Republikanci večinoma nasprotujejo povišanju pomoči. Na sliki vodja republikanske senatne večine Mitch McConnell. Foto: Reuters
Republikanci večinoma nasprotujejo povišanju pomoči. Na sliki vodja republikanske senatne večine Mitch McConnell. Foto: Reuters

To je v ponedeljek storil predstavniški dom ameriškega kongresa, v katerem imajo večino demokrati.

Kongres je sicer pred tednom dni potrdil drugi zakon o pomoči gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije, ki je med drugim predvidel po 600 dolarjev za vsakega Američana, ki zasluži manj kot 75.000 dolarjev na leto.

Nato je predsednik Donald Trump zahteval povišanje vsote na 2000 dolarjev ter zavlačeval podpis zakona. V nedeljo je zakon le podpisal, njegov predlog za povišanje pomoči pa poleg demokratov podpirajo tudi številni republikanci. V predstavniškem domu je tako skoraj polovica republikanskih kongresnikov v ponedeljek podprla potrditev predloga zakona za povišanje zneska.

A večina republikancev nasprotuje povišanju pomoči, ki bi stalo dodatnih 484 milijard dolarjev, poroča Al Džazira.

McConnell se je medtem domislil, kako preprečiti povišanje pomoči. Ponudil je vezavo Trumpovega predloga za 2000 dolarjev na dva druga njegova predloga, o katerih nočejo demokrati ničesar slišati, in sicer glede omejitev vsebin za tehnološka podjetja, kot sta Facebook in Twitter, ter vzpostavitev komisije za preiskavo Trumpovih trditev o goljufijah na novembrskih predsedniških volitvah.

Spopad na temo povišanja pomoči je povzročil kaos v kongresu le nekaj dni pred prisego novih kongresnikov. Obenem preprečuje ukrepanje glede druge pomembne teme, Trumpovega veta na proračun obrambnega ministrstva, ki ga je predstavniški dom že preglasoval, senat pa še ne.

Demokratski senatorji pod vodstvom neodvisnega senatorja Bernieja Sandersa zdaj preprečujejo ukrepanje glede obrambnega proračuna, dokler ne bodo glasovali o povišanju pomoči Američanom na 2000 dolarjev.