Johann Andre Forfang je pred štirimi leti v Pjongčangu osvojil zlato medaljo na ekipni in srebrno na posamični tekmi. Foto: EPA
Johann Andre Forfang je pred štirimi leti v Pjongčangu osvojil zlato medaljo na ekipni in srebrno na posamični tekmi. Foto: EPA

Norveška skakalca sta bila pozitivna na testiranju januarja in ta teden še nista opravila potrebnih štirih negativnih izvidov testov PCR, s katerimi bi lahko pravočasno prispela na prizorišče iger.

"Bližata se mejni vrednosti 35, ne pa dovolj hitro, da bi lahko nastopila na prvi tekmi," norveškega trenerja Alexandra Stöckla povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Skakalci bodo že v soboto opravili kvalifikacije, v nedeljo ob 12. uri pa jih čaka tekma. Naslov z iger 2018 v Južni Koreji brani Nemec Andreas Wellinger, Forfang je osvojil srebrno medaljo. Skakalci imajo na igrah priložnost za štiri medalje. Ob dveh posamičnih tekmah jih čaka tudi ekipna tekma – Norvežani so svetovni prvaki – ter tekma mešanih ekip.

Še en udarec za Avstrijke

Zaradi okužbe bo ob prvi tekmovalki sezone in favoritinji za zlato Mariti Kramer tekmo izpustila tudi trenutno 10. v svetovnem pokalu Jacqueline Seifriedsberger. Avstrijka je bila pozitivna neposredno pred odhodom na letalo za Kitajsko.

V mehurčku novih 32 okužb
Prireditelji so sporočili, da so v olimpijskem mehurčku potrdili še 32 okužb oziroma pozitivnih izvidov testov na virus. Med primeri v sredo je bilo tudi devet športnikov oziroma članov ekip. Skupaj so od 23. januarja potrdili 232 pozitivnih testov.

V sredo je bilo ob vstopu na Kitajsko pozitivnih 15 ljudi, 17 okužb pa so potrdili znotraj olimpijskega mehurčka.

Vsi udeleženci, športniki, spremljevalci, novinarji in tudi delavci organizacijskega komiteja iger ter člani mednarodnih športnih zvez, ki sodelujejo pri projektu, se morajo na virus testirati vsak dan. Okuženi morajo v izolacijo, ki jo lahko zapustijo, če v razmiku najmanj 24 ur opravijo dva negativna testa PCR, po desetih dneh izolacije zadostuje en negativni test.

Mile Jovanović se oglaša iz Pekinga