Protestniki v kongresu. Foto: Reuters
Protestniki v kongresu. Foto: Reuters

Mnogi tudi omenjajo medel odziv policije s silovitim, nasilnim odzivom, ko gre za temnopolte protestnike.

Sorodna novica Kongres nekaj ur po nasilnem vdoru Trumpovih privržencev potrdil zmago Bidna

Ob tem so objavili fotografije do zob oboroženih policistov in varnostnikov med poletnimi protesti proti policijskemu nasilju in za pravice temnopoltih, ki so jih primerjali z včerajšnjimi posnetki, ko so belopolti Trumpovi podporniki celo delali selfije z nekaterimi policisti znotraj kongresa.

"Tu je fotografija plenilca, kako krade oder iz ameriškega kongresa, pa nanj nihče ne strelja, uporablja solzivca ali ga meče v policijski kombi. Človek se kar zamisli," je tvitnil rocker Tom Morello ob fotografiji enega od protestnikov, kako odnaša govorniški oder.

Igralka Bette Midler, znana po svojih kritikah Trumpa, je bila zgrožena: "To je državni udar. Poglejte, kam je kriminalec Trump privedel to državo. Moj Bog."

Sorodna novica Kako se je zgodil največji napad na simbol ameriške demokracije v 200 letih

Podobno njen stanovski kolega Mark Ruffalo: "To je poskus državnega udara v imenu Trumpa in njegovih sokrivih zaveznikov. Za VSE to je kriv Trump in njegova administracija. Od šlev v republikanski stranki je treba terjati odgovornost."

Pevec John Legend je bil še ostrejši: "Vsi, ki so volili to tragično, usrano, narcisoidno polomijo od predsednika, nosijo odgovornost za današnji debakel. Pokazal vam je, točno kdo je. Pa ste ga še vedno podpirali. Sokrivi ste pri poskusu uničenja te države. Niste domoljub."

Občutki sramu in groze

Zvezdnik serij Simpatije in Afera Joshua Jackson, ki je poročen s temnopolto britansko manekenko in igralko Jodie Turner-Smith, je ob kaotičnem dogajanju včerajšnjega dne izpostavil belski privilegij.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Kakšen čustven preobrat od radosti in upanja tega jutra (ko sta v bitki za senatorska stolčka v Georgii zmagala demokrata, op. a.) do gnusa tega večera. V takih časih zna biti težko iskati odgovore. A za vse svoje bele sodržavljane sem našel odgovor, kje začeti," je zapisal in pripel sliko zrcala. In še: "Hujskaški teroristi, ki sredi poskusa državnega udara objavljajo fotografije svojih obrazov, je vrhunec belskega privilegija."

"Brez besed," je tvitnil igralec Chris Evans. Njegov stanovski kolega Armie Hammer, ki je trenutno pri svojih otrocih na Kajmanskih otokih, pa: "Hej, Amerika ... si v redu??"

Več je imela povedati popzvezdnica Pink: "Kot ameriško državljanko, hčer dveh vojnih veteranov in sestro še enega vojnega veterana me je sram tega, kar se dogaja v Washington. Hinavščina, sramota. Nedomoljubne hinavske ovce, ki pijejo strupeno slepilo. To je žalosten dan za Ameriko."

Primerjave s protesti BLM

Igralec Michael Keaton je bil eden številnih, ki je včerajšnje dogajanje primerjal s protesti temnopoltih. "Policija me je preganjala s solzivcem, ko sem v 70. letih protestiral proti vojni v Vietnamu. Kar policija danes NI STORILA, je šokantno. So pa bili še kako pripravljeni med mirnimi protesti Življenja temnopoltih štejejo (BLM)," je tvitnil.

Podobno igralka Tatyana Ali: "Jokam zaradi besa, ko gledam, kako se s temi ljudmi, ki so vdrli v kongres, ravna tako pazljivo. Ti posamezniki bodo po svoji okupaciji lahko mirno odkorakali domov. Imajo več pravic kot vsi drugi, kar so ravno dokazali. Kaj več še lahko zahtevajo?"

In raperka Cardi B: "Ironija je precej zabavna ... Mar niso bili ljudje, ki so poleti zahtevali pravico, zgolj ponorele živali, zdaj pa ...?"

Igralec Ashton Kutcher je pozval k "pravemu domoljubju": "Podprite miren prenos moči!!!!!!!! Temu se reče domoljubje!"

O Trumpovi "ljubezni" do protestnikov

Ben Stiller pa: "Predsednik pravi, "radi vas imamo", ponoreli drhali, ki je vdrla v kongres in ga terorizira. Ironično je, da so to osebo tako omogočali člani istega kongresa, v katerem se je njegova retorika manifestirala v resničnem nasilju."

Podobno tudi komik Patton Oswalt: "Nacijem, kukluksklanovcem in Proud Boysom je dejal, da jih ima rad in da so posebni, ampak dajmo ne delati kakšnih preuranjenih odločitev glede njegovega zdravega razuma in sposobnosti."

Komik Sacha Baron Cohen prst za podpihovanje sovraštva in teorij zarot uperja v družabna omrežja. "Hej, Mark Zuckerberg, @jack, @SusanWojcicki in @sundarpichai - Donald Trump je ravnokar zanetil nasilni napad na ameriško demokracijo. Je to KONČNO dovolj za vas, da se odzovete?! ČPas je, da zablokirate Donalda Trumpa z vaših platform enkrat za vselej!"

Pisatelj, mojster srhljivk Stephen King, je v odzivu citiral apokaliptično pesem W. B. Yeatsa Drugi prihod, v kateri pesnik prerokuje, da se na koncu drugega tisočletja ne bo pojavil Kristus, temveč njegov protipol, sfinga, ki bo prenovila svet in mu vlila novih sil.