Nancy Pelosi ni dobila podpore vseh demokratov v predstavniškem domu. Foto: Reuters
Nancy Pelosi ni dobila podpore vseh demokratov v predstavniškem domu. Foto: Reuters

Volitve so bile 3. novembra lani, vendar vsi sedeži v predstavniškem domu in senatu še niso odločeni. Prazna sta po dva v predstavniškem domu in v senatu. V predstavniškem domu so imeli na ustanovnem zasedanju demokrati 222 sedežev proti 211 republikanskim, kar pomeni, da Nancy Pelosi ni dobila popolne podpore svoje poslanske skupine. Nekaj demokratov je glasovalo za druge kongresnike.

Medtem so republikanci enotno glasovali za Kevina McCarthyja, ki prav tako kot predsednica predstavniškega doma prihaja iz Kalifornije. Oba bosta vodila svoji poslanski skupini dve leti, kolikor traja mandat 435 članov predstavniškega doma kongresa. McCarthy kot vodja manjšine nima nobenih vzvodov moči v kongresu, Nancy Pelosi pa kot predsednica predstavniškega doma odloča o dnevnem redu zasedanj.

V senatu je zasedanje odprl vodja republikanske večine Mitch McConnell, ki lahko ta položaj izgubi, če v drugem krogu senatnih volitev v torek v Georgii zmagata oba demokratska kandidata.

Ankete napovedujejo tesen rezultat. McConnell za ohranitev položaja potrebuje le eno republikansko zmago v Georgii, demokrati pa za prevzem večine in ustoličenje Chucka Schumerja na McConnellov položaj obe. V tem primeru bo razmerje sil v senatu 50:50 odločilni glas večine pa bo po 20. januarju prispevala demokratska podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Republikanci želijo zavlačevati

117. zasedanje kongresa poteka v času, ko predsednik ZDA Donald Trump zavrača svoj volilni poraz na novembrskih predsedniških volitvah. Kongres bo imel v sredo pod vodstvom podpredsednika ZDA Mika Pencea formalno sejo za potrditev izidov glasovanja predsedniških elektorjev, kar ne bo potekalo gladko.

Več republikancev je namreč napovedalo ugovor in ponavljajo Trumpove trditve, da ga je demokrat Joe Biden premagal s prevaro. Proces lahko sicer le malce zavlečejo, volilnega izida pa ne bodo spremenili.

O ugovorih morata posebej glasovati oba domova kongresa. V predstavniškem domu ga bodo demokrati zavrnili, v senatu pa je podporo volilnim izidom javno napovedalo najmanj šest republikancev, kar bo dovolj za potrditev Bidnove zmage.