili v Salt Lake Cityju Primož Peterka, Robert Kranjec, Peter Žonta in Damjan Fras bronasti, leta 1988 pa so pod zastavo Jugoslavije v Calgaryju Primož Ulaga, Matjaž Zupan, Matjaž Debelak in Miran Tepeš skočili do srebra.

Cene Prevc vesel zase, a hkrati žalosten za Laniška
Slovenski apetiti na ekipni tekmi veliki