Po treh srebrnih medaljah in bronu v Pjongčangu je Aleksander Boljšunov pritekel do prvega zlatega olimpijskega odličja. Vse dosedanje kolajne je osvojil v petih različnih disciplinah! Foto: Reuters
Po treh srebrnih medaljah in bronu v Pjongčangu je Aleksander Boljšunov pritekel do prvega zlatega olimpijskega odličja. Vse dosedanje kolajne je osvojil v petih različnih disciplinah! Foto: Reuters

Pričakoval se je obračun Norvežanov z Rusi, štrene pa naj bi jim zmešal le omenjeni Finec. Običajno pri skiatlonu (15 km klasično + 15 km prosto) na velikih tekmovanjih odloča ciljni sprint, a tokrat je naveza Niskanen-Boljšunov izvedla uspešen napad, in to še pred polovico teka v klasični tehniki, s katerim sta iztirila norveški četverec, ki je doživel popolni mrk.

"Zame je skozi vso mojo športno kariero naredil vse, kar je lahko, vedno me je podpiral, mi pomagal, mi svetoval in me usmerjal – v bistvu so izide, ki jih imam danes, posledica njega," je Aleksander Boljšunov olimpijsko zmago posvetil svojemu očetu in prvemu trenerju.

Razlike na moškem skiatlonu neverjetno velike
Skiatlon, 15 km in 15 km (M):         
 1. A. BOLŠUNOV       RUS    1:16:09,8
 2. D. SPICOV         RUS      +1:11,0
 3. I. NISKANEN       FIN       2:00,2
 4. H. C. HOLUND      NOR       2:30,9
 5. P. GOLBERG        NOR       2:52,5
 6. W. POROMAA        ŠVE       2:53,9
 7. P. HYVARINEN      FIN       3:12,6
 8. F. DE FABIANI     ITA       3:37,8
 9. A. MALCEV         NEM       3:54,8
10. C. PARISSE        FRA       3:57,2
...                                   
56. M. LIČEF          SLO       1 krog

Dve medalji v Rusijo, ena pa na Finsko

Na koncu je Aleksander Boljšunov slavil z več kot minuto prednosti! Izjemna tekaška predstava 25-letnika iz Brjanske oblasti, ki je po štirih olimpijskih odličjih zdaj prvič postal še olimpijski prvak.

Ruski uspeh je s srebrno medaljo dopolnil njegov prijatelj in vrstnik Denis Spicov. Točno dve minuti je zaostal presrečni Iivo Niskanen, ki je za Finsko osvojil bronasto medaljo, potem ko mu je v prosti tehniki uspelo zadržati vso prednost iz klasike, v kateri blesti.

"Rusi so danes leteli, meni pa je uspelo zadržati prednost pred drugimi do zadnjega kroga, v katerem sem lahko užival, saj sem vedel, da bom medaljo," se je smejalo 30-letniku iz polarnega Ouluja.

Polom prve tekaške velesile

Vodilni tekač zime Johannes Høsflot Klæbo je bil na koncu 40.! Svetovni prvak Sjur Røthe je odstopil, Hans Christer Holund in Paal Golberg pa v prosti tehniki nikakor nista mogla ujeti Niskanena in sta osvojila le 4. in 5. mesto.

Skiatlon (M), 15 km + 15 km
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Aleksander BolšunovOlimpijski atleti Rusije1:16:09,8
2Denis SpicovOlimpijski atleti Rusije+1:11,0
3Iivo NiskanenFinska+2:00,2
56. mestoMiha LičefSlovenijaza krog

Odločil zgodnji napad naveze Niskanen-Boljšunov

Že po slabih osmih minutah teka v klasični tehniki je Boljšunov padel med spustom, a je hitro ujel vodilno skupino. Po 6. kilometru sta se Niskanen in Rus odlepila od Norvežanov, kar je v škripce spravila številko ena smučarskih tekov. Klæbo je po 10. kilometru izgubil stik z glavno zasledovalno skupino, začeli so ga prehitevati drugi tekači.

