Dve dekleti, kar štiri medalje. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Dve dekleti, kar štiri medalje. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Polhov Gradec je morda najbolj zlat slovenski kraj ta hip, saj iz njega oziroma iz bližnje vasi Briše prihaja dvakrat zlata Urša. Zanjo in za njene reprezentančne kolegice je občina Dobrova - Polhov Gradec pri osnovni šoli priredila sprejem, ki se ga je udeležilo več sto ljudi.

Sorodna novica Urša Bogataj najbolj vesela čestitke Simona Ammanna

26-letna Urša je na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu najprej slavila na posamični tekmi, kjer je sanjski slovenski uspeh zaokrožila tudi njena sostanovalka in dobra prijateljica Nika Križnar, ki je osvojila bronasto medaljo. Dekleti sta nato skupaj s Timijem Zajcem in Petrom Prevcem slovenski mešani ekipi priskakali še zlato na ekipni tekmi.

Urša je v kratkem pogovoru dejala, da bo zlati medalji za zdaj spravila na omaro, tja, kjer ima druge pomembne stvari. Ne ve pa še točno, ali bodo ostale v Brišah. Na vprašanje, kakšni so načrti za prihodnje olimpijske igre leta 2026, pa je nekoliko nepričakovano dejala: "To so bile moje zadnje olimpijske igre, v življenju so pomembne tudi druge stvari. Hudo dolgo ne bom več skakala. Nisem pričakovala, da se bo v Pekingu tako izšlo."

Polhov Gradec je oživel. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Polhov Gradec je oživel. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Zbrano množico navijačev so poleg Urše pozdravile tudi Nika Križnar, zlata in bronasta iz Pekinga, ter preostale članice ekipe – Ema Klinec in Špela Rogelj pa tudi Katra Komar. Prisotni so bili tudi člani strokovne ekipe ekipe na čelu z glavnim trenerjem Zoranom Zupančičem.

Ema Klinec: Za športnike je bilo odlično poskrbljeno

Špela Rogelj, ki je v Pekingu na posamični tekmi osvojila 9. mesto, je dejala, da se vzdušja v Polhovem Gradcu nikakor ne da primerjati s Pekingom. "Tam je bilo mrzlo in skoraj tako, kot da bi bili na pogrebu. Hvala, ker ste prišli pozdravit nas in zlato Uršo. Ti dve njeni medalji si zaslužita, da vidita Uršin kraj, ne le Pekinga in ljudi v skafandrih," se je pošalila.

Gasilski špalir ob prihodu zlatih skakalk. Foto: BoBo
Gasilski špalir ob prihodu zlatih skakalk. Foto: BoBo

V nasprotju z njo je Ema Klinec dejala, da se je v Pekingu počutila "več kot odlično". "Bilo je veliko bolje, kot smo si predstavljali, za športnike je bilo odlično poskrbljeno. Igre so bile noro dobre." Za naslednje olimpijske igre – te bodo potekale v Cortini d'Ampezzo leta 2026 – pa si želi, da bi bilo manj mrzlo.

Tudi vedno nasmejana Nika Križnar je z veseljem pozdravila zbrano množico. "Urša, vidiš ti to? Urša je lahko ponosna, da ima tako veliko podporo," je pohvalila občinstvo. Njena želja za naslednje olimpijske igre: prisotnost gledalcev.

Uršo Bogataj in Niko Križnar najprej pozdravili domači, nato še navijači

Glavni trener Zupančič pa je podoživel posamično tekmo deklet. "Ko je Urša doskočila prvi skok, sem bil zelo vesel, saj je dosegla rekord skakalnice. Po drugem skoku pa sem bil malo v dvomih, sam pri sebi sem ocenil, da bo premalo za zlato. Mislil sem, da bosta naši srebrna in bronasta, čez nekaj trenutkov pa sem izvedel, da je Katharina Althaus zaostala. Takrat mi je porezalo noge, malo sem pokleknil."

Skakalno ekipo so pozdravili tamkajšnja godba, narodne noše, gasilci so jim priredili sprejem ter jim na koncu podarili torto in šopke rož.

Urši Bogataj pripravili prešeren sprejem