Igre v Pekingu zaznamuje zelo mrzlo vreme, zato bo (podobno kot biatlonska štafeta) tekma tekačev in tekačic v ekipnem sprintu nekoliko prej. Foto: Reuters
Igre v Pekingu zaznamuje zelo mrzlo vreme, zato bo (podobno kot biatlonska štafeta) tekma tekačev in tekačic v ekipnem sprintu nekoliko prej. Foto: Reuters

"Nekako se mi ni zdelo pošteno, da grem s tako slabo formo na ekipni sprint, a smo se s trenerji odločili, da v teh zadnjih petih dneh naredim vse, kar se da. Odločila sem se, da startam in dam kot vedno svoj maksimum," je za TV SLO povedala Eva Urevc, ki je tik pred odhodom v Peking zbolela za covidom-19, kar ji je prineslo številne zaplete, predvsem pa vzelo odlično pripravljenost.

Eva Urevc se je odločila, da bo nastopila

Anamarija Lampič se je ozrla na dve uspešni zgodbi (obeh s svetovnega prvenstva) v ekipnem sprintu, a se zaveda, da je tokrat medalja bolj želja kot realnost: "S Katjo sva bili uspešni v Seefeldu, z Evo lani v Oberstdorfu, resda pa bo tokratna tekma v klasiki. Glede na to, kaj vse se je zgodilo, morava biti zadovoljni s finalom."

Obe Slovenki se strinjata, da bo olimpijska preizkušnja izredno zahtevna. "Proga je zelo vzdržljivostna, zelo težka. Ponavadi izberejo za ekipni sprint malo lažjo in krajšo progo."

Kitajski organizatorji so morali zaradi prenizkih temperatur preložiti tudi začetek tekme. Polfinale z Anamarijo Lampič in Evo Urevc bo po novem ob 8.15.

Eva Urevc: Startala bom, to je moja dolžnost

"So nam šli kar na roke, da bomo začeli dve uri prej. Ponoči je -28 stopinj, ko se spusti sonce in zapiha veter, je noro hladno. Pomembno bo, da se ne zmrzne v treh minutah in več, ko bomo čakale med predajami. Prav bo prišla kakšna odeja ter kakšno spodnje perilo več," je neprijazne razmere orisala Anamarija Lampič.

Prvotni začetek kvalifikacij bi moral biti ob 10.00, pa so ga zdaj prestavili za skoraj dve uri. Enako so organizatorji storili že v torek z moško biatlonsko štafeto. S tem se bo tudi prej začel moški polfinale, Miha Šimenc in Vili Črv bosta tako nastopila ob 9.15.

Finale tekačic bo ob 10.15, tekačev pa ob 10.45.

Lampič in Urevc bi bili zadovoljni z uvrstitvijo med šest