Mike Pompeo z ženo ob prihodu v Izrael ta teden. Foto: Reuters
Mike Pompeo z ženo ob prihodu v Izrael ta teden. Foto: Reuters

Pompeo je med obiskom Izraela kot prvi vodja ameriške diplomacije v četrtek obiskal okupirano Golansko planoto in eno izmed nezakonitih judovskih naselbin na Zahodnem bregu, kjer se je ustavil v vinski kleti, kjer so eno izmed vin poimenovali po njem.

Do novembra lani se je uradno stališče ZDA skladalo z mednarodnim konsenzom, da so judovske naselbine na Zahodnem bregu neskladne z mednarodnim pravom.

A Trumpova administracija je sporočila, da judovske naselbine po mnenju ZDA "niso neskladne z mednarodnim pravom". Pompeo naj bi s svojim obiskom zgolj sledil uradni politiki predsednika in opravljal svoje dolžnosti.

Sorodna novica Pompeo kot prvi ameriški sekretar obiskal nezakonito naselbino in Golansko planoto

A nehote je na dan prišlo, da je bil obisk del "Pompeove doktrine", skratka polaganje temeljev za morebitno lastno predsedniško kandidaturo čez štiri leta.

Kritike so sledile nemudoma. "Pompeov obisk vinske kleti na Zahodnem bregu in Golanske planote nima nič opraviti z ambicijami ZDA, ampak z lastnimi ambicijami za 2024," je tvitnil Aaron David Miller iz miselnega vozlišča Carnegie Endowment for International Peace.

Zgodovinar Michael Beschloss, ki se ukvarja z ameriškimi predsedniki, pa: "Državni sekretar ne bi smel izkoriščati svojega položaja za predsedniško kandidaturo."

Predstavniki State Departmenta so sicer skušali spraviti duh nazaj v stekleničko, češ da se fraza "Pompeova doktrina" pogosto uporablja znotraj Izraela – a Izraelci o tem nič ne vedo, poroča CNN.

Mreženje

Pompeo svojih ambicij ne skriva najbolje, saj je imel v zadnjem času več sestankov z republikanskimi strategi in konservativnimi mediji ter naj bi "dejavno deloval v smeri političnega življenja po Trumpu".

"Pompeo skuša zgraditi lastne stike in to počne na vseh ravneh," je za CNN povedal vir iz State Departmenta. "Hoče ljudi, ki lahko zberejo denar, hoče ljudi, ki se ukvarjajo s političnim svetovanjem, hoče ljudi, ki znajo pisati in ki znajo govoriti."

Med obiskom Zahodnega brega. Foto: Reuters
Med obiskom Zahodnega brega. Foto: Reuters

Ali naj bi šlo za predsedniško kandidaturo ali za kaj drugega, se bo še pokazalo, a viri poročajo, da namerava Pompeo vsekakor ostati v politiki tudi po prisegi Joeja Bidna in se ne misli vrniti v zasebni sektor.

Lahko bi tudi napisal knjigo, opravljal govorniške angažmaje ali pa se pridružil kakemu korporativnemu odboru. Obstaja tudi možnost, da bi lansiral lastne politične platforme, prek katerih bi financiral republikanske kandidate.

A vse več ljudi je prepričanih, da meri na najvišje mesto, na Amazonu pa že prodajajo majice "Mike Pompeo 2024". "Mislim, da je precej neizogibno, da bo kandidiral," meni republikanski strateg Doug Heye.

Nathan Gonzales, urednik strani Inside Elections, ob tem opozarja, da se še ne ve, ali bi Pompeov pedigre Trumpovega državnega sekretarja koristil ali škodil. "Težko je vedeti, kaj bodo republikanski volivci na prihodnjih volitvah dejansko iskali ... Samo z nekaj distance in časom bomo vedeli, ali je tesna navezava na predsednika prednost ali breme."

Na sestanke z davkoplačevalskim denarjem

Z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Foto: Reuters
Z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Foto: Reuters

Pompeovo mreženje je deležno tudi številnih očitkov o korupciji. Na skrivne sestanke s političnimi donatorji v Londonu in na Floridi je potoval na davkoplačevalski račun, prav tako so davkoplačevalci financirali njegove politične govore, kar bi bilo lahko tudi kaznivo dejanje.

Davkoplačevalski denar je bil porabljen tudi za razkošne večerje z republikanskimi politiki, vplivnimi donatorji in veleposlaniki, zaradi česar ga je preiskoval generalni inšpektor State Departmenta.

Svoj položaj je državni sekretar izkoristil tudi za propagiranje tem, ki so posebej pri srcu evangeličanom – strogi ukrepi proti splavu, podpora Izraelu, omejevanje pravic istospolno usmerjenih.

V zadnjih mesecih je Pompeo v živo nagovoril vernike v Teksasu, imel govor na konservativnem vrhu vrednot (Values Voters Summit) in imel uvodni nagovor na srečanju konservativne krščanske organizacije na Floridi, ki se bori proti splavu in proti LGBT-pravicam.