Upokojeni generalpolkovnik Flynn je bil goreč Trumpov podpornik v času kampanje pred volitvami leta 2016, čeprav je bil pred tem dolga leta demokrat. Foto: Reuters
Upokojeni generalpolkovnik Flynn je bil goreč Trumpov podpornik v času kampanje pred volitvami leta 2016, čeprav je bil pred tem dolga leta demokrat. Foto: Reuters

Trump je dejal, da mu je pomilostitev Flynna, ki so jo številni pričakovali, v "veliko čast", poroča BBC. Flynn se je odzval z zapisom na družbenem omrežju Twitter, ki je vključeval ameriško zastavo in biblični verz: "Borili se bodo proti tebi, a te ne bodo premagali, saj sem jaz s teboj in te bom rešil, je dejal Bog."

Bela hiša je v sredo sporočila, da bo pomilostitev končno končala "neizprosno, strankarsko preganjanje nedolžnega človeka".

Flynn je bil eden od nekdanjih Trumpovih sodelavcev, obsojenih med preiskavo pravosodnega ministrstva o domnevnem vmešavanju Rusije v ameriške predsedniške volitve leta 2016. Flynn je leta 2017 FBI-ju priznal, da je lagal o svojih stikih s takratnim ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom, nato pa je poskušal to priznanje preklicati.

Flynnovi podporniki ga vidijo kot žrtev političnega maščevanja odhajajoče vlade Baracka Obame, ki naj bi hotela Trumpovo vlado delegitimizirati z neutemeljenimi trditvami o sodelovanju z Rusijo.

22-mesečna preiskava pravosodnega ministrstva, ki se je končala leta 2019, je pokazala, da ni dokazov, ki bi potrjevali, da se je Trump ali kateri koli od njegovih sodelavcev zarotil z Rusijo z namenom zmagati na volitvah.

Flynn je bil Trumpov svetovalec za državno varnost le 23 dni. Trump ga je namreč odpustil, ko se je izkazalo, da se je z ruskim veleposlanikom pogovarjal o umiku ameriških sankcij zoper Rusijo, še preden je Trump uradno prevzel predsednikovanje, nato pa je podpredsedniku Miku Penceu lagal o tem pogovoru.

Demokrati so pomilostitev označili kot nezasluženo in povsem nenačelno. Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je Trumpovo dejanje označila za hudo korupcijo in drzno zlorabo pooblasti. Predsednik kongresnega odbora za obveščevalne dejavnosti Adam Schiff je v odzivu dejal, da "pomilostitev ne izbriše resnice, da je Flynn priznal krivdo".

Ameriško vrhovno sodišče je v sredo s petimi proti štirim glasovom podprlo organizacije krščanske in judovske skupnosti v njihovem nasprotovanju novim omejitvam zvezne države New York v žariščih pandemije covida-19.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je 6. oktobra zaprl neključne dejavnosti na območjih, kjer se spopadajo s porastom okužb, tudi v delih newyorške soseske Brooklyn. Ukrep je omejil zbiranje v verskih ustanovah ponekod na 10 ljudi, drugje pa na 25.

Verske organizacije so trdile, da to pomeni omejitev verske svobode, ki jo zagotavlja ustava, in da zanje veljajo strožji ukrepi kot za ključne dejavnosti, na primer trgovine z živili. Odločilni glas v prid nasprotovanju strožjim ukrepom je priskrbela nova konservativna, globoko verna vrhovna sodnica Amy Coney Barrett.

Trump želi olajšati odpuščanje uslužbencev

Medtem ameriškim javnim uslužbencem grozijo množična odpuščanja po Trumpovem oktobrskem izvršnem ukazu o prerazvrstitvi uslužbencev 61 zveznih oddelkov ni agencij, poroča Reuters.

Trumpov ukaz namreč agencijam omogoča uvrstitev uslužbencev v drugo kategorijo, ki jim ne ponuja takšne zaščite, kot jo imajo zdaj. Agencije morajo svoje razvrstitve dokončati do 19. januarja, dan, preden Trump preneha biti predsednik.

Bela hiša trdi, da je namen narediti zvezno birokracijo bolj vitko, povečati njeno odgovornost in olajšati odpuščanje "slabih delavcev". Zvezna vlada zaposluje skupno okoli dva milijona ljudi.

Kritiki pa opozarjajo, da je ukrep nov napad na birokracijo, ki je v času Trumpove vlade izgubila strokovne in izkušene kadre. Nova razvrstitev bi po mnenju kritikov uslužbence izpostavila političnemu ustrahovanju in vplivu.

Sindikati, ki zastopajo javne uslužbence, se medtem mobilizirajo proti Trumpovi potezi.
Trumpov ukaz pa je ohranil zaščito javnih uslužbencev pred odpuščanji zaradi strankarske pripadnosti, zaradi česar bi se nova vlada težje znebila Trumpovih privržencev v birokratskih vrstah, še poroča Reuters.