Therese Johaug je ena izmed petih športnikov, ki Kitajsko zapuščajo s tremi zlatimi kolajnami. Foto: Reuters
Therese Johaug je ena izmed petih športnikov, ki Kitajsko zapuščajo s tremi zlatimi kolajnami. Foto: Reuters

Johaug je bila v Pekingu najboljša že v skiatlonu in na 10 km, prepričljivo pa je slavila tudi na najdaljši razdalji. 33-letna Norvežanka ima zdaj v vitrini že šest olimpijskih odličij. Drugo mesto je z zaostankom 1:43,3 zasedla Američanka Jessie Diggins, tretje pa Finka Kerttu Niskaken. Obe sta si priborili svoji drugi kolajni v Pekingu. Neža Žerjav in Anita Klemenčič sta bili zadnji slovenski predstavnici na letošnjih igrah. "Maraton" sta končali na 53. oziroma 59. mestu.

30 km prosto (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Therese JohaugNorveška1:24:54,0
2Jessie DigginsZdružene države Amerike+1:43,3
3Kerttu NiskanenFinska+2:33,3
53.Neža ŽerjavSlovenija+17:48,0
59.Anita KlemenčičSlovenija+21:43,6
Končni vrstni red:                    
 1. T. JOHAUG         NOR    1:24:54,0
 2. J. DIGGINS        ZDA      +1:43,3
 3. K. NISKANEN       FIN       2:33,3
 4. J. SUNDLING       ŠVE       2:35,4
 5. T. SORINA         RUS       2:37,2
 6. R. BRENNAN        ZDA       2:38,7
 7. D. CLAUDEL        FRA       2:40,0
 8. E. ANDERSSON      ŠVE       2:41,5
 9. M. ISTOMINA       RUS       3:06,1
10. K. PARMAKOSKI     FIN       3:41,0
...                                   
53. N. ŽERJAV         SLO      17:48,0
59. A. KLEMENČIČ      SLO      21:43,6

Že okoli devetega kilometra je olimpijska prvakinja razbila manjšo vodilno skupino in v nadaljevanju tlakovala pot do zanesljive zmage v vetrovnih in hladnih vremenskih razmerah. Edina težava za 33-letnico je bilo razgrniti norveško zastavo na stadionu, preden je po uri, 24 minutah in 54 sekundah prečkala cilj. Johaug, ki je igre v Južni Koreji izpustila zaradi dopinške kazni, je že pred dnevi napovedala, da to njena zadnja olimpijska tekma.

"Zelo sem zadovoljna. Dobro sem se počutila. Bila sem v ospredju, razmišljala o svoji tekmi in nalogi, ki jo moram narediti. Vesela sem, da mi je uspelo. Res je lepo. V Peking sem prišla brez zlatih medalj z individualnih tekem, zdaj pa imam tri in lahko mirno končam olimpijske igre," je povedala najboljša tekačica 24. zimskih olimpijskih iger.

Diggins je zanesljivo pritekla do drugega mesta in bronu s sprinta dodala še srebro, tako da ima zdaj celoten komplet olimpijskih medalj, potem ko je leta 2018 v ekipnem sprintu osvojila zlato medaljo. Niskanen, bronasta že na 10 km, je Švedinjo Jonno Sundling prehitela za dve sekundi.

Johaug: "Na OI sem prišla brez zlata, zdaj pa imam tri. Neverjetno."

Na tekmi, ki se je zaradi vremenskih razmer začela prej, kot je bilo načrtovano, sta slovenski tekačici končali v ozadju. Neža Žerjav je zaostala 17:20,2 minute, kar je zadoščalo za 53. mesto, Anita Klemenčič pa je v cilj prišla 21:43,6 minute za zmagovalko, kar ji je prineslo 59. mesto med 60 tekmovalkami v cilju.

"Zagotovo je bila to najtežja preizkušnja v moji karieri. Že tako je sama tekma zahtevna, potem pa še te razmere. Nisem še tekla v tovrstnih razmerah," je dejala Klemenčičeva, potem ko se je spopadala s temperaturami do -15 stopinj Celzija in z zelo močnim vetrom, in dodala: "Včeraj so moškim skrajšali tekmo, danes nam samo prestavili. Resda je zdaj začel pihati še hujši veter, tako da dobro, da so prestavili. Govora je bilo, da bodo tudi nam skrajšali preizkušnjo, ampak je niso. Lahko pa rečem, da sem pretekla več kot moški."

Misli je za konec strnil tudi glavni trener Nejc Brodar. Tudi sam ni mogel mimo razmer in odločitve vodstva tekmovanja: "Razmere so bile ekstremne, preseneča me, da niso dekletom skrajšali preizkušnje, kot so jo včeraj fantom. Samo prestavili so start in povsem vseeno je, ali tekmuješ ob 11. uri ali ob enih popoldne, razmere so bile zelo težke. Sicer težke za vse, ampak če si malo slabši, na koncu v teh razmerah močno plačaš davek."

Zaključek ženskega teka na 30 km
Therese Johaug olimpijsko kariero končala s tremi zlatimi medaljami
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Finalni izbor za najbolj navdihujoč trenutek olimpijskih iger: Klemenčič, Kotnik ali Kranjec? Oddajte svoj glas! Več preberite TUKAJ.