Trump vztraja, da je Biden zmagal z goljufijo. Foto: Reuters
Trump vztraja, da je Biden zmagal z goljufijo. Foto: Reuters

Za zmago na volitvah potrebuje kandidat vsaj 270 glasov elektorjev ne glede na število glasov volivcev in volivk. Biden jih je osvojil 306, Trump pa 232, demokrat pa je ob tem osvojil tudi več kot šest milijonov glasov več kot trenutni republikanski predsednik.

Elektorji se bodo sešli prihodnji mesec in formalizirali izid volitev, Biden pa bo kot novi predsednik prisegel 20. januarja prihodnje leto.

Trump sicer vztraja, da so bile volitve nepoštene, česar ne potrdi z dokazi. Njegova ekipa je sprožila več pravnih postopkov, a so bili večinoma zavrnjeni.

Predsednik je novinarjem dejal, da bo "težko" priznati poraz, "saj vemo, da je bilo ogromno goljufij", poroča BBC.

Na vprašanje, ali bo zapustil Belo hišo, če bodo elektorji potrdili zmago Bidna, je Trump odgovoril: "Seveda bom, seveda bom, in vi to veste." V nadaljevanju pa je dodal, da bodo elektorji storili "napako", če bodo glasovali za Bidna. Morda ne bo nikoli priznal poraza, je še dejal.

Ta teden je Trump sicer končno dovolil začetek uradnega prenosa pristojnosti na Bidna in njegovo ekipo, kar je več tednov zavračal. Biden bo tako lahko začel prejemati zaupne obveščevalne podatke in dostopati do milijonov dolarjev v času priprav na prevzem predsednikovanja.

Ob tem Trump ni odgovoril, ali se bo udeležil Bidnove prisege.

Trump prvič dejal, da bo zapustil belo hišo