Biden je predstavil tudi svoj urad za odnose z javnostmi, v katerem bodo, kot je poudaril, prvič v zgodovini ZDA same ženske. Foto: Reuters
Biden je predstavil tudi svoj urad za odnose z javnostmi, v katerem bodo, kot je poudaril, prvič v zgodovini ZDA same ženske. Foto: Reuters

Mnogi izmed Bidnovih novih svetovalcev so zanj delali že takrat, ko je bil v vlogi podpredsednika Baracka Obame.

Biden je v nedeljo predstavil še nekatere člane svoje ekipe. Predsednico Centra za ameriški razvoj (Center for American Progress) Neero Tanden je izbral za novo direktorico proračunskega urada Bele hiše. Tandenova je bila pred tem svetovalka ministrice za zdravje Kathleen Sebelius in je pomagala pripraviti zdravstveno reformo Obamacare.

Ekonomistka z Univerze v Princetonu Cecilia Rouse, ki se je v svojih raziskavah osredotočala na ekonomski vidik izobraževanja in na zmanjševanje ekonomske neenakosti ljudi, pa bo predvidoma vodja svetovalcev s področja gospodarstva.

Državni gospodarski svet bo vodil Brian Deese. Izbira novega kadra na področju gospodarstva predstavlja "široko raznolikost, veliko strokovnost in mnoge izkušnje v Washingtonu," je za Guardian dejal Matt Bennett, soustanovitelj svetovalnega podjetja za demokrate Third Way, po čigar mnenju bodo novi zaposleni v Beli hiši pomenili "vrnitev k zmožnosti in razumu".

Vodja kabineta novoizvoljene podpredsednice ZDA Kamale Harris in nekdanja regionalna politična direktorica Urada Bele hiše za politične zadeve Karine Jean Pierre bo namestnica tiskovne predstavnice Bele hiše. Foto: Reuters
Vodja kabineta novoizvoljene podpredsednice ZDA Kamale Harris in nekdanja regionalna politična direktorica Urada Bele hiše za politične zadeve Karine Jean Pierre bo namestnica tiskovne predstavnice Bele hiše. Foto: Reuters

Biden je predstavil tudi svoj urad za odnose z javnostmi, v katerem bodo, kot je poudaril, prvič v zgodovini ZDA same ženske.

Na položaj direktorice komunikacij Bele hiše namerava postaviti Kate Bedingfield, ki je bila vodja stikov z javnostmi v Bidnovi predsedniški kampanji in je z novooizvoljenim ameriškim predsednikom delala tudi, ko je bil podpredsednik med administracijo Baracka Obame.

Nova tiskovna predstavnica Bele hiše bo dolgoletna tiskovna predstavnica demokratov Jen Psaki, ki je bila v Obamovi vladi med drugim direktorica komunikacij Bele hiše.

Vodja kabineta novoizvoljene podpredsednice ZDA Kamale Harris in nekdanja regionalna politična direktorica Urada Bele hiše za politične zadeve Karine Jean Pierre bo namestnica tiskovne predstavnice Bele hiše, medtem ko bo namestnica komunikacijske direktorice Bele hiše Pili Tobar, ki je bila namestnica direktorice skupine za imigracijsko reformo Ameriški glas.

"Neposredno in iskreno komuniciranje s prebivalci ZDA je ena najpomembnejših dolžnosti predsednika, njegovi sodelavci pa bodo imeli izjemno odgovornost, da Američane povežejo z Belo hišo," je dejal Biden in dodal: "Te usposobljene, izkušene predstavnice k svojemu delu prinašajo različne perspektive, pa tudi skupno zavezo, da bodo to državo ponovno zgradile še bolje."

Biden se je poškodoval

78-letni Biden je obiskal zdravnika, potem ko se je poškodoval pri igri z enim od svojih dveh psov. Na desnem stopalu ima rahlo zlomljeno kost, poroča CNN, zato bo moral v prihodnjih tednih namesto mavca nositi posebno obuvalo, ki stabilizira nogo.

Osebni zdravnik novoizvoljenega predsednika Kevin O'Connor je sprva dejal, da na rentgenskih posnetkih ni videti večjih zlomov, po računalniški tomografiji (CT) pa je sporočil, da ima Biden rahlo počene kosti.

Trump je po dogodku Bidnu na družbenem omrežju Twitter zaželel, da bi hitro okreval. "Kmalu ozdravi," je tvitnil sedanji predsednik in delil videoposnetek televizije NBC, na katerem Biden zapušča ortopedsko ambulanto.

