Jake Angeli (v sredini) je postal najprepoznavnejši obraz sredinega vdora v stavbo kongresa. Foto: AP
Jake Angeli (v sredini) je postal najprepoznavnejši obraz sredinega vdora v stavbo kongresa. Foto: AP

Mlajši moški v bizarni indijanski opravi zgoraj brez, z obrazom, pobarvanim v barve ameriške zastave, s kopjem v roki, je Jacob Anthony Chansley oz. Jake Angeli, kot se predstavlja. Chansleyju je med obleganjem kongresa uspelo priti do senatne dvorane, kjer se je fotografiral z drugimi protestniki.

Sorodna novica Kako se je zgodil največji napad na simbol ameriške demokracije v 200 letih

Chansley, ki ima na družbenih omrežjih večje število sledilcev, je v četrtek sam poklical FBI. "Chansley je izjavil, da je bil del skupine 'domoljubov' iz Arizone, ki so se odzvali na poziv predsednika, da se 6. januarja vsi domoljubi zberejo v Washingtonu," so sporočili iz urada ameriškega tožilstva.

Foto: AP
Foto: AP

Privrženec QAnona

In kdo točno je Jake Angeli? Gre za enega izmed voditeljev arizonskega odreda QAnona, ki je pred leti skušal prodreti kot pevec in igralec – a neuspešno. Danes se označuje za šamana.

Sorodna novica Kongres nekaj ur po nasilnem vdoru Trumpovih privržencev potrdil zmago Bidna

Privrženci skrajno desne teorije zarote QAnon verjamejo, da predsednik Donald Trump vodi skrivno vojno proti satanistični kabalistični pedofilski mreži, ki vodi svet.

Po pisanju AZ Central je Angeli zadnje leto dni stalnica arizonskih skrajno desnih zborovanj, zaradi svoje krznene oprave, zaradi katere so ga mnogi primerjali s Chewbacco, pa je praktično nezgrešljiv.

V intervjuju maja lani je glasno hvalil Trumpa in njegove politike, v nekem videoposnetku na spletu pa propagira QAnon.

"Sem vojak Qanona in spletni vojak," je tvitnil po vdoru v kongres. "Ime mi je Jake in sem maširal s policijo ter se boril proti gibanju Življenja temnopoltih štejejo (BLM) in antifaju v Phoenixu."

Adam Johnson z govorniškim odrom Nancy Pelosi. Foto: AP
Adam Johnson z govorniškim odrom Nancy Pelosi. Foto: AP

Oder izmaknil oče petih otrok s Floride

Oblasti so identificirale in prijele tudi moškega, ki s širokim nasmeškom odnaša govorniški oder predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Johnsona so že aretirali. Foto: AP
Johnsona so že aretirali. Foto: AP

Gre za 36-letnega Adama Johnsona iz Parrisha na Floridi, očeta petih otrok. Poročen je z lokalno zdravnico, med protesti pa je nosil volneno kapo z izvezenim Trumpovim imenom.

"Oder je 7. januarja v rdečem hodniku senata našel član senatnega osebja," navaja nalog za aretacijo. "Po navedbah kuratorja predstavniškega doma je oder predsednika predstavniškega doma vreden več kot tisoč dolarjev."

Johnsona so identificirali prek objav na družbenih omrežjih in ga ovadili nepooblaščenega vstopa v vladno stavno, nasilnega vdora in kraje vladne imovine.

Richard Barnett v pisarni Nancy Pelosi. Foto: EPA
Richard Barnett v pisarni Nancy Pelosi. Foto: EPA

60-letnik okupiral pisarno Pelosijeve

Aretirali pa so tudi 60-letnega Richarda Barnetta iz Gravetta v Arkansasu, ki so ga fotografirali, kako z ameriško zastavo v roki sedi na pisalni mizi Pelosijeve.

Barnett je sicer prejšnjo soboto na svojem Facebooku kritiziral Pelosijevo, ker je izraz "belski nacionalist" uporabila kot "slabšalni termin". Prav tako je dejal, da je pripravljen na nasilno smrt.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Šokantne podobe g. Barnetta s svojimi škornji na mizi v pisarni predsednice predstavniškega doma so bile odvratne," je v izjavi zapisal generalni javni tožilec Jeffrey Rosen. "Tisti, ki jim bo dokazano, da so med vdorom v kongres zagrešili kriminalna dejanja, bodo odgovarjali."

Poleg omenjene trojice še najmanj 13 ljudem grozijo kazenske ovadbe v povezavi z nasilnim vdorom, najmanj 40 ljudem pa pretijo manj resne obtožbe.

Številne izmed njih so že prijeli in jih v četrtek izpustili, pri tem pa dobili odlok, da se ne vračajo v Washington, razen v primeru, če imajo sestanek s svojimi odvetniki ali morajo stopiti pred sodnika.

V sredinih nemirih je umrlo pet ljudi.