Barr velja za tesnega Trumpovega zaveznika. Foto: Reuters
Barr velja za tesnega Trumpovega zaveznika. Foto: Reuters

Barr je doslej zagovarjal in ščitil predsednika Trumpa. Tudi sam je pred volitvami tako kot Trump svaril, da bodo glasovnice, oddane po pošti, pripeljale do velikih težav. "Do danes nismo videli prevar na taki ravni, da bi lahko vplivale na izid volitev," pa je v pogovoru za tiskovno agencijo Aasociated Press dejal Barr.

Dodal je, da so volitve pregledali člani ministrstva za pravosodje in ministrstva za domovinsko varnost in da niso odkrili ničesar. Z ministrstva so pozneje sicer sporočili, da še niso končali preiskave.

Na volitvah je s prednostjo več kot šestih milijonov glasov zmagal Biden, Trump pa poraza ne priznava in govori o prevarah, zahteva ponovna štetja glasov po državah in vlaga tožbe.

Za zmago je bilo treba po posameznih državah zbrati skupaj 270 elektorskih glasov, Biden jih je osvojil 306, vse ključne zvezne države pa so doslej potrdile volilne izide. Biden bo položaj prevzel 20. januarja 2021.

Poziv Trumpu, naj obsodi grožnje in neha spodbujati nasilje

Medtem je republikanec Gabriel Sterling, v zvezni državi Georgia odgovoren za delovanje volilnih naprav, dejal, da bo Trump odgovoren za kakršno koli nasilje kot posledico neutemeljenih trditev o volilni prevari.

"Vse je šlo predaleč. Vse. To se mora končati," je na tiskovni konferenci v Atlanti pretresen dejal Sterling. Pojasnil je, da je 20-letni delavec podjetja Dominion Voting Systems, ki prodaja volilne naprave in programe zanje, v okrožju Gwinnett prejel grožnje s smrtjo. Kot poroča BBC, se na to podjetje nanašajo neutemeljene desničarske teorije zarote. Žrtev nadlegovanja je tudi delavčeva družina , je dejal Sterling.

Delavcu, ki sicer ni imenovan, so po Sterlingovih besedah grozili z obešanjem in ga obtoževali izdaje, ker je na računalnik v okrožju prenesel poročilo o glasovnicah, da bi ga lahko prebral.

Sterling je dejal, da policist varuje tudi vhod v njegov dom, žena sekretarja, odgovornega za nadzor nad volitvami v Georgii, Brada Raffenspergerja, pa je na svoj telefon prejela "seksualizirane grožnje".

Sterling je Trumpu očital, da takšnih dejanj in izjav ni obsodil, enako pa očita tudi republikanskim senatorjem.

Grožnje je dobival tudi Chris Krebs, ki je bil prejšnji mesec odpuščen z mesta vojne Agencije za kibernetsko in infrastrukturno varnost, potem ko je nasprotoval Trumpovim trditvam o volilni prevari. Sterling je spomnil na izjavo Trumpovega odvetnika Joeja DiGenove, ki je v ponedeljek dejal, da bi morali Krebsa "ob zori odpeljati in ustreliti".

Trump je na Twitterju delil Sterlingov ogorčeni govor in obenem ponovil, da so bile volitve ukradene.