Pompeo in italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Foto: Reuters
Pompeo in italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Foto: Reuters

Pompeo je namreč papeža pozval, naj bo pogumnejši glede Kitajske. Prepričan je, da bi moral vsak duhovni vodja najti pogum, da se spoprime z verskim pregonom skupnosti. "Pozivam vsakega duhovnega voditelja, naj najde pogum za spoprijemanje z verskim pregonom lastnih skupnosti in tistih druge vere," je dejal Pompeo, ki se je danes v Vatikanu med drugim udeležil konference o verski svobodi, ki jo je organiziralo ameriško veleposlaništvo v Vatikanu.

Pompeo je že v nizu tvitov ta mesecev Katoliški cerkvi očital, da postavlja svojo moralno avtoriteto pod vprašaj, s tem ko namerava obnoviti dogovor s Kitajsko glede imenovanja škofov. Pred dvema letoma sklenjeni zgodovinski dogovor, ki daje papežu določen vpliv glede imenovanja kitajskih škofov, se izteče naslednji mesec, a naj bi ga obnovili. Pompeo je poziv Vatikanu glede Kitajske ponovil tudi na današnji konferenci.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vatikan: Papež se pred volitvami ne srečuje s politiki

Dva visoka diplomata Vatikana, državni sekretar kardinal Pietro Parolin in zunanji minister nadškof Paul Gallagher, sta v odzivu na Pompeove navedbe dejala, da je papež Frančišek zavrnil Pompeovo prošnjo za sprejem, ker se papež vedno izogiba srečanjem s politiki pred volitvami. "Ja, zaprosil je. Toda papež je jasno odvrnil, da političnih osebnosti ne bo sprejemal v predvolilnem obdobju. To je razlog," je dejal Parolin. Pompeovo javno kritiko Vatikana sta označila za presenečenje. Za četrtek je sicer napovedano srečanje Pompea z visokimi vatikanskimi uradniki.

"Običajno se, ko se pripravljajo ti obiski na visoki ravni, pogaja glede tem zasebnega pogovora. To je eno od pravil diplomacije," je dejal Gallagher. Na vprašanje, ali so Pompeove kritike dogovora Vatikana s Kitajsko izrečene namenoma za politično uporabo v ZDA, je Parolin odvrnil, "da so jih nekateri interpretirali na tak način, da so ti komentarji namenjeni predvsem za notranjepolitično uporabo. Za to nimam dokazov, toda gotovo je to eden od mogočih načinov, kako lahko gledamo nanje." Ob tem je dodal, da vatikansko-kitajski dogovor nima nobene povezave z ameriško politiko.

Pompeo se je v Rimu srečal tudi z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem in zunanjim ministrom Luigijem Di Maiem. Predtem je Pompeo že obiskal Grčijo, v petek pa ima napovedana srečanja na Hrvaškem. Na novinarski konferenci z Di Maiem je Pompeo dejal, da je zaskrbljen zaradi kitajskih načrtov glede vplivanja na italijansko gospodarstvo, poroča Guardian. "Z zunanjim ministrom sva imela dolg pogovor glede zaskrbljenosti ZDA glede načrtov kitajske komunistične stranke, ki skuša okrepiti svojo gospodarsko prisotnost v Italiji, da bi tako uresničila svoje strateške načrte," je dejal Pompeo in dodal, da "Kitajci niso tukaj zaradi iskrene želje po partnerstvu z recipročnimi ugodnostmi." Marca 2019 je bila Italija prva med državami v skupini G7, ki je podprla načrte Kitajske o vzpostavitvi nove svilne poti.

Pompeo in italijanski premier Giuseppe Conte. Foto: Reuters
Pompeo in italijanski premier Giuseppe Conte. Foto: Reuters