V Pekingu ni bilo ognjemeta. Foto: EPA
V Pekingu ni bilo ognjemeta. Foto: EPA

Lunarno novo leto prebivalci Kitajske v upanju, da se bodo znebili nesreče, praznujejo s prižiganjem petard. Pekinške oblasti so v preteklosti rakete in petarde prepovedale samo v središču prestolnice, letos pa za praznik, ki so ga praznovali 1. februarja, ognjemetov ni smelo biti po celotnem Pekingu. Poteza se je izkazala za dobro.

Nekateri so ognjemet pogrešali. Foto: EPA
Nekateri so ognjemet pogrešali. Foto: EPA

Povprečna zgoščenost majhnih in škodljivih zračnih delcev je bila na novoletni večer namreč 5 mikrogramov na kubični meter, kar je v primerjavi z lanskim lunarnim novim leto izjemno malo – takrat je številka znašala 289. V Pekingu naj bi tako na novoletni večer imeli najboljšo kakovost zraka, odkar so v mestu pred devetimi leti začeli spremljati zračne onesnaževalce, znane kot PM 2.5. Vseeno bo takšno čistost zraka med zimskimi olimpijskimi igrami težko ohraniti.

Tudi druga mesta na severu države, kot je Džangdžjakov, ki je sogostitelj zimskih olimpijskih iger, so omejila prodajo in prižiganje pirotehnike. Nekateri so tako razsvetljevanj neba v različnih barvah pogrešali. "Dolgočasno je, da za novo leto ne dovolijo ognjemetov. Tradicija je izgubljena," je zapisal eden izmed uporabnikov kitajskega družbenega omrežja Weibo.

Oblasti niso neposredne povezale prepovedi ognjemetov z največjim športnim dogodkom te zime, se je pa vlada zaobljubila k "zelenim" olimpijskim igram. Tako so Kitajci zaprli podjetja in tovarne, ki onesnažujejo, da zmanjšajo pojav smoga, in povečali porabo čiste energije.