Leto bivola se je poslovilo, nastopil je čas tigra. Foto: Reuters
Leto bivola se je poslovilo, nastopil je čas tigra. Foto: Reuters

Praznovanje izvira vsaj iz tretjega stoletja pred našim štetjem in že takrat je bilo v navadi, da se pred praznikom pomladi dom temeljito očisti. Sinologinja in ustanoviteljica centra za tajvanske študije Saša Istenič Kotar je za Prvi program Radia Slovenija dejala: "Na ta praznik je predvsem zelo bučno. Ogromno petard, ognjemetov, rdeče barve, ki prinaša srečo." Na bogato obloženih mizah so te dni ribe, ki simbolizirajo bogastvo, pa žlikrofi, riževe kroglice in torta.

Zadnjih 30 let dobijo Kitajci v tem času teden dni dopusta.

Novo leto bo v znamenju vodnega tigra. Otroci, rojeni v letu tigra, naj bi bili pogumni, tekmovalni in močni. Tisti, ki so rojeni v letu vodnega tigra, pa naj bi bili bolj družinsko orientirani. V letu tigra so se sicer rodili britanska kraljica Elizabeta II., pevka Lady Gaga in igralec Leonardo DiCaprio.

Na Kitajskem in v azijskih državah, kjer praznujejo kitajsko novo leto, je vse v znamenju rdeče barve. Foto: Reuters
Na Kitajskem in v azijskih državah, kjer praznujejo kitajsko novo leto, je vse v znamenju rdeče barve. Foto: Reuters

Tiger velja za simbol moči in je v kitajski kulturi kralj živali. Znan je tudi kot žival, ki izganja zlo. Njegov simbol se je v preteklosti znašel na talismanih vojakov, s čimer so poudarjali vlogo vodje. Otroci pa pogosto nosijo klobuke ali čevlje s podobo tigra, saj da to prinaša srečo.

"Le" 1,2 milijarde potovanj

Zaradi covida-19 kitajske oblasti že dlje časa pozivajo državljane, naj ne potujejo, da bi tako preprečili širjenje okužb. Po ocenah bodo tako letos našteli le okoli 1,2 milijarde potovanj, medtem ko so jih pred pandemijo v času novega leta našteli tudi po tri milijarde.

Lunarno novo leto sicer slavijo v večini vzhodnoazijskih držav. Tradicionalno gre za družinska slavja, ki jih popestrijo parade in molitve za prihajajoče leto. Začetek novega leta pomeni tudi začetek pomladi, vsako leto pa ga zaznamujejo na drugo mlado luno po zimskem solsticiju. Običajno je to med 21. januarjem in 20. februarjem.

Tokrat bodo praznovanja potekala od danes pa do 15. februarja, ko bo polna luna. Praznik se bo ta dan končal s festivalom latern.

Na Kitajskem vstopili v leto tigra
Vstop v leto vodnega tigra

Utrinke iz Pekinga, Šanghaja in Hongkonga si oglejte v spodnji galeriji.moja