Skupina 11 republikanskih senatorjev pod vodstvom Teda Cruza ugovarja zmagi Joeja Bidna. Njihov ugovor je zgolj simboličen, vendar še poglablja politično razdvojenost v ZDA. Foto: Reuters
Skupina 11 republikanskih senatorjev pod vodstvom Teda Cruza ugovarja zmagi Joeja Bidna. Njihov ugovor je zgolj simboličen, vendar še poglablja politično razdvojenost v ZDA. Foto: Reuters

Američani so na volitvah 3. novembra izbrali vseh 435 članov predstavniškega doma, ki imajo dvoletni mandat, ter 35 od 100 senatorjev, ki imajo šestletni mandat. Demokrati so obdržali večino v predstavniškem domu, medtem ko v senatu končno razmerje moči še ni znano.

V senatu imajo republikanci trenutno 50, demokrati pa 48 sedežev. Po torkovih volitvah v Georgii bo znano, katera stranka bo imela večino naslednji dve leti, ko bodo potekale nove kongresne volitve. Demokrati morajo za večino v senatu osvojiti oba sedeža v Georgii. Ob razmerju 50 proti 50 bi namreč imela odločilni glas večine podpredsednica ZDA Kamala Harris. Republikancem za večino v kongresu zadostuje osvojitev enega sedeža v Georgii.

Kongresniki bodo danes predvidoma za predsednico predstavniškega doma znova izvolili Nancy Pelosi, v sredo pa kongres čaka še uradna potrditev zmage demokrata Joeja Bidena na predsedniških volitvah.

Zastoj glede pomoči – vandalizirana domova Pelosijeve in McConnella

V ameriškem kongresu se je pojavil zastoj pri sprejemanju svežnja pomoči prizadetim v pandemiji koronavirusne bolezni 19, poroča BBC. Predstavniški dom je na zadnji dan starega leta potrdil, da se znesek enkratnega izplačila prizadetim posameznikom s 600 zviša na 2000 dolarjev, kar je podprlo tudi 40 republikancev. Vendar nato senat z republikansko večino kljub pozivom Trumpa ni potrdil zvišanja enkratnih nakazil.

Neznanci so medtem vandalizirali domovanji demokratske predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi in republikanskega predsednika senata Mitcha McConnella. Pred kalifornijskim domovanjem Pelosijeve so vandali pustili prašičjo glavo in umetno kri, v Kentuckyju pa so z grafiti porisali bivališče McConnella.

Pence pozdravil ugovor republikanskih demokratov

Sorodna novica Leto, ko so ZDA volile: poraz Trumpa, ne pa tudi trumpizma

Skupina enajstih novoizvoljenih in starih republikanskih senatorjev pod vodstvom Teda Cruza iz Teksasa je medtem napovedala, da ne bo priznala glasov elektorjev v zveznih državah, v katerih je predsednik Trump vložil tožbe po volitvah, "dokler ne bo opravljena izredna 10-dnevna revizija" volilnih izidov, poroča Guardian.

Ameriški podpredsednik Mike Pence je pozdravil napoved senatorjev. Njihova poteza je sicer zgolj simbolična in ne more spremeniti izidov predsedniških volitev, vendar daje občutek, da se kriza ameriške demokracije še poglablja, navaja Guardian.

Donald Trump še zmeraj ni priznal poraza, čeprav je Biden na nacionalni ravni dobil sedem milijonov glasov več, ob tem pa je osvojil tudi 306 elektorskih glasov, Trump pa 232. Trumpova kampanja je po volitvah vložila številne tožbe, v katerih so demokrate obtoževali volilnih goljufij. Ameriška sodišča so zavrnila veliko večino od skupno več kot 50 vloženih tožb.

Ustanovna seja ameriškega kongresa