Njegovo kitajsko ime je Čen Gangšeng. Foto: Reuters
Njegovo kitajsko ime je Čen Gangšeng. Foto: Reuters

Medtem ko je pred 14 leti v duhu poletnih olimpijskih iger v Pekingu bakla obkrožila cel svet, je letošnja predaja zaradi covida-19 skromnejša – traja zgolj tri dni. Pri predaji plamenice je na drugi dan štafete, poleg olimpijskega prvaka v namiznem tenisu Ma Longa in olimpijke, tekvondoistke Wi Džingju, pomagal tudi filmski zvezdnik Jackie Chan, poznan po svoji podpori pekinške vlade.

"Zbudil sem se ob štirih zjutraj. To so moje četrte olimpijske igre, zelo sem vesel, hkrati pa me tudi zebe," je po teku povedal 67-letni hongkonški igralec, eden izmed sodelujočih, ki so si baklo podajali na delu Velikega kitajskega zidu.

Rdeče-srebrno plamenico so si namreč pri 11 stopinjah pod ničlo izmenjavali po odseku Badaling, delu stoletja starega zidu, ki ga obišče največ turistov, hkrati pa se nahaja blizu prizorišč alpskih disciplin. Pozneje jo bodo odnesli v Žangdžiakou, kjer se bo odvila večina snežnih prireditev, štafeta pa se bo končala s prižigom olimpijskega ognja med slovesnostjo 4. februarja.

Zaradi covida-19 se igre odvijajo v mehurčku, tekmovalci in olimpijsko osebje se z javnostjo ne srečujejo, športnih dogodkov pa se bo udeležilo le malo ljudi.