Lloyd Austin ob takratnem ameriškem predsedniku Baracku Obami leta 2014. Foto: Reuters
Lloyd Austin ob takratnem ameriškem predsedniku Baracku Obami leta 2014. Foto: Reuters

Austin je v ameriški vojski deloval 40 let. Med drugim je bil poveljnik v času invazije na Irak leta 2003, med letoma 2003 in 2005 je poveljeval silam v Afganistanu. Leta 2010 je bil imenovan za poveljnika ameriškega centralnega poveljstva, pristojen je bil za operacije na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu. Bil je tudi namestnik generalštaba ameriške vojske.

O Bidnovem izboru so poročali vsi največji ameriški mediji, Biden pa tega še ni potrdil. V ponedeljek je napovedal, da bo ime novega vodje Pentagona sporočil še ta teden.

Potrebuje posebno odobritev senata

Po imenovanju bo Austina potrjeval še ameriški senat. Od tega bo potreboval tudi posebno odobritev, saj lahko po ameriški zakonodaji nekdanji častniki ali drugi v ameriški vojski postanejo obrambni sekretarji sedem let po upokojitvi. Senat je v to privolil dvakrat, nazadnje leta 2017 pri prvem obrambnem ministru sedanjega predsednika Donalda Trumpa, Jimu Mattisu. Takrat so nekateri senatorji privolili z negodovanjem, več pa jih je napovedalo, da tega ne bodo storili nikoli več.

V kampanji pred predsedniškimi volitvami je Biden obljubil, da bo sestavil najbolj raznolik kabinet v zgodovini ZDA. Mediji so v nedeljo poročali, da je za ministra za zdravje zbral Latinskoameričana, kalifornijskega generalnega državnega tožilca Xavierja Becerro. Prejšnji teden pa je napovedal, da bo na čelo ministrstva za finance imenoval Janet Yellen, ki je štiri leta vodila centralno banko Federal Reserve. Če jo bo potrdil senat, bo Yellenova prva ženska na tem položaju.