Pompeo na obisku Golanske planote, ki jo je Izrael zasedel med vojno s Sirijo in si jo pozneje tudi priključil. Foto: Reuters
Pompeo na obisku Golanske planote, ki jo je Izrael zasedel med vojno s Sirijo in si jo pozneje tudi priključil. Foto: Reuters

Mike Pompeo je na zadnji turneji v vlogi ameriškega državnega sekretarja. Med obiskom Izraela je obiskal je po mednarodnem pravu nezakonito zgrajeno judovsko naselbino na palestinskem ozemlju Zahodni breg in okupirano Golansko planoto, ki si jo je Izrael priključil leta 1981.

Administracija predsednika Donalda Trumpa je bila naklonjena izraelski politiki. Pred dvema letoma so ameriško veleposlaništvo iz Tel Aviva preselili v Jeruzalem, ki si ga za prestolnico želijo Izraelci in tudi Palestinci.

Novembra lani je Trumpova administracija zasukala uradno stališče ZDA, ko je sporočila, da judovske naselbine po mnenju ZDA "niso neskladne z mednarodnim pravom".

Izrael že desetletja gradi naselbine na Zahodnem bregu, kamor naseljuje judovsko prebivalstvo in s tem spreminja demografijo območja. Trenutno na Zahodnem bregu živi okoli 2,8 milijona Palestincev in okoli 440.000 Judov.

"State Department je napak gledal na naselbine"

Sorodna novica Izrael pred menjavo na čelu ZDA načrtuje novo nezakonito naselbino

Gradnja naselbin je z odobravanjem Trumpove administracije dobila dodaten zagon, izraelska administracija pa je pred menjavo na čelu ZDA pohitela še z razpisom za prebivalce v načrtovani naselbini Givat Hamatos, ki bo skoraj popolnoma onemogočila tranzit Palestincev med Vzhodnim Jeruzalemom in preostalim Zahodnim bregom.

"State Department je dolga leta napačno gledal na naselbine," je dejal Pompeo ob obisku naselbine Psagot blizu Ramale, kjer je obiskal vinsko klet, v kateri so eno izmed vin poimenovali po njem. Še pred njegovim prihodom se je ob vhodu na območje zbralo več deset palestinskih protestnikov, ki so na izraelske stražarje metali kamenje, poroča AFP.

Pompeov obisk naselbine je bil napovedan že dalj časa, nepričakovani obisk Golanske planote pa je Pompeo oznanil šele po jutranjem srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. ZDA so, prav tako v nasprotju s preostalo mednarodno skupnostjo, lani priznale izraelsko suverenost nad Golansko planoto.

Pompeo je med obiskom poudaril, da je bilo to "zgodovinsko pomembno dejanje in zgolj priznanje realnega stanja". Med obiskom na Golanski planoti je dejal, da ko si tu, ne moreš zanikati, da je to del Izraela. Izrael je takrat območje Sirije zasedel med šestdnevno vojno leta 1967 in si ga priključil leta 1981. Večina mednarodne skupnosti aneksacije ne priznava.

ZDA palestinsko gibanje BDS označile za antisemitsko

Pompeo je na tiskovni konferenci z Netanjahujem le še utrdil proizraelski odnos Trumpove administracije, ko je napovedal, da bo State Department palestinsko gibanje BDS označil za antisemitsko.

Sorodna novica "Zakaj bi me Izrael ubil, če bi hotel doseči prvo drevo na drugi strani ograje?"

BDS (gibanje za bojkot, dezinvesticije in sankcije proti Izraelu) se zavzema za bojkot izraelskih izdelkov in sankcije, dokler ta ne začne spoštovati mednarodnega prava in pravic Palestincev. Mednarodno skupnost pozivajo k bojkotu izraelskih izdelkov, s čimer bi jih prisilili k spoštovanju mednarodnega prava.

"Takoj bomo začeli odkrivati organizacije, ki sodelujejo v sovražnih ravnanjih BDS-a, in umaknili ameriško vladno podporo tem organizacijam," je napovedal Pompeo. "Želimo biti z vsemi tistimi državami, ki imajo gibanje BDS za rakasto tvorbo," je dodal.

Izrael je BDS že pred leti označil za strateško grožnjo in ga obtožuje antisemitizma. Leta 2017 so v Izraelu sprejeli tudi zakon, da lahko prepovejo vstop tujcem, ki imajo povezave s tem palestinskim gibanjem.

Izvoz z Zahodnega brega bo v ZDA označen kot izraelski

Pompeo je ob tem predstavil še eno spremembo ameriške politike – izvoz iz večjega dela Zahodnega brega bodo v ZDA doslej obravnavali kot izraelski izvoz. S tem bodo ZDA tako izdelke iz judovskih naselbin kot tudi palestinske izdelke s preostalega Zahodnega brega obravnavale kot izraelske. Zato bodo palestinski izdelki odslej morali imeti označbo, ali prihajajo z območja Gaze ali Zahodnega brega, navaja AFP.

Protest Palestincev z baloni v barvah palestinske zastave pri naselbini Psagot. Foto: Reuters
Protest Palestincev z baloni v barvah palestinske zastave pri naselbini Psagot. Foto: Reuters

Palestinci obsodili obisk in označevanje izdelkov za izraelske

Palestinci so obsodili tako obisk Pompea v judovski naselbini kot odločitev Washingtona, da bo izdelke iz naselbin označeval kot izraelske. Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je sporočil, da je odločitev v nasprotju z mednarodnim pravom, in jo zavrnil kot še en pristranski proizraelski korak Trumpove administracije. Obsodil je tudi obisk Pompea v judovski naselbini, a poudaril, da s tem te naselbine niso postale zakonite in da bodo "prej ali slej izginile".

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je še v času podpredsednikovanja v Obamovi administraciji izrazil nasprotovanje nezakonitim naselbinam. Vendar ostaja veliko vprašanje, ali bo Bidnova administracija spremenila pod Trumpom uvedene ukrepe v korist Izraela. Pompeo je po srečanju z Netanjahujem med drugim poudaril, da sta tako Biden kot Trump trdna prijatelja Izraela.