Ne le Evropo, tudi ZDA čaka težka zima. Foto: Reuters
Ne le Evropo, tudi ZDA čaka težka zima. Foto: Reuters

Do zdaj so o največji dnevni rasti števila okuženih poročali septembra iz Indije, ko je bris potrdil prisotnost virusa SARS-CoV-2 pri 97.894 ljudeh. Po statistiki Reutersa pa je bilo v ZDA v zadnjem dnevu potrjeno okuženih celo 100.233 ljudi.

Ta neslavni rekord je država dosegla le tri dni pred predsedniškimi volitvami, kandidata Joe Biden in Donald Trump pa še vedno mrzlično obiskujeta mesta in imata govore. Predvsem na Trumpovih zborovanjih se varnostni ukrepi, kot so razdalja in zaščitne maske, pogosto ne upoštevajo, piše Guardian. V petek so strokovnjaki z univerze Stanford celo objavili študijo, v kateri so ugotovili, da se je na Trumpovih 18 predvolilnih zborovanjih na novo okužilo več kot 30.000 ljudi, "zelo verjetno" pa je bila udeležba na teh dogodkih vzrok za smrt pri 700 ljudeh (ne nujno udeležencih shodov).

Biden: Sledil bom navodilom strokovnjakov

Biden je v nasprotju s Trumpom pandemijo vzel zares. Na svojih precej bolj razredčenih zborovanjih Američanom zagotavlja, da jim ne bo skrival ali lepšal resnice, in pravi, da jih čakajo težki časi. Obljublja, da bo na položaju predsednika zapovedal nošenje mask na vseh zveznih območjih in pritiskal na guvernerje držav, naj uvedejo enako. Obljublja tudi, da bo sledil navodilom zdravstvenih strokovnjakov, vendar zavrača obtožbe, da bo zaprl gospodarstvo. "Ne bom zapiral države. Ne bom zapiral ekonomije. Zaprl bom virus," je v petek tvitnil Biden.

Trump je nedavno zatrdil, da se ZDA bližajo koncu boja za zajezitev pandemije, njegov najstarejši sin Donald Jr. pa je izjavil, da so smrti zaradi covida-19 "skoraj zanemarljive". A po podatkih univerze Johns Hopkins je izmed več kot devetih milijonov okuženih Američanov bitko s covidom izgubilo že skoraj 230.000 bolnikov.

Do sredine oktobra se je največ Američanov v enem dnevu, 77.299, okužilo julija, a ta številka je bila v zadnjih desetih dneh presežena kar petkrat. Podatki tako kažejo, da se vsako sekundo okuži več kot en Američan. Kljub tem podatkom pa imajo v ZDA 28.100 okuženih na milijon prebivalcev, kar jih uvršča na 14. mesto na svetovni lestvici.

Doslej je predčasno svoje glasove oddalo že 86 milijonov Američanov in udeležba na predčasnih volitvah je na primer v Teksasu že zdaj večja, kot je bila celotna volilna udeležba leta 2016. Foto: Reuters
Doslej je predčasno svoje glasove oddalo že 86 milijonov Američanov in udeležba na predčasnih volitvah je na primer v Teksasu že zdaj večja, kot je bila celotna volilna udeležba leta 2016. Foto: Reuters

Okužbe naraščajo v 47 izmed 50 zveznih držav

Za rast z osmih na devet milijonov okužb so ZDA potrebovale dva tedna, za rast s sedmih na osem pa več kot tri tedne. Število hospitaliziranih s covidom-19 je oktobra v primerjavi s septembrom naraslo za 50 odstotkov na 46.000, povprečno umira na dan po 800 ljudi. V četrtek in petek jih je umrlo več kot po 1000.

Okužbe naraščajo v 47 od 50 zveznih držav, kritičnih je 1200 okrožij ali tretjina vseh ZDA. Univerza Washington napoveduje, da se bo povprečje smrti na mesec, ki je bilo oktobra 22.000, začelo višati in bo januarja doseglo 72.000, kar bo več od doslej rekordnega aprila, ko je umrlo 61.000 ljudi, od tega skoraj polovica v New Yorku. V New Yorku bo morala večina ljudi, ki bodo prišli v to državo, najprej za najmanj tri dni v karanteno, preden bodo opravili test na okužbo. Če bo ta negativen, se mu bo karantena prekinila.