Trump predlaga, da bi Američani prejeli po 2000 dolarjev namesto 600. Foto: Reuters
Trump predlaga, da bi Američani prejeli po 2000 dolarjev namesto 600. Foto: Reuters

Gre za skupno, 2300 milijard dolarjev vredno zakonodajo, ki obsega tako pomoč podjetjem, posameznikom in zveznim državam kot sredstva za proračunsko porabo oziroma delovanje vladnih agencij, tako da bi lahko Trumpov nepodpis povzročil tudi tretjo blokado delovanja vladnih služb, ki bi se začela v torek.

Po poročanju portala Deutsche Welle (DW) je Trump z zavrnitvijo 892 milijard vrednega paketa pomoči, ki je del omenjene zakonodaje, presenetil tako demokrate kot republikance. Paket med drugim podaljšuje prejemanje dodatne pomoči za brezposelne, ki se je za 14 milijonov Američanov iztekla danes.

Demokrati in republikanci so se o pomoči zaradi pandemije pogajali več mesecev. A Trump, ki bo na predsedniškem položaju do 20. januarja, pred ponedeljkovim glasovanjem v kongresu zakonodaji ni nasprotoval. Ko pa sta jo potrdila tako predstavniški dom kot senat, pa je dejal, da zakonodaja ne prinaša dovolj pomoči za navadne ljudi.

Zahteval je, da se enkratno izplačilo milijonom Američanov v višini 600 dolarjev dvigne na 2000 dolarjev. Trumpa je zmotilo tudi, da se preveč sredstev namenja kulturnim projektom in tujim državam.

Kljub javnemu nasprotovanju pa Trump zakona še ni ustavil z vetom, kar pomeni, da bi ga lahko podpisal v prihodnjih dneh. Kongres bi sicer lahko veto preglasoval, a ker ga Trump ni vložil, zakona pa ni podpisal, bi moral kongres o njem spet glasovati naslednje leto, poroča DW.

Zakonodaja, ki je Trump še ni uveljavil s podpisom, med drugim predvideva tudi sredstva za zvezne države za distribucijo cepiva proti covidu-19, sklad za posojila za majhna podjetja ter pomoč za letalske prevoznike.