Prizorišča v nacionalnem tekaškem središču v Džangdžjakovu z visoko nadmorsko višino in mrazom ter umetnim snegom prinašajo zahtevne razmere za smučarske tekače. Foto: Reuters
Prizorišča v nacionalnem tekaškem središču v Džangdžjakovu z visoko nadmorsko višino in mrazom ter umetnim snegom prinašajo zahtevne razmere za smučarske tekače. Foto: Reuters

V boju za medalje so ob zamenjavi smuči ostali samo še Rus Spicov in Norvežana Golberg in Holund, ki so na polovici skiatlona zaostajali dobre pol minute. Klaebo je z zaostankom 1:39 zamenjal klasične smuči za prosto tehniko šele kot 11.

Ob prehodu v prosto tehniko je Boljšunov takoj napadel Niskanena, ki ga je v le 2 km nadaljevanja ujel in prehitel tudi Spicov. Rusom se nasmiha dvojna zmaga, medtem ko je Finec uspešno ubranil prednost pred Norvežanoma, ki sta se morala zadovoljiti zgolj s 4. in 5. mestom.

Zaradi okužbe brez branilca naslova

Sorodna novica Johaug "zmlela" tekmice za prvo zlato medaljo na igrah

Skiatlona sicer v tekoči sezoni svetovnega pokala ni bilo, saj je pandemija odnesla tekme v Planici, kjer bi ga izvedli. Lansko edino tekmo je dobil Emil Iversen, ki pa se ni prebil v norveško postavo za skiatlon. Pred štirimi leti v Pjongčangu so Norvežani pobrali vse tri medalje, olimpijski prvak je postal Simen Hegstad Krüger, ki pa zaradi okužbe s koronavirusom ni mogel braniti naslova.

Ali je bil Johannes Høsflot Klæbo prehitro na vrhuncu forme, ko je suvereno dobil Tour de Ski? Foto: Reuters
Ali je bil Johannes Høsflot Klæbo prehitro na vrhuncu forme, ko je suvereno dobil Tour de Ski? Foto: Reuters

Prvi tekaški nastop Slovencev

Med 70 tekači je številko 55 nosil slovenski predstavnik Miha Ličef. V svetovnem pokalu je njegova najboljša uvrstitev 62. mesto na 15 km klasično iz Planice 2018.

Slovenski tekač je hitro izgubil stik z vodilnimi, na zamenjavo smuči pa je prišel kot 46. z zaostankom slabih šestih minut (5:39,3). Na 20. kilometru pa je Ličefa ujel vodilni Bolšunov in s tem je bil Slovenec izločen, s čimer so mu pripisali 56. mesto.

Vesel nastopa, ne pa izida in teka

"Vtisi so malo mešani. Seveda sem vesel prvega nastopa, nisem pa zadovoljen z rezultatom in tekom," je po olimpijskem krstu povedal Miha Ličef, ki so ga najboljši ujeli malce pred 20. kilometrom. Ritem je bil že po dobrih štirih kilometrih močno navit, zato se je začela strnjena skupina trgati.

Miha Ličef si je olimpijski nastop pritekel kot član slovenske štafete. Foto: Reuters
Miha Ličef si je olimpijski nastop pritekel kot član slovenske štafete. Foto: Reuters

"Ne veš, kaj bi naredil. Slediš ritmu tekme, ne smeš se vdati, obupati. Poskušaš najti ritem, ki ti ustreza, po drugi strani pa vseeno slediti skupini. Boriti se moraš, ni kaj. Od začetka je še nekako šlo, nato pa so me začeli grabiti krči. Tukaj je bila kar velika težava. Zaradi tega mi je tudi malo žal," je prvo tekmovalno izkušnjo podrobneje razložil Ličef.

Ni ga presenetilo, da so najboljši skušali razredčiti skupino že v klasičnem koraku. "Taka tekma je pač bila, včasih je taktična, včasih pa gre na polno. To so olimpijske igre in najboljši so želeli tako tekmo. Je v duhu ferpleja, tako da nimamo kaj," je vtise sklenil edini slovenski predstavnik v tej disciplini. Za krog je bilo ujetih 17 tekačev, še dva sta odstopila, eden pa ni startal.

Džangdžjakov gosti vsa tekmovanja v nordijskem smučanju, s slovenskega pogleda pa bo pozornost na prvo olimpijsko nedeljo znova uperjena na srednjo skakalnico.

SMUČARSKI TEK

Skiatlon (M), 15 km klasično + 15 km prosto