Trump je ob podpisu zakonodaje sicer zatrdil, da vztraja pri svojih zahtevah, vendar ga kongres lahko ignorira, saj je zakonodaja sprejeta. Foto: Reuters
Trump je ob podpisu zakonodaje sicer zatrdil, da vztraja pri svojih zahtevah, vendar ga kongres lahko ignorira, saj je zakonodaja sprejeta. Foto: Reuters

Kongres je predlog zakona potrdil v ponedeljek, Trump pa je zatem dejal, da želi po 2000 dolarjev (1636,20 evra) pomoči Američanom in izbris nekaterih drugih določil v zakonu, kot je denar za znanost in kulturo ter tujino. Ni napovedal ali vložil veta, ki bi ga kongres lahko preglasoval, saj je bil predlog potrjen po dolgotrajnih pogajanjih z veliko večino v obeh domovih.

Sorodna novica Ameriški kongresniki le dosegli dogovor o 900-milijardnem svežnju pomoči

Trump nima pooblastil za veto na posamezne dele zakonov

Stimulacijski zakon je bil sprejet v paketu s širšo, 1400 milijard dolarjev (1145,34 milijarde evra) vredno zakonodajo o proračunski porabi vlade do konca septembra 2021 in brez Trumpovega podpisa bi sledilo zaprtje vlade. Že v soboto so brezposelni ostali brez 300 dolarjev (245,43 evra) podpore na teden, kar bodo zdaj dobili, vendar z zamudo.

Trump je ob podpisu zakonodaje sicer zatrdil, da vztraja pri svojih zahtevah, vendar ga kongres lahko ignorira, saj je zakonodaja sprejeta. Predsednik ZDA sicer nima pooblastil, da bi dajal veto le na posamezna določila zakonov.

Poleg brezposelnih Američanov, ki zaslužijo manj kot 75.000 dolarjev (61.357,50 evra) na leto, podjetij in drugih so Trumpovega podpisa najbolj veseli senatni republikanci, ki so zaradi predsednikovega vedenja utrpeli politično škodo pred drugim krogom senatnih volitev v Georgii 6. januarja.

"Pozdravljam odločitev predsednika Trumpa, da spravi skozi vrata več sto milijard dolarjev ključne pomoči zaradi koronavirusa," je sporočil vodja senatne večine Mitch McConnell.

Trump je šel pred božičem na Florido. Foto: Reuters
Trump je šel pred božičem na Florido. Foto: Reuters

Glasovanje o zakonu za pomoč med pandemijo

Trump je šel pred božičem na Florido in od takrat naprej so nanj pritiskali njegovi politični zavezniki v kongresu, kot sta vodja manjšine v predstavniškem domu Kevin McCarthy in senator iz Južne Karoline Lindsey Graham.

Demokrati v predstavniškem domu kongresa nameravajo sicer kljub vsemu glasovati o Trumpovi zahtevi, naj se 600 dolarjev (490,86 evra) pomoči poviša na 2000 dolarjev (1636,20 evra), s čimer naj bi republikance prisilili, da glasujejo proti predsednikovi želji, praktičnih posledic pa ne bo, saj republikanska večina v senatu ne bo nikoli podprla zneska 2000 dolarjev za vsakega Američana.

"Predsednik mora zdaj nemudoma pozvati republikance, naj prenehajo obstrukcijo in se nam pridružijo pri posebnem zakonu za 2000 dolarjev (1636,20 evra) pomoči," je v nedeljo zvečer prepir med republikanci netila predsednica predstavniškega doma demokratka Nancy Pelosi. Tudi vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer je napovedal, da bo skušal predlagati podoben zakon.

Sorodna novica 14 milijonov Američanov izgubilo nadomestilo, ker Trump ni podpisal zakona o pomoči

Na mizi še obrambni proračun

Trump je kongresnikom obeh strank zagrenil praznike, saj morajo ta teden tako v senatu kot v predstavniškem domu glasovati še o njegovem vetu na predlog proračuna za obrambo, vrednega 750 milijard dolarjev (613,57 milijard evra).

Obrambni proračun je edini, ki se vsako leto v kongresu sprejme posebej in pravočasno, razen tokrat, ko je dal Trump veto, ker zavrača preimenovanje vojaških oporišč, ki nosijo imena vojaških poveljnikov nekdanje separatistične konfederacije, ki je sprožila državljansko vojno v 19. stoletju.

Trump popustil in odobril skoraj 900 milijard dolarjev pomoči ob epidemiji