Ustavno obtožbo naj bi demokrati vložili v ponedeljek. Foto: EPA
Ustavno obtožbo naj bi demokrati vložili v ponedeljek. Foto: EPA
Proizvajalec opreme za izvedbo volitev toži Trumpovo odvetnico

Proizvajalec volilnih strojev Dominion je na zveznem sodišču v Washingtonu vložil odškodninsko tožbo proti odvetnici predsednika ZDA Donalda Trumpa Sidney Powell zaradi laganja in obrekovanja. S tožbo podjetje zahteva 1,3 milijarde dolarjev (1,06 milijarde evrov) odškodnine.

Powellova je bila med podporniki sedanjega predsednika ZDA, ki so po Trumpovem porazu na predsedniških volitvah 3. novembra brez dokazov širili zgodbe o velikih volilnih prevarah v korist demokratskega kandidata Joeja Bidna. Powellova je med drugim izjavila, da je Dominion priredil volilne izide skupaj s pokojnim venezuelskim voditeljem Hugom Chavezom.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je dejala, da bo obtožbo vložila, če Trump ne bo takoj odstopil, poroča britanski BBC.

Obtožbo, da je Trump "spodbujal vstajo", naj bi demokrati vložili v ponedeljek, glasovali pa v sredo. Očitajo mu, da je v kongresu spodbudil nemire, v katerih je umrlo pet ljudi.

Bela hiša: To je "politično motivirana" poteza

Novoizvoljeni predsednik Joe Biden je dejal, da bo o obtožnici odločal kongres, vendar je ocenil, da "predsednik Trump že dolgo ni primeren za to funkcijo".

Vdor v kapitol je prestrašil starejše politike, Pelosijeva je v pogovorih najvišjim vojaškim častnikom države razpravljala o tem, kako Trumpu preprečiti dostop do jedrskega orožja.

Neodvisni senator iz Vermonta Bernie Sanders je dejal, da ustavna obtožba, čeprav ne bo dokončana, ni izguba časa. "Gre za postavljanje zgleda. Biti mora jasno, da noben predsednik ne zdaj in ne v prihodnje ne sme voditi vstaje proti ameriški vladi," je poudaril Sanders.

Bela hiša je ustavno obtožbo zavrnila kot "politično motivirano", po njenem mnenju pa bi "le še dodatno razdelila njihovo mogočno državo".

Postavljanje ograje okrog ameriškega kongresa. Foto: EPA
Postavljanje ograje okrog ameriškega kongresa. Foto: EPA

Prvič v zgodovini dve ustavni obtožbi predsednika ZDA

Skoraj 160 demokratov v predstavniškem domu je podpisalo predlog, ki sta ga kongresnika Ted Lieu iz Kalifornije in David Cicilline z Rhode Islanda začela pripravljati že v času, ko sta se med sredinim kaosom v kongresu zatekla na varno.

Sorodna novica Trump potrdil, da ga ne bo na Bidnovi inavguraciji

Če se bo postopek nadaljeval, bi predsednika Trumpa že drugič ustavno obtožili. Decembra 2019 ga je spodnji dom ameriškega kongresa obtožil zaradi zlorabe moči in oviranja njegovega dela. Toda senat ga je februarja 2020 obeh obtožb oprostil, piše BBC.

Predlog verjetno ne bo sprejet

Noben ameriški predsednik do zdaj ni bil obtožen dvakrat, vendar se zdi, da ta predlog zaradi podpore, ki jo Trump doživlja med republikanci v senatu, ne bo sprejet.

Republikanska senatorka Lisa Murkowski iz Aljaske je v petek za Anchorage Daily News dejala, da Trump "preprosto mora ven". Republikanski senator Ben Sasse iz Nebraske je dejal, da bo o obtožbi "zagotovo razmislil". Kljub vsemu za zdaj še ne kaže, da bi se dovolj republikancev odločilo, da ga bodo obsodili.

To pomeni, da je obtožba lahko le simbolično dejanje, s katerim bodo Trumpa opozorili, da je odgovoren za napad na kongres.

Noben ameriški predsednik do zdaj ni bil obtožen dvakrat, vendar se zdi, da ta obtožba zaradi podpore, ki jo Trump doživlja med republikanci v senatu, ne bo sprejeta. Foto: EPA
Noben ameriški predsednik do zdaj ni bil obtožen dvakrat, vendar se zdi, da ta obtožba zaradi podpore, ki jo Trump doživlja med republikanci v senatu, ne bo sprejeta. Foto: EPA

Predlog prihaja prepozno

V sporočilu pomočnika republikanskega vodje senata Mitcha McConnella je zapisano, da bo zgornji dom lahko obtožbo obravnaval najpozneje 19. januarja, to je dan pred iztekom Trumpovega mandata.

