Za zmago je potrebnih 270 elektorskih glasov. V odločilnih zveznih državah je tekma med Trumpom in Bidnom zelo tesna.

Po poročanju New York Timesa so v Nevadi (šest elektorskih glasov) prešteli okoli 86 odstotkov glasov. Trenutno je izid 49,3 odstotka za Bidna, 48,7 za Trumpa.

V Arizoni (11 glasov) ima po preštetih 82 odstotkih glasov Biden nekajodstotno prednost pred Trumpom. Osvojil je 51,8 odstotka glasov, Trumpa pa 46,8.

V Georgii (16 glasov) so prešteli 92 odstotkov glasov. Trump ima trenutno 50,5-odstotno podporo, Biden pa 48,3-odstotno.

Severna Karolina (15 glasov): Po preštetih 95 odstotkih glasov jih je Trump osvojil 50,1 odstotka, Biden pa 48,7.

Ena ključnih držav je Pensilvanija, ki prinese kar 20 elektorskih glasov. Po preštetih 75 odstotkih glasov jih je Trump osvojil 55,1 odstotka, Biden pa 43,6.

Na Aljaski (trije glasovi) so prešteli šele 36 odstotkov glasov. Trump jih je osvojil 61,4 odstotka, Biden pa 34,7 odstotka.

Michigan (16 elektorskih glasov): Prešteli so 86 odstotkov glasov, Trump jih je za zdaj osvojil 49,4 odstotka, Biden pa 48,9 odstotka.

Wisconsin (10 elektorskih glasov): Po preštetih 87 odstotkih glasov jih je Trump osvojil 48,8 odstotka, Biden pa 49,5. V tej državi je prišlo do preobrata, saj je imel Trump, ki zdaj zaostaja, pred nekaj urami večodstotno prednost.

Sorodna novica Trump ali Biden: Tesna predsedniška tekma, v ključnih državah še brez odločitve

Oba že nagovorila javnost

Predsednik Trump je imel govor v Beli hiši pred večjo skupino podpornikov. "Na teh volitvah smo zmagali," je dejal Trump, ki je omenjal "goljufijo", a očitka konkretno ni pojasnil. Napovedal je, da se bodo obrnili na vrhovno sodišče z zahtevo, da se "glasovanje zaustavi". "Ne želimo, da najdejo nove glasovnice ob 4. uri zjutraj in jih dodajo na seznam," je dejal predsednik.

Dejal je, da je zmagal v Georgii in Severni Karolini, kjer glasov še niso prešteli, v obeh državah pa je trenutni izid precej tesen. "Rad bi se zahvalil ameriškemu ljudstvu za neverjetno podporo," je dejal. Zahvalil se je tudi ženi Melanii in podpredsedniku Miku Penceu.

Že v prvem odzivu po koncu volilnega dneva je Trump na Twitterju napovedal "veliko zmago", ob tem pa demokrate obtožil, da skušajo ukrasti volitve. "Imamo VELIKO prednost, ampak skušajo UKRASTI volitve. Tega jim nikdar ne bomo pustili. Glasovi se ne morejo oddajati, ko so volišča že zaprta!" je tvitnil predsednik. Twitter je pozneje njegov tvit označil za potencialno zavajajočega.

Volivce je v Delawaru nagovoril tudi že Biden. "Verjamem, da smo na poti do zmage," je dejal. Nekdanji podpredsednik ZDA je pozval k potrpežljivosti. Opozoril je, da morajo počakati, da preštejejo vsak glas. Na izide bi lahko čakali še kakšen dan, je opozoril.

"Zelo dobro se počutimo glede Wisconsina in Michigana," je dejal in dodal, da je sicer treba počakati, da preštejejo vse glasove, a je napovedal zmago tudi v Pensilvaniji. Biden se je v kratkem nagovoru zahvalil osebju svoje kampanje in prostovoljcem v Delawaru ter podpornikom po vsej državi. "Verjemite še naprej. Zmagali bomo," je dejal.

Sorodna novica Donald Trump, od nepremičninskega mogotca do polarizirajočega predsednika

Na Trumpovo izjavo o pozivu vrhovnemu sodišču, naj se "zaustavi glasovanje" oziroma prepreči nadaljnje štetje glasov, so se odzvali v Bidnovem taboru. Če se bo Trump res obrnil na sodišče z namenom preprečitve štetja glasov, imajo demokrati pripravljene ekipe pravnikov, da bi se temu uprli, so sporočili. Vodja Bidnove kampanje Jen O’Malley Dillon je Trumpovo izjavo označila za "nezaslišano" in "nepravilno".

Novi (stari) predsednik bo prisegel 20. januarja prihodnje leto.

Volilni dan v znamenju pandemije

Tokratno volilno kampanjo v veliki meri kroji pandemija covida-19, ki je ZDA močno prizadela, saj je država z največ okuženimi in smrtnimi žrtvami. V nedeljo so postavile svetovni rekord v številu novookuženih z novim koronavirusom v 24 urah, saj so postale prva država, v kateri so okužbo potrdili pri več kot 100.000 ljudeh. Skupno je tam okuženih več kot 9,5 milijona ljudi,

umrlo jih je več kot 235.000.

Na predčasnih volitvah glasovalo več kot 100 milijonov volivcev

Posebnost letošnjih volitev je tudi izredno visoka udeležba na predčasnih volitvah: volilo je že več kot 100 milijonov Američanov, kar je več kot 72 odstotkov vseh, ki so volili leta 2016 oz. 40 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Predčasno sta svoja glasova oddala tudi oba kandidata.

Sorodna novica Joe Biden - v tretje gre rado?

Demokratska udeležba na predčasnih volitvah je večja od republikanske, vendar predvsem po zaslugi glasovnic po pošti, proti katerim so republikanci po ZDA vložili več kot 300 tožb. Letošnja volilna udeležba naj bi bila najvišja v več kot 100 letih.

Trump je zadnji dan kampanje obiskal Severno Karolino, Pensilvanijo, Wisconsin in Michigan, Biden pa je nagovoril volivce v Pensilvaniji in Ohiu.

Potekale tudi številne druge volitve

Volivci so izbirali tudi vseh 435 članov predstavniškega doma in 33 senatorjev. Po zdajšnjih projekcijah naj bi v predstavniškem domu večino ohranili demokrati, v senatu pa je tekma zelo izenačena.

Če bo skoraj 78-letni Biden (desno) izvoljen, bo postal najstarejši izvoljeni predsednik v zgodovini ZDA, ki je osvojil prvi mandat. Trump je štiri leta mlajši. V volilni kampanji, ki je potekala v zaostrenih zdravstvenih razmerah, sta se 74-letni Trump in skoraj 78-letni Biden (rojstni dan bo praznoval 20. novembra) neposredno na dveh soočenjih, eno je odpadlo, potem ko je bil Trump okužen z novim koronavirusom. Foto: Reuters
Če bo skoraj 78-letni Biden (desno) izvoljen, bo postal najstarejši izvoljeni predsednik v zgodovini ZDA, ki je osvojil prvi mandat. Trump je štiri leta mlajši. V volilni kampanji, ki je potekala v zaostrenih zdravstvenih razmerah, sta se 74-letni Trump in skoraj 78-letni Biden (rojstni dan bo praznoval 20. novembra) neposredno na dveh soočenjih, eno je odpadlo, potem ko je bil Trump okužen z novim koronavirusom. Foto: Reuters