Med kampanjo je Bidnova ekipa sicer razkrila informacije o kandidatovem zdravstvenem stanju in pokazala, da je prihodnji najstarejši predsednik ZDA v zgodovini zdrav.

Novoizvoljeni predsednik prejema obveščevalna poročila

V nedeljo je Biden začel vsak dan dobivati obveščevalna poročila, ki mu jih Trumpova administracija zadnje tedne ni hotela posredovati, kar je ključen korak k temu, da bo prevzel nadzor nad državno varnostjo.

Trumpova pravna ekipa je izgubila več deset tožb, saj sodnikov ni prepričala, da so se na volitvah v državah, kot so Michigan, Georgia in Arizona, dogajale nepravilnosti. Foto: Reuters
Trumpova pravna ekipa je izgubila več deset tožb, saj sodnikov ni prepričala, da so se na volitvah v državah, kot so Michigan, Georgia in Arizona, dogajale nepravilnosti. Foto: Reuters

Trump napoveduje, da se bo še naprej bojeval za zmago na volitvah

Trump je v nedeljo še naprej ponavljal neutemeljene obtožbe, češ da so se na volitvah dogajale goljufije, in sicer tako v svojem intervjuju za televizijsko hišo Fox News, ki je bil prvi Trumpov televizijski pogovor po predsedniških volitvah 3. novembra, kot tudi na družbenem omrežju Twitter.

Sorodna novica Biden po ponovnem štetju glasovnic v Milwaukeeju še povečal prednost pred Trumpom

Njegova pravna ekipa je izgubila več deset tožb, saj sodnikov ni prepričala, da so se na volitvah v državah, kot so Michigan, Georgia in Arizona, dogajale nepravilnosti.

Biden je zmagal s 306 glasovi volilnega kolegija, medtem ko jih je Trump prejel 232. Za zmago na predsedniških volitvah v ZDA sicer zadostuje 270 elektorskih glasov.

V omenjenem intervjuju Trump sicer ni jasno povedal, kako bo deloval v nadaljevanju. Dejal, da je "težava to, da je težko priti do vrhovnega sodišča."

"Ničesar ni, o čemer bi lahko vrhovno sodišče odločalo," je Trumpovo izjavo za Reuters komentirala univerzitetna profesorica prava iz Los Angelesa Jessica Levinson.

Trumpovi prihodnji načrti

Trump je v četrtek sicer prvič napovedal, da bo zapustil Belo hišo, če bo elektorski kolidž 14. decembra glasoval za Bidna, medtem ko je v nedeljo dejal, da se bo bojeval proti izidom volitev tudi takrat, ko naj bi že zapustil Belo hišo.

Njegovi svetovalci poročajo, da je Trump razpravljal o tem, da bi ustanovil televizijsko hišo ali podjetje s področja družabnih omrežij, s čimer naj bil navzoč v javnosti do prihodnjih predsedniških volitev leta 2024.

Čeprav Bidnov protikandidat na ameriških predsedniških volitvah Donald Trump vztraja, da se bo še naprej bojeval za zmago, pa nekaj vidnih republikancev priznava, da je zmagal Biden. Foto: Reuters
Čeprav Bidnov protikandidat na ameriških predsedniških volitvah Donald Trump vztraja, da se bo še naprej bojeval za zmago, pa nekaj vidnih republikancev priznava, da je zmagal Biden. Foto: Reuters

Nekateri republikanci že sodelujejo z Bidnom

Čeprav Bidnov protikandidat na ameriških predsedniških volitvah Donald Trump vztraja, da se bo še naprej bojeval za zmago, pa nekaj vidnih republikancev priznava, da je zmagal Biden. "Delamo z Bidnovo administracijo, ki bo najbolj verjetna, in sicer tako za tranzicijo kot tudi za inavguracijo, tako da gremo naprej," je za CNN dejal republikanski senator Roy Blunt.

Fauci opozarja na porast okužb v ZDA

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je dejal, da lahko ZDA pričakujejo "porast za porastom" okuženih, s čimer je opozoril na skrb vzbujajoče epidemiološko stanje v državi po zahvalnem dnevu.

Sorodna novica Sodišče v Pensilvaniji zavrnilo Trumpov poskus blokade potrditve izida volitev

Opozoril je, da se število okuženih ne more nenadoma zmanjšati.

Župan New Yorka Bill DeBlasio je po drugi strani napovedal, da bo za posamezne dneve v tednu odprl šole v mestu, saj meni, da so lahko varne.

Fauci je ob tem dejal, da okužbe med otroki "sploh niso zelo pogoste, ni tako, kot bi pričakovali. Zato poskušajmo otroke spraviti spet v šole."

Trump znova o volilnih goljufijah