Nekdanji Twitter Donalda Trumpa Foto: Twitter
Nekdanji Twitter Donalda Trumpa Foto: Twitter

V dokumentu je navedeno še, da bi senat lahko začel postopek proti Trumpu šele eno uro po tem, ko bi zapustil funkcijo, ali celo dan pozneje.

Strokovnjaki za področje ameriške ustave si glede tega, ali se lahko ustavna obtožba nadaljuje tudi po tem, ko predsednik že zapusti funkcijo, niso enotni. Če bi ga kongres obtožil, bi lahko Trumpu prepovedali še kdaj opravljati javno funkcijo, poroča BBC.

Trumpu trajno zaprli račun na Twitterju

Račun na Twitterju ameriškega predsednika Donalda Trumpa je bil ukinjen "zaradi nevarnosti nadaljnjega spodbujanja nasilja", so sporočili s podjetja. Pojasnili so, da so to odločitev sprejeli "po natančnem pregledu nedavnih tvitov z računa @realDonaldTrump".

Nekateri poslanci in zvezdniki na Twitterju že leta pozivajo, naj Trumpu dostop do njegovega računa onemogočijo. Nekdanja prva dama Michelle Obama je v četrtek tvitnila, da bi velikani Silicijeve doline morali preprečiti Trumpovo "pošastno vedenje" in ga za vedno izgnati.

Trumpov račun so za 12 ur blokirali že v sredo, potem ko je ljudi, ki so vdrli v ameriški kongres, imenoval "domoljubi". Ko je ameriški kongres poskušal potrditi zmago Joeja Bidena na predsedniških volitvah, je na stotine Trumpovih podpornikov vstopilo v kompleks, nasilje, ki je sledilo, pa je privedlo do smrti štirih civilistov in policista. Twitter je ob tem opozoril, da bo Trumpa trajno onemogočil, če bo ponovno kršil pravila tega družbenega omrežja.

Potem ko je Twitter ukinil njegov račun, je Trump iz uradnega računa ameriškega predsednika @Potus tvitnil, da bo "preučil možnosti za izgradnjo lastne platforme v prihodnosti". Te tvite so nato uslužbenci Twitterja hitro izbrisali in za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnili, da je tovrstna uporaba drugih računov z namenom zaobiti zaprtje lastnega računa v nasprotju z njihovimi pravili.

Odhajajoči predsednik je svoje izjave objavil tudi prek tiskovne službe Bele hiše in privržencem nakazal, da bodo kmalu imeli novo mesto za virtualno srečevanje. Kot je sporočil, se pogajajo z različnimi drugimi omrežji, obenem pa preučujejo možnosti za razvoj lastnega spletnega mesta v bližnji prihodnosti. "Ne bomo utišani!" je še dodal.

Republikanski senator Lindsey Graham je na Twitterju med drugim zapisal, da "sme tvitati ajatola, Trump pa ne", kar po njegovi oceni pove veliko o vodilnih v tem podjetju. Predsednikov sin Donald Trump mlajši pa je zapisal, da "svoboda govora v Ameriki ne obstaja več", saj so jo ubila velika tehnološka podjetja.

Trump je imel na Twitterju 89 milijonov sledilcev, njegovi najbolj goreči podporniki so se medtem že zdavnaj preselili na skrajno desni družbeni medij, poln teorij zarot, Parler, v manjši meri pa tudi Newsmax in Rumble. Uporabniki odhajajočega predsednika pozivajo, naj se jim pridruži in še sam odpre račun, da bodo lažje komunicirali. Twitter je medtem napovedal tudi operacijo čiščenja ali zapiranja računov tistih, ki širijo teorijo zarote QAnon. To je teorija zarote o državnem uradniku Q, ki naj bi razkrival sataniste in pedofile v vladi in pomagal Trumpu.

Apple je v petek sporočil, da umika Parler iz svoje trgovine z aplikacijami, če podjetje ne uredi svoje politike glede objave vsebin. Tudi Google je v petek sporočil, da je "zaradi grožnje javni varnosti" aplikacijo Parler umaknil iz svoje trgovine Google Play, saj dovoljuje grozljive vsebine, ki bi lahko vzpodbudile krvavo nasilje, kakršnemu smo bili pred dnevi priča v kapitolu.

Ustavno obtožbo Trumpa podpira tudi del republikancev