Vpis v častno knjigo gostov mestne občine Kranj. Foto: Anže Krže/Mediaspeed
Vpis v častno knjigo gostov mestne občine Kranj. Foto: Anže Krže/Mediaspeed
Sorodna novica Navdušeni domačini sprejeli Timija Zajca, Lovra Kosa in Petra Prevca

Po nastopih na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu se slovenski olimpijski športniki še naprej vračajo domov, prispela sta tudi brata Prevc. V mestni občini Kranj so dobitnikoma olimpijskih odličij dopoldne pripravili krajši sprejem, saj sta oba člana Smučarskega kluba Triglav Kranj. Ta se zdaj ponaša še s tretjo olimpijsko medaljo.

Olimpijska brata. Foto: Anže Krže/Mediaspeed
Olimpijska brata. Foto: Anže Krže/Mediaspeed

"Tradicija dobrega klubskega dela se vseskozi uspešno nadaljuje. To dokazuje moštvena srebrna kolajna iz Pekinga, ki sta si jo priskakala Peter in Cene ter Petrovo zlato z mešane ekipne tekme. Peter nam je z olimpijskim uspehom predal spodbudno sporočilo: tudi ko nam ne gre, moramo trdo delati za svoj cilj. Iskrene čestitke, pobrati se po kriznem obdobju zmorejo le redki," je bratoma Prevc čestital podžupan mestne občine Kranj Janez Černe.

"Če ti uspe nekaj takega, kaj drugega boš kot vesel. Lahko rečem, da je, ko potegneš celotno črto, prijetno," je za TV Slovenija svoj izjemni dosežek opisal Cene, ki je v domovino s svojih prvih olimpijskih iger prinesel srebrno medaljo z moške ekipne tekme. "Zadovoljil sem tisto, kar sem od sebe zahteval," je še povedal 25-letnik, ki se bo svoje olimpijske premiere na Kitajskem spominjal tudi po izredno nizkih temperaturah – občutek mraza naj bil namreč tudi do 30 stopinj pod ničlo.

Brata Prevc sprejeli v Kranju

"Ti rezultati niso samoumevni"

V Peking je Peter odšel z drugačnim izhodiščem kot pred osmimi leti v Sočiju, pa tudi kot popolnoma drugačen človek. "Vmes sem predvsem odraščal. V Soči sem šel mlad in neizkušen, to so bile zame prve olimpijske igre, na katere sem šel kot favorit. V teh osmih letih sem dosegel veliko. Dobil sem tudi otroka, kar človeka spremeni, drugače začne gledati na svet. In vmes se mora kot športnik naučiti to živeti," je povedal.

Obdarili so ju z risbicami. Foto: Anže Krže/Mediaspeed
Obdarili so ju z risbicami. Foto: Anže Krže/Mediaspeed

"Spomin bo lep. Nisem toliko vesel, kot sem malce pomirjen, čutim se bolj dopolnjenega v življenju," je za TV Slovenija dejal štiri leta starejši Peter, ki meni, da je v skokih dosegel vse, kar si je želel. "Ti rezultati nikakor niso samoumevni, zanje sem se trudil precej časa. Hkrati se zavedam, da mnogim to ni uspelo in nekaterim mogoče tudi nikoli ne bo," je še povedal prvi v zgodovini slovenskega športa, ki ima v svoji zbirki komplet kolajn z zimskih olimpijskih iger. Sprejem so mu sicer že včeraj pripravili v Radovljici, kjer živi šele zadnjih nekaj let.

Prevčeva so kranjski osnovnošolci, ki so zanju močno navijali, obdarili z risbami, olimpijska brata pa sta se vpisala tudi v častno knjigo gostov mestne občine Kranj. "Če ti ne uspe česa uresničiti, ne odnehaj, treba je večkrat poskusiti in vztrajati," je še poudaril Peter Prevc.

Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V naslednjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.